EYT'de son kriz staj mağdurları. Staj ve çıraklık mağdurları ne talep ediyor. EYT kapsamına staj mağdurları alınacak mı? Son EYT düzenlemesine göre kaç staj mağduru var

Milyonlarca EYT'li, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan EYT düzenlemesinin Meclis'e sunulmasını bekliyor. Çırak ve stajyerler de özellikle sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en son katıldığı TRT Haber'deki canlı yayında staj mağdurlarını hüsrana uğratacak açıklamayı yapmıştı. Bakan Bilgin, EYT düzenlemesinde kesinlikle staj sürelerinin eklenmeyeceğini söylemişti. Peki staj mağdurları ne istiyor?

EYT'de son kriz staj mağdurları. Staj ve çıraklık mağdurları ne talep ediyor. EYT kapsamına staj mağdurları alınacak mı? Son EYT düzenlemesine göre kaç staj mağduru var

Yıllardır süre gelen EYT mağduriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2023 yılına girilmeden önce çözülmüştü. Milyonlarca EYT'li şimdi Erdoğan'ın açıkladığı EYT düzenlemesinin Meclis'e sunulacağı günü bekliyor.

Ancek EYT düzenlemesinin içeriği herkesi memnun etmedi. Özellikle staj ve çıraklık sürelerinin kapsam dışı tutulması yeni mağduriyetler yarattı. Sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışan staj mağdurları EYT düzenlemesine staj ve çıraklık sürelerinin de eklenerek mağduriyetin sona ermesini bekliyor.

Çırak ve stajyerler “#StajyerinOyuAltın” etiketiyle sosyal medyada örgütleniyor. Mağdurlar Cumhur İttifakı’ndan MHP’nin 2018 seçim beyannamesinde “staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması” taahhüdünde bulunduğunu hatırlatarak Meclis'e sunulması beklenen EYT düzenlemesinde kapsam dahiline alınmak istiyor.

PEKİ ÇIRAK VE STAJ MAĞDURLARI NE İSTİYOR?

Meclis'e sunulacak EYT düzenlemesine Sosyal Güvenlik Kurumu'nda çırak ve stajyer kaydı bulunanların eklenmesi talep ediliyor. Staj mağdurları taleplerini "8 Eylül 1999'dan önce SGK’da çırak ve kaydı bulunanlar yaş şartı aranmadan, sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayıp emekli olabilmeli" diyerek duyurmaya çalışıyor.

CHP STAJ İÇİN TEKLİF VERDİ

Staj mağdurları için harekete geçen CHP Meclis'e bir kanun teklifi sundu. CHP Milletvekili Mahmut Tanal stajın SSK başlangıcı sayılması için kanun teklifi verdi, Tanal “Staj mağdurlarının mağduriyetinin giderilmesi için Meclis'e kanun teklifi sunduk. İktidar hala meseleyi ağırdan alıyor. Diyoruz ki: #StajSskBaslangıcıOlsun #StajyerUmutlu” paylaşımı yaptı.

BAKAN BİLGİN YOLU KAPATTI

TRT Haber'de EYT düzenlemesi hakkında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin çırak ve stajyerlerin taleplerinin düzenlemede kesinlikle yer almayacağını söyledi. Ekranlarda staj mağdurları için “Onlar çalışan değil öğrenci” yorumu yapan Bakan Bilgin şu ifadeleri kullandı:  “İşletmelerde mesleki eğitimin amacı, öğrencinin iş hayatına dahil olması değil eğitiminin bir parçası olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Başka bir ifade ile bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidirler."

Staj mağdurlarının EYT düzenlemesinde yer almaması gerekçesini ise Bakan Bilgin şöyle açıkladı: “Dolayısıyla çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihinin, aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesine kanunen imkân bulunmamaktadır”

KAÇ STAJ MAĞDURU VAR?

Staj ve çıraklık mağdurları hakkında bilgilendirme yapan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak mağdur sayısının yaklaşık 1,5 milyon kişi olarak açıkladı. 

Independent Türkçe’ye açıklamada bulunan Özüpak, "Öğretmenlerimiz, devletimizin bize vermiş olduğu sigorta numaramızın yer aldığı kartı bize verdi. 'Sizler artık sigortalısınız' denildi ama ilerleyen süreçte bize verilen numaraların SSK başlangıcı sayılmadığını gördük. Verilen ile uygulanan tutmuyor, kandırıldık, hayal kırıklığına uğratıldık. Ağır sanayide çalışanlar da vardı aramızda. Çıraklıkta 5 gün iş, 2 gün okul şeklinde çalışanlar... Küçük yaşta çalışmaya başlandığında yıpranma payı çok daha büyük oluyor” ifadelerini kullandı. 

BBP LİDERİ DESTİCİ'DEN STAJ ÇIKIŞI

TV100 ekranlarında açıklamalarda bulunan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise staj mağdurlarının haklı olduğunu ve desteklediklerini açıklamıştı. Destici TV100 ekranlarında şu ifadeleri kullandı: "EYT'lileri kimse konuşmazken ben ve arkadaşlarım bu çıkmalı bu haktır dedik. Aynı şey 3600 ve sözleşmelilerle de ilgili. Staj mağdurları ile ilgili sayın bakanımızla görüştüm. Aralık ayı içerisinde. Orada henüz olumlu ya da olumuz anlamda verilmiş net bir karar yok. Yüzbinlerce insan var. Staj mağdurlarının da kapsama alınması gerektiğini düşünüyorum. "

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin