EYT'de merak edilen 5 soru ve 5 cevap. SGK uzmanı Özgür Kaya EYT ile ilgili merak edilen soruları tv100 Canlı Yayını'nda cevapladı. İşte EYT ile ilgili tüm merak edilen sorular

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, tv100 canlı yayınında sosyal medya üzerinden gelen soruları yanıtladı. Stajyerler, doğum ve askerlik borçlanması yapanlar, Bağ-Kur tescil mağdurları yeni yasa ile nelerin değişeceğini araştırıyor. Düzenlemeden 2000 sonrası sigorta girişi olanların da yararlanıp yararlanamayacağı merak ediliyor. İşte EYT ile ilgili gelen sorular ve cevapları...

Google Haberlere Abone ol
EYT'de merak edilen 5 soru ve 5 cevap. SGK uzmanı Özgür Kaya EYT ile ilgili merak edilen soruları tv100 Canlı Yayını'nda cevapladı. İşte EYT ile ilgili tüm merak edilen sorular

İşte Eytlilertv100esoruyor hashtag'ı aracılığıyla sorulan sorular ve uzman ismin verdiği yanıtlar...

1999 öncesi girişi olanlar EYT'li olabilirken 2000 sonrası girişliler için bir düzenleme olacak mı?

8 Eylül 1999 sonrası çıkarılan yasanın geriye yönelik işletilmesinden kaynaklı bir hak kaybının ortadan kaldırılması söz konusu. Bu tarihten sonra girişi olanların geriye dönük bir hak kayıpları söz konusu değil. Bizim 2038 yılına kadar kademeli yaş şartı mevcut. 2038 yılından sonra emeklilik yaşı artık 65'e dayandığı için bundan sonrası için emeklilikte yaşa takılma diye şey söz konusu olamayacak. Kadın ve erkek artık 65'e gelmiş olacak. Tamamlamaları gereken gün sayısı sabitlenmiş olacak. 

Maaş hesaplanırken 4447 öncesine dönülecek mi, Aylık bağlama oranı uygulaması olacak mı?

Aylık bağlama oranında herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacak. Çalıştıkça prime esas kazanç dediğimiz sizin adınıza sosyal güvenlik kurumuna ödenen prim düşükse alacağınız emekli maaşı da haliyle düşük olacaktır.

Sigorta girişi 1996 olan bir kadın 4160 gün priminin üzerine iki çocuk için borçlanma yapmak isterse yeni yasayı beklemeli mi?

Beklesin. Gelecek olan yasal düzenlemenin taslağını en azından bir görmüş oluruz. Aksi durumda alacağı emekli maaşının olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilir.

Sigorta girişi 1997 Mayıs ayı olan 44 yaşında bir erkek SSK 5500 Bağ-Kur 1700 prim günü ile nasıl emekli olabilir?

SSK'dan Bağ-Kur'a geçtiği için 9000'li rakamları görmesi gerekiyor. Yaştan 60'ı bekleyip 5400'den emekli olması lazım. Bir an önce SGK'ya geçip 3 buçuk yıl 260 gün prim öderse 56 yaşında emekli olabilir. EYT çıktığında düşürülen yaş ne kadarsa o kadar fayda sağlayacak. 

Sigorta girişi 15 Kasım 1998, 7639 gün primi olan, 25 yılı doldurması için askerlik borçlanması yaptırması gereken bir erkek çalışan EYT'li olur mu?

Askerlik borçlanması yaparsa EYT kapsamına girmiş olur.

SGK'da başvuru yoğunluğu

Özgür Kaya, EYT başvurularının e-devlet üzerinden de yapılabileceğini, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yoğunluk oluşturmaya gerek olmadığını ifade etti.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin