Et fiyatlarına şap zammı! Şap hastalığı gitgide yayılıyor eğer önüne geçilemezse ete zam gelebilir

Şu an yaşanan şap hastalığı Kurban Bayramı öncesinde hayvancılık için büyük tehdit oluşturuyor. Görüşleri alınan uzmanlar eğer şap krizi önlenmezse ette yaşanan arz sıkıntısını ve beraberinde fiyatların yükselişini işaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Et fiyatlarına şap zammı! Şap hastalığı gitgide yayılıyor eğer önüne geçilemezse ete zam gelebilir

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Şap Enstitüsü’nde yaptığı açıklamada Irak’tan Ocak 2023’te gönderilen numunelerde ilk defa SAT-2 serotipinin teşhis edildiğini söyleyerek, hastalığın bulaşma hızının yüksek olduğunu ve tedbir alınmazsa ciddi ekonomik kayıplara neden olacağını açıkladı.

Ardından yapılan aşılama çalışmaları , üretilen aşılarla eraber şap krizinin önüne geçilmeye çalışıyor.

Ancak önüne geçilmezse Türkiye'yi büyük bir tehdit bekliyor denebilir. Et fiyatlarının da etkilenen hayvancılıktan nasibini alacağını söylemek zor olmaz. 

ÜRETİM AZALIR FİYATLAR ARTAR

Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Murat Aslan daha önce görülmemiş bir şap hastalığının hayvan varlığını tekdit eder hale geldiğini, acil önlem alınmaması halinde et ve süt üretiminin azalacağını fiyatların daha da artacağını açıkladı. Aslan, Kurban Bayramı’nda et arzında da sıkıntı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin