Eris varyantı nedir, belirtileri neler. Eris varyantı tehlikeli mi, öldürür mü. Covid eris varyantı Türkiye'de var mı? Bakan Koca açıkladı

Eris varyantı hakkında araştırmalar hız kazandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir süredir dünya gündeminde olan ve hızla yayılan eris varyantının Türkiye'de de olduğunu açıkladı. Tüm dünyada 50'den fazla ülkede saptanan eris varyantının özellikleri sorgulanıyor. Peki eris varyantı nedir, belirtileri neler? Eris varyantı tehlikeli mi, öldürür mü?

Google Haberlere Abone ol
Eris varyantı nedir, belirtileri neler. Eris varyantı tehlikeli mi, öldürür mü. Covid eris varyantı Türkiye'de var mı? Bakan Koca açıkladı

Kovid-19 Omicron ailesinin son mutant virüsü olan eris varyantı Türkiye'de 9 kişide görüldü.

Haberi duyuran Bakan Koca, "ENDİŞE KONUSU SAYILMAYACAK BİR GELİŞME. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız." diye paylaşım yaptı.

Peki eris varyantı nedir, belirtileri neler? Eris varyantı tehlikeli mi, öldürür mü?

ERİS VARYANTI NEDİR?

Eris virüsün EG.5.1 türüdür ve Omicron'un bir çeşididir. 

ERİS VARYANTININ BELİRTİLERİ NELER?

Eris varyantının belirtilerinin, Omicron varyantı ile genetilk benzerlikleri olduğu düşünülüyor. Eris varyantının da Omicron gibi bulaşabilirlik ve bağıştan kaçınma yetenekleri sergileyebileceği söyleniyor. 

Eris varyantının belirtileri tükenmişlik, burun akması, boğaz ağrısı ve hapşırmadır.

Koku kaybı, ateş ve nefes darlığı semptomlar daha az görülür.

ERİS VARYANTI TEHLİKELİ Mİ?

Enfeksiyona sebep olan eris virüsü sağlık için tehlikelidir. 

ERİS VARYANTI ÖLDÜRÜR MÜ?

Eris varyantı ile ilgili çalışmalar devam ederken bazı uzman isimler tedirginlik oluşturacak durumun olmadığını belirtiyor. Öte yandan eris virüsü belirtilerinin koronavirüs belirtilerine yakın olduğu da söylenenler arasındadır.

ERİS VARYANTI NASIL BULAŞIR?

Koronavirüs damlacık yoluyla bulaşır. Eris varyantı da koronavirüsün alt varyantı olduğu için damlacık yoluyla bulaştığı belirtiliyor. Enfekte olmuş kişi hapşırdığında, konuştuğunda veya öksürdüğünde havaya damlacık taşınır ve bu damlacıklar solunursa, gözle temas ederse virüs yayılır.

Eris varyantı çevreye yayılan damlacıklar yüzeylere bulaşabilir ve yüzeylerde belli bir süre yaşayabilir. Bu yüzeylere temas etmek de eris varyantının yayılmasını hızlandırır. 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin