Erdoğan ve Putin Soçi'de görüştü! Putin: Ukrayna krizini ve tahıl koridorunu konuşacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rusya'ya gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'deki görüşmesi sona erdi. Liderler görüşmeden önce düzenledikleri ortak yaptıkları basın toplantısında, masada Ukrayna krizi ve tahıl koridoru olduğunu belirttiler.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan ve Putin Soçi'de görüştü! Putin: Ukrayna krizini ve tahıl koridorunu konuşacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'deki görüşmesi sona erdi.

İki lider görüşmeden önce ortak açıklamalarda bulundu. 

Putin'in konuşmasından öne çıkanlar:

Seçimlerin ardından ilk kez yüz yüze bir araya geliyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacmimiz artıyor. Enerji alanındaki ilişkilerimiz güçlü şekilde ilerliyor. Ukrayna krizini ve tahıl koridorunu konuşacağız.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Türkiye Rusya arasındaki ilişkilerde özellikle şu andaki dış ticaret hacmimizin 62 milyar dolarda olması, 100 milyar dolar hedefine doğru yürüyor olması bizi çok mutlu ediyor. Bugün burada Merkez Bankası başkanlarımızın bir araya gelmesi, birbirleriyle görüşecek olmaları aramızdaki ikili ilişkilerde yerli para birimine adım atma noktasında da önemli olduğuna inanıyorum. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ndeki gelişmeler gayet iyi bir şekilde devam ediyor.

Sinop Nükleer Enerji Santrali ile ilgili de bir adım atmamız söz konusu olacak diye düşünüyorum.

HABERİN ÖNCESİ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daveti üzerine, görüşmelerde bulunmak için Rusya gitti. Erdoğan, "Tur" isimli uçak ile saat 10.50 sıralarında Atatürk Havalimanı'ndan hareket etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Soçi Uluslararası Havalimanı'nda Krasnodar Bölge Vali Yardımcısı Aleksandr Ruppel, Soçi Belediye Başkanı Aleksey Kopaygorodskiy, Rusya Dışişleri Bakanlığı Devlet Protokolü Genel Müdür Yardımcısı İgor Bogdaşev, Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ile diğer yetkililer karşıladı.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Soçi'ye geldi.

Rusya'nın beklentileri var

Ankara uzun süredir, Rusya'nın anlaşmaya dönmesi için çalışıyor. Ancak Moskova yönetiminin beklentileri var. Rusya, tahıl koridorundan kendi ürünlerini ihraç etmek ve tahılın ihtiyaç sahibi ülkelere gitmesini istiyor.

Karadeniz'de istikrar vurgusu

İki liderin görüşmesinde Rusya- Ukrayna arasındaki savaş da ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin taraflar arasında uzlaştırıcı rol üstlenebileceğini bir kez daha dile getirmesi bekleniyor. Erdoğan’ın ayrıca, savaşın sadece iki ülkeyi etkilemediğini belirterek, Karadeniz’de istikrar vurgusu yapacağı kaydediliyor.

Masa'daki diğer konu: Suriye

İki liderin gündemindeki bir diğer kritik başlık, Suriye'deki gelişmeler olacak. Ankara-Şam hattındaki normalleşme süreci, sığınmacıların geri gönderilmesi için yürütülen çalışmalar ve PKK/YPG ile arap aşiretleri arasında yaşanan çatışmalar masada olacak.

Cumhurbaşkanlığı'na Yılmaz vekalet edecek

Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın vekalet etmesine dair tezkere, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tezkerede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Rusya Federasyonu'na ziyarette bulunacağından dönüşüne kadar Cumhurbaşkanlığına Anayasa'nın 106. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın vekalet edeceği belirtildi.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin