Erdoğan: Türkiye bu teknolojide dünyanın en ileri üç ülkesinden biri

Baykar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) Teslimat ve Mezuniyet Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada "Akıncı TİHA ile birlikte Türkiye bu teknolojide dünyanın en ileri üç ülkesinden biri olmuştur " dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Türkiye bu teknolojide dünyanın en ileri üç ülkesinden biri

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konştu:

Ağustos bizim tarihimizde zaferler ayıdır. Türkiye'nin son 19 yılda yazdığı başarı hikâyesinin en ön safında savunma sanayisi vardır. Tüm dünya tarafından bu başarımız kabul ediliyor. Bu başarının arkasında 'yapamayız' diyenlerin mandacı kafaların arkasında 'en iyisini biz yaparız' diyen inanmış yürekler var. Akıncı ile birlikte Türkiye, bu teknolojide en iyi 3 ülke arasına girmiştir. 10 yıl önce bize bu araçları parayla bile satmayanlar bugün Türk İHA'larını konuşuyor. Dünyanın çeşitli yerlerindeki çatışmalar giderek derinleşiyor. Salgın hastalık ve göç durumları dünyanın gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Batı son birkaç yüzyılda hak, hukuk, adalet gibi kaynakları suiistimal ediyor.

Erdoğan: Türkiye bu teknolojide dünyanın en ileri üç ülkesinden biri

"İHA TEKNOLOJİSİNİN DE ÖNCÜ ÜLKESİ YAPMAKTA KARARLIYIZ" 

Türkiye'nin İHA teknolojilerindeki başarısında ülkemizin ilk SİHA'sı olan Bayraktar TB"nin öncü ve sürükleyici rolü gerçekten büyüktür' diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

TSK; MİT ve emniyet jandarmanın yanında Orman genel Müdürlüğü'nün de kullandığı TB2'lern toplam uçuş süresi, 350 bin saati aşarak rekorlar kırmış durumdadır. Bugün savunma sanayi şirketlerimizin ürettiği tüm SİHA'lar dünyada rekabet görüyor. TUSAŞ'ın ürettiği ANKA'mız için Tunus'ta ihracat anlaşmasını imzaladık. Bayraktar TB2'lerimizi için Katar, Ukrayna, Azerbaycan'a ihraç etmiş durumdayız. Polonya'nın da içinde bulunduğu 10'dan fazla ülkeyle de ihracat anlaşması imzaladık. Milli SİHA'larımız için daha pek çok ülke sırada bekliyor. Elbette bunlar parayı her basanın alabileceği ürünler değildir.

Kararlarımızı kendi stratejik önceliklerimize göre veriyoruz. Şimdi de göklerin yeni hakimi AKINCI'yı güvenlik güçlerimizin kullanımına sunuyoruz. Baykar'ın 2005'te 6 kiloluk mini İHA ile başlayan yolculuğu bugün tüm kritik sistemleri yerli ve milli olarak tasarlanan 6 tonluk AKINCI'ya ulaştı. Gelişmiş yapay zeka sistemleri ve seyir füzesi atabilme özelliğiyle savaş uçaklarının gerçekleştirdiği bazı görevleri de icara edecek AKINCI'nın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Bu teknoloji ile İHA liginde ilk 3 ülke arasına girmiş olmamız yeter mi? Yetmez. Şimdi hedefimiz kendi inşa ettiğimiz kısa pistli uçak gemilerimize inip kalkabilen SİHA'lar geliştirmektir. İnşallah bunu da başararak SİHA'larımızı deniz aşırı görevlerde de kullanabilecek bir yetkinliğe ulaşacağız. Türkiye'yi bilhassa İHA teknolojisinin de öncü ülkesi yapmakta kararlıyız. Bunu başardığımızda hani bize verilmeyen beşinci nesil savaş uçakları var ya? Onların da bir adım ötesine geçmiş olacağız.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin