En düşük emekli maaşının ne kadar olacağını açıkladı. Emekliye intibak zammı geliyor. Memur ve emekli zam oranları netleşiyor. İşte rakamlar

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı temmuz ayında alınacak olan zamlı maaşlarda. En düşük emekli aylığı ne kadar olacak? memur ve emekliler ne kadar zam alacak. İşte bununla ilgili tablo netleşiyor. Emekliye intibak zam düzenlemesi geliyor.

Google Haberlere Abone ol
En düşük emekli maaşının ne kadar olacağını açıkladı. Emekliye intibak zammı geliyor. Memur ve emekli zam oranları netleşiyor. İşte rakamlar

Temmuz ayı yaklaşırken gözler emeklilerin ve memurların alacağı zamlı maaşlara çevrildi.

Asgari ücrete yapılan %34 ara zam sonrası tutar 11.402 TL'ye yükseldi. Bu gelişmelerin ardından SSK ve Bağkur'lular maaşlarına yapılacak zam için araştırmalara koyuldu.

Merkez Bankası paylaşmış olduğu yeni anketle oranları güncelledi. Bu kapsamda maaş hesaplaması sil baştan değişti. Peki, Temmuz'da emekliler kaç TL zam alacak? Emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek? 2000 sonrasına intibak zammı yapılacak mı? İşte tüm gelişmeler...

Takvim gazetesindeki habere göre Kurban Bayramı sonrasında TÜİK'in Haziran ayı enflasyonunu duyurması ile refah payı hariç SGK, Bağ-Kur emekli zammı ve memur zammı belli olacak.

TÜİK, Haziran ayı enflasyon rakamlarını 5 Temmuz saat 10.00'da açıklayacak.

Emekliye kademeli zam düzenlemesi

Yine bayramın hemen ardından ise Meclis emekliye zam ve memur maaş zammı için düzenlemeleri görüşecek.

En düşük maaşlar için yapılacak düzenlemeler TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçecek ve Genel Kurul'da oylanarak yasalaşma süreci olacak. Ardından ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Emekliye zam düzenlemesi geliyor. 6 aylık enflasyon oranına ilaveten refah payı ile yeni maaşlar belirlenecek. Burada daha düşük maaşlara daha yüksek zam oranı verilecek.

Yüksek maaş alanın kaybı olmayacak.

Sadece orana göre maaş belirlemek alt grupta maaş alanlarla üst grupta maaş alanlar arasında giderek açılan bir makasa işaret ediyordu.

Milli gelirin daha homojen olarak tabana yayılması için sosyal devlet anlayışı çerçevesinde bu düzenleme gerçekleştirilecek.

7 bin 500-10 bin,
10 bin-15 bin,
15 bin-20 bin ve
20 bin üzerine kademeli olarak emekli zammı belirlenecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "11 bin 402 TL rakamı piyasanın fiyatladığı bir rakamdı. Beklentilerin biraz daha üzerinde bir rakam olarak ortaya çıktı. 10 bin TL'yi geçmeyeceğine yönelik rakamlar telaffuz ediliyordu. 11 bin 402 TL vatandaşın alım gücünü koruyan bir fiyat olarak ortaya çıktı. Önümüzdeki dönemde enflasyonla etkili mücadele ile birlikte alım gücünün korunacağını söyleyebiliriz.

Asgari ücret artışı emekli zammını etkiler mi? 

Devletimiz daha önceki dönemde ilave bir artışla emekli maaşlarına zam yapmıştı. Memur ve emeklilere enflasyon yüzde 15 iken yüzde 30 artış yapmıştı. Bu artış değerinin referans olarak kabul edileceğini düşünüyorum. En az bu düzeyde bir emekli maaşı yapılabileceğini öngörüyorum.

Devletimizin sosyal devlet olması gereği öncelikle emeklilerden başlamak üzere sabit dar gelirli ve orta gelirliye her zaman enflasyon üzerinde artış yapmıştır. Bu dönemde bu yönde söylemler ve vaatler bulunuyordu. Asgari ücret düzenlemesi ile bunlar gerçekleşmiş oldu.

Ne kadar olacak?

Ara bir dönemde 5500 TL olan en düşük emekli maaşı 7500 TL'ye yükseltilmişti. Bu ara bir zam olarak karşımıza çıkmıştı. Düzenleme yapılırken 7600 TL alan kişinin maaşı aynı kaldı. Meclis'in ilk düzenlemesi bu olacaktır ve emeklilerimize kademeli bir şekilde artış olacak.

En düşük emekli maaşının da artırılmasını bekliyoruz. 7500 TL'lik en düşük emekli maaşına en az enflasyon oranında artış gelecektir. En fazla ise tahminen 10 bin TL seviyesinde olacaktır.

Şunu unutmamak gerekir ki bu bir taban ücrettir. Diğer emeklilere de önceki dönemde olduğu gibi enflasyonun iki katı şeklinde yüzde 34'ler seviyesinde bir artış yapılabileceğini öngörüyorum."

Emekliye intibak formülü mü geliyor? 

EYT'liler de dahil tüm emeklilerin Temmuz zammına eklenecek refah payı merak edilirken, atılacak adımlara intibak düzenlemesinin de eklenmesi bekleniyor... İşte detayları...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna oturan Vedat Işıkhan'ı yoğun bir gündem bekliyor. Önümüzdeki dönemde emeklilikle ilgili pek çok reform hayata geçirilecek.

Bu kapsamda kadınlara yaş ve prim desteği sağlanırken, küçük esnaf ve çiftçilerin prim yükünü düşürecek adımlar atılacak.

Ayrıca emeklilerin Temmuz zammı ek iyileştirmelerle artırılacak.

EYT'lilerle birlikte sayıları 16 milyona yaklaşan emeklilerin Temmuz zammına refah payı ilave edilirken, bayram ikramiyelerinde de artış gündemde.

Emekliler yapılacak düzenlemeleri heyecanla beklerken, bazı taleplerde de bulunuyor.

Bunlardan biri de intibak ile ilgili. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar intibak düzenlemesi bekliyor.

2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2 milyon emekliye yapılan intibak düzenlemesinin, sonra emekli olanlar için da yapılması beklentisi bulunuyor. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin