Emekli maaşları gündemden düşmüyor. Zam yapıldı, emekliler zam istedi. Emekli maaşları ne kadar oldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarında iyileştirme yapılacağını açıkladı. Ardından emekli maaşlarına yüzde 25 zam öngören düzenleme torba yasaya eklendi. Temmuz ayında SSK, Bağ-Kur, memur ve tarım emeklileri maaşlarını yüzde 25 zamlı alacak. İşte kuruşu kuruşuna yeni emekli maaşları.

Google Haberlere Abone ol
Emekli maaşları gündemden düşmüyor. Zam yapıldı, emekliler zam istedi. Emekli maaşları ne kadar oldu?

TÜİK, 2022 ocak-haziran dönemi altı aylık enflasyon rakamını açıkladı, emeklilerin maaş zamları belli oldu Emekliler, 2023 Temmuz ayında maaşlarını yüzde 25 zamlı alacak.

2023’ün ocak ayında ise açıklanan enflasyona göre SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri yüzde 15.40, memur emeklileri yüzde 16.40 oranlarındazam alacaklardı. Ancak sene başında alınan kararla tüm emeklilere uygulanacak zam oranı yüzde 30 oldu. Buna göre de sene başında memur emeklisine yüzde 13.60, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 14.60 puanlık refah payı verildi. Açıklanan son rakamlara göre de tüm emeklilerin 2023 yılının tamamında zam toplamı yüzde 55 oldu.

Ayrıca 2023’ün başında en düşük emekli aylığı önce 5.500 liraya, ardından nisan ayında da 7.500 lira çıkarıldı. 2022 yılının ocak ayında da en düşük emekli maaşı 2.500 liraya, temmuz ayında 3.500 lira yükseltilmişti. 2023’ün temmuz ayında en düşük emekli aylığında herhangi bir iyileştirmeye gidilmedi. Ocak ayında olduğu gibi temmuzda da en düşük emekli aylığı 7.500 lira olarak uygulanacak.

Kök maaş ne demek?

En düşük emekli aylığında artışa gidilmediği için temmuz ayındaki yüzde 25’lik zam kök maaşlara uygulanacak. Peki, kök maaş ne demek? Kök maaş, emeklilerin yılda iki kez belirlenen ve TÜİK’in açıkladığı geçmiş altı aylık enflasyona göre zam yapılan emeklilerin asıl aldıkları maaş demek. Son yıllarda en düşük emekli aylıklarında yapılan iyileştirmeler ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Yani, en düşük emekli aylığı 5.500 liradan, 7.500 lira yükseltildiğinde aradaki 2 bin liralık farkı Hazine karşılıyor. Temmuzda olduğu gibi en düşük emekli aylığında iyileştirme yapılmazsa zam oranı kök maaş üzerinden hesaplanıyor.

Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın hesaplayarak hazırladığı aşağıdaki tabloda da görüleceği gibi 2023’ün ocak ayında 5.517 lira emekli aylığı alan bir emeklinin maaşı, nisan ayında alınan kararla 7.500 liraya yükseldi. Ancak bu temmuzda en düşük emekli aylığında artış olmadığı için yüzde 25’lik zam, ocak ayındaki 5.517 lira maaşa göre uygulanacak. Bu emeklinin maaşı 6.896 lira çıkacak. Bu tutar en düşük emekli aylığı olan 7.500 liradan düşük olduğu için emekli, temmuz ayında 7.500 lira maaş almaya devam edecek.

İşte kuruşu kuruşuna emekli maaşları

Emekli maaşları gündemden düşmüyor. Zam yapıldı, emekliler zam istedi. Emekli maaşları ne kadar oldu?

Emekli maaşları gündemden düşmüyor. Zam yapıldı, emekliler zam istedi. Emekli maaşları ne kadar oldu? - Resim : 2

Emekli maaşları gündemden düşmüyor. Zam yapıldı, emekliler zam istedi. Emekli maaşları ne kadar oldu? - Resim : 3

Emekli maaşları gündemden düşmüyor. Zam yapıldı, emekliler zam istedi. Emekli maaşları ne kadar oldu? - Resim : 4

Emekli maaşları gündemden düşmüyor. Zam yapıldı, emekliler zam istedi. Emekli maaşları ne kadar oldu? - Resim : 5

Emekli maaşları gündemden düşmüyor. Zam yapıldı, emekliler zam istedi. Emekli maaşları ne kadar oldu? - Resim : 6

Emekli maaşları gündemden düşmüyor. Zam yapıldı, emekliler zam istedi. Emekli maaşları ne kadar oldu? - Resim : 7

Emekli maaşları gündemden düşmüyor. Zam yapıldı, emekliler zam istedi. Emekli maaşları ne kadar oldu? - Resim : 8

Emekli maaşları gündemden düşmüyor. Zam yapıldı, emekliler zam istedi. Emekli maaşları ne kadar oldu? - Resim : 9

Emekli maaşları gündemden düşmüyor. Zam yapıldı, emekliler zam istedi. Emekli maaşları ne kadar oldu? - Resim : 10

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin