Elif Şafak: Erdoğan'ın tokadı tüm Türkler'in yüzüne atıldı

Elif Şafak İngiltere’nin The Guardian gazetesinde bir makale kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol
Elif Şafak: Erdoğan'ın tokadı tüm Türkler'in yüzüne atıldı

Elif Şafak, Soma’da yaşanan “ataerkil şiddeti” Christos Tsiolkas’ın Tokat adlı kitabındaki hikayeye benzetti. “Ama hikayenin bu versiyonu Türkiye’nin Soma ilçesinde, 300′den fazla insanın maden faciasında olduğu yerde geçiyor” dedi.



Şafak makalesine şöyle devam ediyor: “Ülke, Recep Tayyip Erdoğan’ın, yani başbakanın, bir eylemciyi süpermarkete kadar takip edip orada tokatladığı iddiasını konuşuyor. Doğru ya da değil, ama bunu Erdoğan’nın savunucularının bile inanılmaz bulmadığı açıkça ortada. Aniden değişen ruh hali düşünüldüğünde böyle birşeyin olabileceği gibi bir kanı mevcut. Aynı gün çekilen bir videoda Erdoğan’ın “Eğer bu ülkenin başbakanını yuhalarsan tokadı yersin” dediği duyuluyor.”



Tokat atıldığı iddia edilen Soma’lı Taner Kuruca’nın gazetelere verdiği ifadesini iki defa değiştirdiğinin altını çizen Elif Şafak, Kuruca’nın en son, tokatı Erdoğan attı ama gerçeği söylemeye korktum dediğini belirtiyor. Şafak Türkiye’de tipik ataerkil bir evde fiziksel şiddetin olağandışı olmadığını vurguluyor ve şöyle devam ediyor: “Eğer bu başka bir ülkede olsaydı tüm hükümet kökünden sarsılırdı. Ama Türkiye’de böyle olmaz. Millet olarak biz çocukluktan beri tokatlara mazeret bulmaya alışkınız. Tipik ataerkil bir Türk ailesinde sözlü ve fiziksel şiddet olağandışı değildir. Çocuklar terbiyesizlik yaparsa, babalar tokat atar. Eşler terbiyesizlik yaparsa, onlar da aynısını bekleyebilir.”



Şafak ayrıca Soma’da yaşanan tekme olayına da değindi. Başbakanın müşaviri Yusuf Yerkel’in “sukunetini koruyamadığı için” özür dilediğini anlatan Şafak çeşitli kentlerde düzenlenen Soma gösterilerine çevik kuvvetin plastik mermi ve biber gazi ile karşılık verdiğini anlattı. Şafak “Sokağa çıkarsanız devletten tokat yersiniz” dedi.



 



Haberin devamını okumak için tıklayınız. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin