Ekmek fiyatlarını etkileyecek karar çıktı. Buğday taban ücreti beklenirken TMO yeni karar aldı: Un desteğine devam

Fırıncıları da vatandaşı da rahatlatan karar çıktı. 31 Mayıs'ta sona ermişti, yeni karar alındı. Ekmek fiyatlarındaki artışı önlemek amacıyla TMO haziran, temmuz ve ağustos aylarında da un sanayicilerine ucuz buğday temin etmeye devam edecek. İki bakanlıktan da açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
Ekmek fiyatlarını etkileyecek karar çıktı. Buğday taban ücreti beklenirken TMO yeni karar aldı: Un desteğine devam

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 31 Mayıs itibariyle sona ereceği açıklanan un sanayicilerine yönelik regülasyonunun devam etmesi ve ekmeğe zammın önlenmesi için Ankara'da toplantı gerçekleştirildi.

Tarım, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcıları, Ticaret Bakanlığı üst düzey bürokratları, TMO Genel Müdür ve yöneticileriyle gerçekleştirilen toplantıda, özellikle enflasyonla mücadele konusunda yürütülen çabanın boşa çıkmaması için un regülasyonunun devam etmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.

Toplantıdan sonra bakan yardımcıları kendi bakanlarına bilgi aktarırken, un regülasyonunun devamı yönünde karar alındı. 

İki Bakanlık da açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasında, "Bakanlığımız ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında yapılan çalışmalar neticesinde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Un Regülasyon uygulamalarına Haziran ayından itibaren tekrar devam etmesi uygun görülmüştür." denildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı da yaptığı açıklamada, "Toprak Mahsulleri Ofisi un regülasyonuna devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Ekmek fiyatlarını etkileyecek karar çıktı. Buğday taban ücreti beklenirken TMO yeni karar aldı: Un desteğine devam

 

Ekmek zammı şimdilik önlendi. Haziran, temmuz, ağustosta da sürecek

Ekmek fiyatlarındaki artışı önlemek amacıyla TMO haziran, temmuz ve ağustos aylarında da un sanayicilerine ucuz buğday temin etmeye devam edecek.

Bugüne kadar tonu 3 bin 600 liradan un sanayicilerine buğday veriliyor ve un sanayicilerinin de 50 kiloluk un çuvalını 260 liradan satmaları taahhüt ediliyordu.

1 Haziran itibariyle TMO’nun sanayicilerine buğdayın tonunu 4 bin 500 liradan verecek ve unun çuvalının da 325 liradan satılması taahhüt edilecek.

Dolayısıyla un fiyatında çuval başına 65 lira zam gelecek. Bu da mutlaka ekmeğe yansıyacak.

Ayrıca, bugüne kadar olan uygulamada un sanayicileri TMO'dan önce buğday tahsisi alarak ucuza un satıyordu. 1 Haziran itibariyle bunun tersi olacak. Un sanayicileri ucuza un satacak sonra Ofis'ten tahsisli buğday alacak. 

Ekmek fiyatlarını etkileyecek karar çıktı. Buğday taban ücreti beklenirken TMO yeni karar aldı: Un desteğine devam - Resim : 2

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Haluk Tezcan, TMO'nun un regülasyonunun sona ermesi durumunda un fiyatlarına zam yapılmasının kaçınılmaz hale geleceğini bunun da enflasyon üzerine olumsuz etkisi olacağını belirterek şu bilgileri verdi: "TMO'nun un sanayicilerine buğday tahsisatı 1 Haziran itibariyle bitiyordu. Bunun ekmek fiyatına yansımaları ile enflasyonla mücadele konusunda verilen emeklerin boşa gideceği belirtilerek regülasyona devam edilmesi yönünde bir karar alındı. Bizde un sanayicileri olarak sürecin devamını istiyoruz. Enflasyonla mücadele kapsamında bunun devam etmesi çok önemli. Haziran, temmuz, ağustos aylarında tahsisat devam edecek. Daha sonra da tekrar değerlendirilecek." 

 

UNUN ÇUVALI 325 LİRA, PİDELİK UNUN FİYATI DA 345 LİRA

Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) ekmek fiyatındaki aşırı artışı engellemek amacıyla fırınlara indirimli un satışı uygulamasına Haziran ayında da devam edilecek. Bir süredir indirimli satış yapan Ofis’in bu uygulaması daha önce alınan karar gereği 31 Mayıs itibarıyla sona erecekti. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, dün Ankara’da öncelikle TMO yetkilileri ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları bir araya geldi. Ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile görüşüldü. Yapılan görüşmelerin ardından TMO’nun indirimli un tahsisine devam etmesi kararlaştırıldı.

Buna göre, TMO firmalara daha önce sattıkları ürün miktarına göre belirli bir oranda tahsisat yapacak.

Ürünün kalitesine göre satış fiyatı 4475- 4500 ve 4575 lira olarak değişecek. Unun çuvalı ise 325 liradan satılacak. Pidelik unun fiyatı da 345 lira olacak.

 

GÖZLER AÇIKLANACAK OLAN BUĞDAY FİYATLARINDA

Öte yandan un fiyatlarındaki bu açıklamadan sonra gözler halen açıklanmayan buğday taban ücretlerinde. Adana'da buğday hasadı 2 haftadır devam ederken, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından hala alım fiyatları açıklanmadı.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, artan girdi maliyetlerine karşın çiftçilerin üretime devam edebilmesi için en az olması gereken rakamı açıkladı.

GÜBRELEME AZALDI, VERİM DÜŞTÜ

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, hasadın en erken başladığı, deniz kıyısındaki Karataş ilçesindeki çalışmaları inceledi. Girdi maliyetlerinin artması nedeniyle çiftçilerin yeteri kadar gübreleme yapamadığına dikkat çeken İncefikir, bu nedenle dekar başına verimin düştüğünü söyledi. Alım fiyatlarını bir an önce açıklanması gerektiğini kaydeden İncefikir, “Şu an bulunduğumuz bölgelerde alınması gereken dönüm birimden 100-150 kilo aşağı ürün alınıyor. Varsayalım, geçen sene 400-500 kilo alınan yerlerde şu an 300-350 kilo aralığında ürün alınıyor. Alım fiyatının minimum 8 lira üstünde olmasını talep ediyoruz çünkü üretimin sürdürülebilir olması önemli. Girdi maliyetlerinin ne kadar olduğunu hepimiz biliyoruz. Önümüzdeki yıl ekim alanlarının düşmemesi, üreticinin üretime devam etmesi adına bu rakamların verilmesi zaruri ve zorunlu. TMO’nun kararı çiftçiler için çok önemli çünkü ürünlerini satabilecekleri en garanti yer burası” dedi. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin