Buğday taban fiyatını açıkladı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday fiyatını ne kadar açıklayacak? Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir'den flaş çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, buğday ve arpada taban fiyatı açıklamıştı. Bu açıklamadan hemen önce konuşan üreticiler ise beklentilerini açıkladı. Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, buğday fiyat beklentisini açıkladı ve çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Buğday taban fiyatını açıkladı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday fiyatını ne kadar açıklayacak? Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir'den flaş çağrı

Adana'da buğday hasadı 2 haftadır devam ederken, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından hala alım fiyatları açıklanmadı.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, artan girdi maliyetlerine karşın çiftçilerin üretime devam edebilmesi için en az olması gereken rakamı açıkladı.

8 TL’nin üzerinde alım fiyatı açıklanması gerektiğini söyledi.

Ülkede stratejik öneme sahip buğdayın ekim alanları geçen yıl kentte yüzde 25 düştü.

1 milyon 400 bin dekar alana ekili buğdayın hasadı 2 hafta önce başladı. Ancak TMO tarafından alım fiyatları hala açıklanmadı. Belirsizlik ortamında ürünlerini fiyat kıran tüccarlara satmak istemeyen çiftçiler, buğdaylarını depolamaya başladı.

Buğday taban fiyatını açıkladı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday fiyatını ne kadar açıklayacak? Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir'den flaş çağrı

GÜBRELEME VE MALİYETE DİKKAT ÇEKTİ

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, hasadın en erken başladığı, deniz kıyısındaki Karataş ilçesindeki çalışmaları inceledi. Girdi maliyetlerinin artması nedeniyle çiftçilerin yeteri kadar gübreleme yapamadığına dikkat çeken İncefikir, bu nedenle dekar başına verimin düştüğünü söyledi. Alım fiyatlarını bir an önce açıklanması gerektiğini kaydeden İncefikir, “Şu an bulunduğumuz bölgelerde alınması gereken dönüm birimden 100-150 kilo aşağı ürün alınıyor. Varsayalım, geçen sene 400-500 kilo alınan yerlerde şu an 300-350 kilo aralığında ürün alınıyor. Alım fiyatının minimum 8 lira üstünde olmasını talep ediyoruz çünkü üretimin sürdürülebilir olması önemli. Girdi maliyetlerinin ne kadar olduğunu hepimiz biliyoruz. Önümüzdeki yıl ekim alanlarının düşmemesi, üreticinin üretime devam etmesi adına bu rakamların verilmesi zaruri ve zorunlu. TMO’nun kararı çiftçiler için çok önemli çünkü ürünlerini satabilecekleri en garanti yer burası” dedi. 

 

BUĞDAY ALIM FİYATLARIYLA İLGİLİ TOPLANTI YAPIP FİYAT BELİRLEMİŞLERDİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Dağcan, bu yıl açıklanacak buğday taban fiyatı ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Edirne'de merkez ve ilçelerdeki ziraat odalarının başkanları, 24 Mayıs'ta buğday alım fiyatıyla ilgili İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yaptı. Edirne Ziraat Odası'nda gerçekleştirilen toplantının ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Dağcan, alınan kararları açıklamıştı.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) hasadın yaklaştığı dönemde 480 bin ton buğday ihracatı ihalesine çıkmasını eleştiren Dağcan, çiftçinin buğday ekiminde tutulması, gelecek yıl gıda krizinin daha da büyümemesi için taban fiyat konusunda net konuştu ve bununla ilgili olması gereken rakamı açıkladı. Çiftçinin üretime devam edebilmesi için buğday taban fiyatının en az 8,5 lira olması gerektiğini kaydeden Darcan, fiyat belirlenirken kuru tarım bölgelerinde verimin yüksek olmayacağının göz önünde bulundurulması gerektiğini de belirtti ve fiyat konusunda şu çağrıyı yapmıştı.

 

FİYAT VERDİ

Çiftçinin üretime devam edebilmesi için buğday taban fiyatının en az 8,5 lira olması gerektiğini kaydeden Darcan, fiyat belirlenirken kuru tarım bölgelerinde verimin yüksek olmayacağının göz önünde bulundurulması gerektiğini de belirterek, "Buğday alım fiyatına yönelik sektörde farklı rakamlar talep edilirken, genellikle talep edilen rakamların 5 ile 6 lira arasında değişmesi dikkat çekmekte ancak bu talepler düşüktür. Çiftçinin buğday ekiminde tutulması, gelecek yıl gıda krizinin daha da büyümemesi için taban fiyatı iyi bir rakam olarak açıklanması gerekiyor ki çiftçi bundan sonra da ekim yapmaya devam etsin. Hububat taban fiyatı belirlenirken, girdi maliyetleri, dünya piyasaları ve çiftçi refahı dikkate alınarak açıklanmazsa sorunlar daha da ağırlaşır. Çiftçiyi tarımda tutmanın yolu onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikasıdır. Kuru tarım yapılan bölgelerde verimlerin yüksek olmayacağı göz önüne alınarak en az kilosu 8,5 lira civarında taban fiyat açıklanmasını talep ediyoruz" diye konuşmuştu.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin