Dünya Sağlık Örgütü'nden "acil ve eylem" alarmı: Öksürük şurupları onlarca çocuğun ölümüne sebep oldu. Sakın kullandırmayın!

Dünya Sağlık Örgütü'nden çok kritik bir uyarı geldi. DSÖ yaptığı uyarıda bu yıl 100'den fazla çocuğun akut böbrek hasarı nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından tüm şurup ve sıvı ilaç satışları için "acil ve eylem" çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Dünya Sağlık Örgütü'nden "acil ve eylem" alarmı: Öksürük şurupları onlarca çocuğun ölümüne sebep oldu. Sakın kullandırmayın!

DSÖ, pazartesi günü yaptığı açıklamada, 2022'de Gambiya, Endonezya ve Özbekistan'da 300'den fazla çocuğun (çoğunlukla 5 yaşın altında) bozulmuş ilaçlar nedeniyle ölümünde sebebin akut böbrek hasarı olduğunu söyledi.

Reçetesiz satılan öksürük şurupları olan ilaçlarda yüksek seviyelerde dietilen glikol ve etilen glikol bulunuyordu.

DSÖ, "Bu kirleticiler, küçük miktarlarda alındığında bile ölümcül olabilen ve asla ilaçlarda bulunmaması gereken, endüstriyel çözücüler ve antifriz ajanları olarak kullanılan zehirli kimyasallardır" dedi.

DSÖ, Ekim ayında ve bu ayın başlarında Hindistan'ın Maiden Pharmaceuticals ve Marion Biotech tarafından üretilen sırasıyla Gambiya ve Özbekistan'daki ölümlerle bağlantılı öksürük şurupları için belirli ürün uyarıları göndererek ilaçların raflardan kaldırılmasını istedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin