Düğünde ne taksam diyenler üzülmeyin. İslam Memiş onun da çaresini buldu. İslam Memiş'ten düğün takısı için altın öneri geldi. 'Ucuza altın buldum' diyenleri uyaran Memiş'ten kadınlara çok önemli altın tavsiyesi geldi

Düğün takılarının vazgeçilmezi olan çeyrek altının fiyatı rekor üzerine rekor kırdı ve 1700 TL'ye yaklaştı. Düğünlerde altın takmanın artık büyük bir sorun olduğunu dile getiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bunun çözüm yolunu açıkladı; düğünlere gidecek olanlara tavsiyeler verdi. Ucuz altın konusunda acil uyarı yapan Memiş'ten kadınlara altın tavsiyeler geldi.

Google Haberlere Abone ol
Düğünde ne taksam diyenler üzülmeyin. İslam Memiş onun da çaresini buldu. İslam Memiş'ten düğün takısı için altın öneri geldi. 'Ucuza altın buldum' diyenleri uyaran Memiş'ten kadınlara çok önemli altın tavsiyesi geldi

Altın ve Para Piyasalar Uzmanı İslam Memiş, son zamanlarda küresel krizden kaynaklı olarak yaşanan enflasyon artışının yol açtığı sorunlardan bir tanesine değindi. Memiş, vatandaşın artık düğünlerde altın takamamasına yeni çözüm önerileri getirdi. 235 liraya bile altın bulunduğunu belirten İslam Memiş, hanımlara da altın biriktirip bileziğe çevirirken satış farkı mağduru olmamanın yollarını anlattı.

İslam Memiş’ten düğünde takılacak ve her bütçeye uygun altın önerileri

İslam Memiş, insanların kara kara düşündüğü ve “Acaba ne taksam?” gibi sorular sorduğu düğünde takılacak takı meselesine rahat bir nefes aldıracak önerilerde bulundu.

Memiş,”Düğün sezonu başladı. Herkes düğüne giderken “Acaba ne taksam?” diye de düşünmeye başladı. Hayat pahalı. Eskisi gibi kolaylıkla çeyrek altın, yarım altın, tam altın artık düğünlerde takılamıyor; veya nişanlarda veya sünnet düğünlerinde. Hal böyle olunca, alternatif çözümler de üretmek gerekiyor. Sarrafiye grubu var biliyorsunuz. Yarım altın, çeyrek altın, gram altın veya ziynet altın gibi. Bu sarrafiye grubunda bazı yanlış bilinen şeyler var.” diyerek sözlerine başladı ve ekledi:

“Bununla ilgili de biraz kelam etmek isterim. Öncelikle şunu belirtmek isterim: Bugün gram altın TL fiyatı yurtiçi piyasalarda 992 lira seviyesinde. Hal böyle olunca da düğünlere giderken herkes kara kara düşünüyor, acaba ne taksa? Önceden Cumhuriyet altını daha çok tercih ediliyordu. Bugün değeri 6.650 TL ama artık iş öyle bir noktaya geldi ki, yarım grama kadar düştü. Altının fiyatı yükseldikçe boyutu ve o takılabilir ziynet eşyalarının değeri de düşmüş oldu. Çeyrek altın, yarım altın, ziynet altın, cumhuriyet altını arkadaşlar 22 ayar yarım gram, 22 ayar gram altın gibi sarrafiye ürünleri hepsi 22 ayar olduğu için aralarında bir değişiklik olmuyor. Şey diyorlar genellikle, “Yarım alsam mı daha çok kazanırım, çeyrek alsam mı, veya tam alsam mı daha çok kazanırım?” Şöyle izah etmek isterim, elimde görmüş olduğunuz tam ziynet altın, dört tane çeyreğin birleşimi, fiyatında çeyrek altının bir şeyi yok. Şu anda çeyrek altın 1.630 lira çarpı 4: 6.520 lira ve dolayısıyla da 4 tane çeyreğin birleşimi 1 tane ziynet tam altın yapıyor. Buna bazen yöresel değişiklikten dolayı Cumhuriyet altını da diyorlar. Bunu kuyumcudan isterken arkadaşlar, bir ziynet altın olarak isterseniz daha isabetli olur. Çünkü Cumhuriyet altını dediğimiz altın, kulpsuz olan oluyor. Kuyumculardan fiziki olarak siz tutup Cumhuriyet altını istediğiniz zaman da bu altını satın almış olacaksınız. Peki, arasında ne gibi değer farkı var? Mesela Cumhuriyet altını 6.650 TL’ye satılırken, tam ziynet altın 6.520’ye satılıyor. Arasında böyle bir fiyat farkının olduğunu da belirtmek isterim.”

“Çeyrek altın lüks oldu”

İslam Memiş, altınları gram bazında değerlendirdi ve şöyle söyledi: “1.630 TL’ye biliyorsunuz artık çeyrek altın lüks oldu. Kolaylıkla herkes birbirine takamıyor ve dolayısıyla da iş dönüp dolaşıp 22 ayar gram altına geldi. Çeyrek görünümlü, kulplu, kurdelesi falan var. Herhalde son yıllarda, son 3-4 yıldır vatandaşlarımızın, tüketicilerimizin 22 ayar gram altına yöneldiğini de gözlemliyoruz. Bugünkü değeri 940 lira arkadaşlar. Bunu alternatif olarak değerlendirebilirsiniz. 942 lira olan 1 gram 22 ayar gram altın bütçenize yine fazla gelirse, onun da yarısı var yani 22 ayar yarım gram var. Onun değeri de 470 lira. O da fazla geldi derseniz, bu sefer yapabilecek bir şey yok. 0.25 gram yine paket içerisinde olan 22 ayar altın var. Bunun değeri de 235 TL. Bunun artık aşağısı yok. Var da, çok isabetli olmuyor. 0.05 gramlar var ama o da çok tercih edilmiyor. Bu yılın favorisi, 235 TL’ye satıl alabileceğiniz 0.25 gramlar. Biraz daha yukarı çıktığımız zaman yine çeyrek görünümlü kulplu yarım gramlar, değeri 470 lira. Veya 22 ayar gram altın, değeri 940 lira. Bu çeşitlilik sizin için önemli. Neden önemli? Yakınlık derecenize göre bu çeşitli sarrafiye gruplarından alabilirsiniz. Düğünlere giderken bunları takabilirsiniz.”

Düğünde ne taksam diyenler üzülmeyin. İslam Memiş onun da çaresini buldu. İslam Memiş'ten düğün takısı için altın öneri geldi. 'Ucuza altın buldum' diyenleri uyaran Memiş'ten kadınlara çok önemli altın tavsiyesi geldi

“Ucuza altın buldum diye sevinmeyin”

İslam Memiş, “Şunu mutlaka özellikle de belirtmek isterim, internetten böyle altın alışverişi yaparken mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. Türkiye’nin bilindik kurumsal sayfaları var. Buralardan gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Ama mesela örnek veriyorum; bugün 24 ayar gram altın ne kadar, 992 lira. Ben 980 liraya gram altın buldum 950 liraya gram altın buldum diye sevinmeyin. Hemen sipariş verirseniz düşük düşük ayar gelebilir. Ayar düşük olabilir, sahte bir ürün gönderebilirler. Çünkü böyle bir fark olamaz. 10 lira aşağı, 15 lira aşağı, 20 lira aşağı satmak imkansızdır. 992 lira seviyesinin 10 lira yukarısı, 20 lira yukarısı olur da, aşağısı olmaz. O yüzden, internetten alışveriş yaparken mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. Bir de çok sorulan sorulardan bir tanesi de, işte “Çeyrek biriktirirsem bir zararı olur mu?” Hayır. Çeyreğin alım-satımı bugünkü koşullarda 20 lira. Alım-satım farkı 20 lira ve dolayısıyla da böyle bir 22 ayar sarrafiye grubu biriktirdiğiniz zaman herhangi bir zarara uğramıyorsunuz.” diye de ekledi.

Kadınlara bir öneri

İslam Memiş, hanımlara da bir öneride bulunarak “Bir örnek daha vermek istiyorum hanımefendilere. 22 ayar 1 gram altınları eğer birer adet üzerinden biriktirirseniz ve aynı yerden sürekli biriktirirseniz, aynı kuyumcudan almaya gayret ederseniz, mesela örnek veriyorum: Bundan 20 adet biriktirdiniz. 20 adet 22 ayar gram altınınızı verip bunu 20 gram bilezik altınına çevirebiliyorsunuz. 20 adet 22 ayar 1 gram veriyorsunuz, 20 gram bilezik alabiliyorsunuz alım-satım farkı olmadan. Bunu da değerlendirmeniz gerekiyor. Eğer mutfak masraflarından ayırabileceğiniz böyle küçük miktarlarla 22 ayar yarım gram, 0.25 veya gram altın biriktiriyorsanız ve bunu bilezik almak için biriktiriyorsanız dediğim gibi 20 adet biriktirebilirsiniz, 20 gram alabilirsiniz. 10 adet biriktirebilirsiniz, 10 gramlık bilezik alabilirsiniz. Bu sarrafiye grubundaki özellikleri de bu şekilde size ifade etmek isterim.” ifadelerini kullandı ve sözlerini sonlandırdı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin