Dolar ve altını olanlar dikkat. Üç ünlü ekonomistten açıklama geldi. Selçuk Geçer dolar 28 TL dedi, Deniz Yağbasan dolar sahiplerini ilgilendiren açıklama yaptı. İslam Memiş gram altın için zirve tarihini duyurdu

Yeni yıla yaklaşırken ünlü ekonomistlerden altın ve dolarla ilgili peş peşe açıklamalar geldi. Selçuk Geçer, yıl sonu dolar kurunun ne kadar olacağını açıklarken, İslam Memiş de altın için zirve tarihini açıkladı. ünlü ekonomist Deniz Yağbasan'd

Google Haberlere Abone ol
Dolar ve altını olanlar dikkat. Üç ünlü ekonomistten açıklama geldi. Selçuk Geçer dolar 28 TL dedi, Deniz Yağbasan dolar sahiplerini ilgilendiren açıklama yaptı. İslam Memiş gram altın için zirve tarihini duyurdu

2022 yılına veda etmeye artık 1,5 aydan kısa bir süre kalmışken hem döviz hem de değerli metallerin Türk Lirası karşısındaki zirve sörfü tüm hızıyla sürüyor. Piyasalarda çalkantılı günler yaşanırken 3 ünlü ekonomist Deniz Yağbasan, İslam Memiş ve Selçuk Geçer dolar ve altın tahminlerini açıkladı.

Altındaki hareketlilik devam ederken, Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş'ten yatırımcılara dikkat çeken bir uyarı geldi. Memiş, "Daha gerçek yükselişler başlamadı" diyerek altının yükseleceği rekor rakamı açıkladı.

Haber3'teki habeer göre ABD enflasyon verilerinin beklentilerin altında gelmesi ile Fed’in faiz kararlarında yaşanması beklenen ılımlı para politikası altın ve değerli metal fiyatlarında sert artışları destekledi. Sonraki süreçte FED başkanı Jerome Powell’in "Faizleri indirmeden önce enflasyonun yüzde 2'ye gerilediğinden emin olmalıyız. Enflasyonun yüzde 2'ye doğru gittiğinden emin olduğumuzda faiz artırımı hızını yavaşlatacağız." sözleri piyasaları etkiledi.

Powell’in açıklamalarına rağmen FED’in sıkı para politikalarından kısmı de olsa vazgeçerek aralık ayı toplantısında 50 baz puanlık faiz artırması bekleniyor. Diğer yandan küresel resesyon riskleri de varlık fiyatlanmalarında etkili olmaya devam ediyor. 

Altın piyasalarını değerlendiren Memiş şu sözleri kullandı: "Önümüzdeki birkaç ay biraz daha zorlu geçebilir o yüzden temkinli olmakta fayda var. Sekiz aydır baskılanan altın gibi gümüş gibi değerili metaller manüpile edildi. Altın zincirlerini kırdı. Yükseliş aslında daha yeni başladı.Tabii ki zaman zaman kar satışları olacaktır. Şu anda altının ons fiyatı 1770 dolar. 1700 direnç seviyesi kırıldıktan sonra yukarıda 1815 seviyesi var. Çok yakın bir zamanda 1800 dolarları artık telaffuz etmeye başlarız.

Gram altın TL fiyatı şu anda bin 68 lira seviyesinde ama yukarıda bin 90 lira seviyesi var. Sonra bin 100’lü rakamları artık yavaş yavaş konuşmaya başlarız. Hem fiziki tarafta hem de merkez bankaları tarafında altın talebi halen devam ediyor. Özellikle merkez bankaların biraz daha durgunluk yaşadığı dönemlerde Euro/Dolar paritesi Sterlin/Dolar paritesi altın ve gümüş gibi emtialarda da tekrar yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini görebiliriz."

GEÇER'DEN DOLAR UYARISI

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, yaklaşan aralık ayı öncesi dolar birikimi yapanlar için şaşırtan bir tahminde bulundu. Doların sert hareketlerde bulunacağını ifade eden Geçer, "Herkes görecek" dedi. 

3 AY UYARISI

Son 3 ay içinde yatırımcıyı uyaran Selçuk Geçer, "Ekim, kasım, aralık aylarına dikkat edin. Türkiye ekonomisi büyük bir bataklığa sürükleniyor." dedi.

"DOLAR 28 TL OLACAK"

Dolar kurunda yaşanan yükselişe dikkat çeken Geçer, dolara olan talebin artacağını söyledi. Yıl sonunda da dolar kurunu 28 TL olacağını belirten Geçer, "Satmayın" uyarısı yaptı.

YAĞBASAN: "GÜÇLÜ DÖNEM BİTİYOR"

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından açıklanan faiz kararları sonrasında dolar endeksinde aşağı ve yukarı salınmalar yaşanırken, ünlü ekonomist Deniz Yağbasan'dan dolar sahiplerini ilgilendiren açıklamalar geldi.

YAĞBASAN: "GÜÇLÜ DÖNEM BİTİYOR"

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından açıklanan faiz kararları sonrasında dolar endeksinde aşağı ve yukarı salınmalar yaşanırken, ünlü ekonomist Deniz Yağbasan'dan dolar sahiplerini ilgilendiren açıklamalar geldi.

ABD enflasyonunda aşağı doğru hareketlerin başlamış olmasının, FED politika faizlerinde de ‘zirvelere yakınlaşma’ şeklinde bir algıyı desteklediğini belirten Yağbasan, “Bu sebeple dolar endeksinde perşembe günü en yüksek seviye olan 110,90’dan, 107,80’e kadar bir gerileme yaşandı.

ABD endekslerinde yüzde 7’yi aşan yükselişler; altın, gümüş ve avroda önemli yukarı kırılmalar gördük. Piyasalar, önden yüklemeli bir kutlama başlatmış gibi görünüyor” diye konuştu.

FED’in, bundan sonra hemen gevşemeye gitmeyeceğini de vurgulayan Yağbasan, şunları söyledi: "Kısa vadede işi sıkı tutmaya devam edeceklerdir. Çünkü FED Başkanı Powell da erken gevşemenin risklerine sıklıkla vurgu yapıyor. Ancak yüzde 5,5-6,0 bandına kadar yükselen FED politika faizi beklentileri, son veri sonrası yüzde 4,75-5,25 bandına kadar revize edilebilir. Bunun için yılın geri kalanında açıklanacak enflasyon rakamları önemli olacak. Şayet enflasyon yüzde 8’in altında düşüşünü devam ettirirse, FED’in de ‘şahin’ politikalarının zamanla gevşemeye başlayacağını görebiliriz.

Bu durumda dolar endeksinde eylül ayında görülen 114,80 seviyesinin de artık zirve olduğunun teyidini alabiliriz. Bu gelişmeler, küresel piyasalara uzun süredir hakim olan güçlü dolar senaryosunun da sonuna yaklaştığımızın habercisi olabilir. Ve gelişmekte olan piyasalar, değerli metaller ve dolara karşı diğer para birimlerinin üzerindeki baskının da hafiflemeye başladığını daha net görebiliriz."

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin