Dolar 15 lira olacak diyen ünlü ekonomistten çıtayı yükseltti. Selçuk Geçer'e göre ABD ve Avrupa'dan bu karar çıkarsa doları 15 lirada bile tutarsak şanslı oluruz. ABD ve Avrupa Merkez Bankası faiz artırırsa Türkiye nasıl etkilenir?

YouTube üzerinden yaptığı ekonomi yorumlarıyla dikkat çeken ekonomist Selçuk Geçer, doların 15 lirayı göreceğini açıklamıştı. Selçuk Geçer ABD Merkez Bankası FED ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararı almasının, gelişmekte olan ülkelerin ekonomisini vuracağını ve bunun yıkım olacağını iddia ederek yeni bir değerlendirmede bulundu. Geçer'in dövizle ilgili yaptığı bir değerlendirme ise korkuttu. Geçer'e göre dolar kuru 15 liranın da üzerine kendisini atacak ve yeni bir rekora koşacak.

Google Haberlere Abone ol
Dolar 15 lira olacak diyen ünlü ekonomistten çıtayı yükseltti. Selçuk Geçer'e göre ABD ve Avrupa'dan bu karar çıkarsa doları 15 lirada bile tutarsak şanslı oluruz. ABD ve Avrupa Merkez Bankası faiz artırırsa Türkiye nasıl etkilenir?

Ekonomist Selçuk Geçer, Dolar ve euro cephesindeki hareketliliği değerlendirdi.

Merkez Bankası'nın kasım ayındaki faiz kararının indirim olacağı yönündeki beklentisini aktaran Geçer, yabancı banka kuruluşlarının da bu yönde tahmin ettiklerini açıkladı. 

Geçer'e göre Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrasında ABD ve Avrupa merkez bankasın da indirime gitmesi Türkiye ekonomisi için döviz üzerinde baskı oluşturacağını söyledi. 

 

Selçuk Geçer'in bu konudaki değerlendirmesi şöyle: 

ABD merkez bankası FED'in ve Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri artırması bir sürpriz olur mu? Olmaz. Ama böyle bir faiz artırma sürpriz olarak görülür ve piyasalarda çok ciddi kırılmaları beraberinde getirir ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyük kriz baskısını artırır. Türkiye tarafında ise resmen yıkıma sebep olur. Bakın söyleyeyim size. Dolar alır başını gider. Durdurulamaz, Zaten durdurabilmek için elimizde hiç bir güç yok. Swapları da döndüremeyeceğimiz ortada, yabancıların Türk bankalarıyla yaptığı TL swap miktarını 9 haftadır 8.2 milyar azaltmış olması, yani yabancıların artık Türk bankalarıyla swap anlaşması yapmıyor olması, dolar vermiyor olması, karşılığında Türk lirası almıyor olması Merkez Bankası'nın da swapları döndürmekte zorlanabileceğini bize işaret ediyor bu koşullarda arkadaşlar bir de rezervleriniz yoksa, bir da negatif rezerv ortamına düşerseniz resmi olarak böyle bir koşulda dövizi hiç bir şekilde tutamazsınız.

Dolar 15 lira olacak diyen ünlü ekonomistten çıtayı yükseltti. Selçuk Geçer'e göre ABD ve Avrupa'dan bu karar çıkarsa doları 15 lirada bile tutarsak şanslı oluruz. ABD ve Avrupa Merkez Bankası faiz artırırsa Türkiye nasıl etkilenir? - Resim : 2

Bir yandan da kurum, kuruluşlar, bankalar açık pozisyonlarını kapatmak için dövize, dolara, euroya, sterline akın edecek, bunu da karşılayamayacaksınız krizden krize, devalüasyondan devalüasyona koşarsınız. Ve tekrar altını çizerek söylüyorum. Doları 15 lirada bile tutarsak şanslı oluruz böyle durumda.

15 lira olacağını açıklamıştı

Selçuk Geçer, bir önceki videosunda da doların 15 lira olacağını açıklamıştı. Açıklamalarını Youtube kanalı üzerinden yapan Selçuk Geçer şöyle demişti:

Türkiye'deki bütün ekonomik veriler tamamen bozulmuş durumda. Birileri, "gördünüz mü dolar düştü" diyor. Nereden düştü? 9.70'ten 9.60'a düştü. 9.60'ta durmuyor 9.75-9.80 seviyesine çıkıyor. Niye çıkıyor? Türkiye'deki ekonomi bozuk. Dolar kalmadı. Kurum borçları özel borçlar var. Uluslararası ilişkilerinde sıkıntılar var. Bütün bunlar bir araya geldiğinde dolar yükselmeye devam edecek. Hatta kırılarak yükselmeye devam edecek. Dolar, bugün 9.75 TL seviyesinde. 9.95 TL'de biraz soluklanıp, 10.50 TL'ye çıkacak. 9.30 seviyesine çekilirse "Eyvah dolar düşüyor" anlamına mı gelir? Hayır. Yay gibi gerilip daha sert 10 TL'nin üstüne çıkacaktır. Döviz şuanda ufak ufak gidiyor. Ama yarın öbür gün 15 TL'ye uyanabiliriz.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin