Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Rusya, Ukrayna ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali hakkında açıklamalarda bulundu. Rusya ile Ukrayna'nın yarın görüşme kararı almasından da son derece memnun olduklarını belirten Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun "savaş"a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin "bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını" söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Rusya, Ukrayna ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Avrupa Konseyi ile yakın iş birliği içinde çalışıyoruz ancak diyalog kapılarının kapanması anlamına geldiği için biz çekimser oy kullandık. Biz bunu Ukraynalılar'a da söyledik ve onlar da anlayışla karşıladı.” dedi.

Rusya ile Ukrayna'nın yarın görüşme kararı almasından da son derece memnun olduklarını belirten Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun "savaş"a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin "bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını" söyledi.

 Çavuşoğlu, şu açıklamaları yaptı:

Kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin geçişi ile ilgili düzenlemeyi Montrö sözleşmesi yapıyor.

Türkiye bugüne kadar sözleşmeyi harfiyen uygulamıştır. Bu şartlarda Montrö anlaşmasını uygulayacağız.

19. maddesi gayet açık. Başlangıçta Rusya’nın saldırısı oldu, uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik.

“RESMEN SAVAŞ HALİ VAR”

Artık bu bir savaşa dönüştü. Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var. Bu durumda da tabii biz tarafların birisi hangisi olursa Rusya da olabilir Ukrayna da burada biz bu durumda Montrö anlaşmasını bu şekilde uyguluyoruz.

ESTONYA DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Çavuşoğlu, Estonya Dışişleri Bakanı Eva-Maria Liimets'le telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna'daki son durum ele alındı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin