Diş ağrısı çekenler buraya! 20’lik diş ağrısını ortadan kaldırıyor: Diş ağrısı nasıl geçer?

Herkesin korkulu rüyası olan 20'lik dişlerin ağrısı çekilmez bir çile. Neredeyse herkesin başına gelen 20’lik diş ağrısı kimilerinde çok zorlu süreçlere neden olabiliyor. Ancak bazı şanslı kişiler, 20’lik dişin çıkıp çıkmadığını bile fark etmeyebiliyor. Ancak 20’lik dişi çıkarırken ağrı yaşayanlar için çözüm önerilerini haberimizde derledik. 20’lik diş ağrısı nasıl geçer?

Google Haberlere Abone ol
Diş ağrısı çekenler buraya! 20’lik diş ağrısını ortadan kaldırıyor: Diş ağrısı nasıl geçer?

20’li yaşlar döneminde çıkmasının sebebiyle 20’li dişer adını alan bu dişlerden, ağzın en arka kısımlarında ve hem alt hem de üst çenede bulunan 8. sıra dişleridir. Genellikle üstten ya da alttan değil de, yan dişe yaslanarak çıkan bu dişler, herhangi bir soruna sebep olmuyorsa çekilmesi gerek duyulmamaktadır. Herhangi bir sıkıntıya neden olmasa bile diğer dişlerin sağlığı ve düzgün sıralanması açısından, yirmilik dişlerin çekimi gerekebilmektedir.

20’LİK DİŞLER NEDEN AĞRI YAPAR?

Çeşitli nedenleri vardır. Hem çıkarken, hem de çürüdüğünde çok ağrı yapan yirmilik dişler, ağızda en arka kısımdadır. Bazı insanlarda yirmili yaşlarda çıkarlar bazılarında ise daha geç çıkabilmektedir. Çenede boş yer olmadığından, yan eğri şekilde damakta büyür ve ağrılı bir süreç yaşatır. Dişler sıkılaşıp, yirmilik dişe yer açarlar, bu esnada oluşan baş ağrısı, özellikle gece geç saatlerde çok hissedilir.

Diş ağrısı çekenler buraya! 20’lik diş ağrısını ortadan kaldırıyor: Diş ağrısı nasıl geçer?

20’LİK DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

  • Ağrıyan bölgeye buz uygulanabilir.
  • Sıcak su kompresi ve sıcak suyun ağızda çalkalanması da ağrıyı hafifletir.
  • Sarımsak ezip ağrıyan dişin üstüne sürmek de bir çözümdür.
  • Salatalık tuz ile ovulup, diş üstüne konabilir.
  • Su ile seyreltilen oksijenli su ile gargara yapılabilir.
  • Vanilya, badem, nane ve limon özlerini bir pamukla dişlere sürüp tampon yapılabilir.
  • Çay ağacı yağını bir pamuğa damlatıp dişe uygulanabilir veya ılık suya damlatılan çay ağacı yağıyla gargara yapılabilir.
  • Karbonat bir miktar ılık suya eklenip gargara yapılabilir veya ıslak pamuğa batırılıp dişe uygulanabilir.
  • Toz zencefil ve kırmızı toz acı biber bir damla suyla macun haline getirilip ağrıyan dişe sürülür. Bu kür, aynı zamanda boğaz ağrısına da iyi gelir.
  • Çörek otu da diş ağrısına iyi gelir.

Diş ağrısı çekenler buraya! 20’lik diş ağrısını ortadan kaldırıyor: Diş ağrısı nasıl geçer? - Resim : 2

20’LİK DİŞ NEDİR?

20’lik diş, çenenin en arka kısmında bulunan bölümde genelde 17 ila 25 yaşları arasında çıkan ya da çıkmaya çalışan bir diştir. Çoğu insan tarafından zorlu bir süreç olduğu belirtilen 20’lik diş, ağızda veya çenede oluşturduğu ağrı sebebiyle oldukça can acıtıcı bir etkiye sahiptir.

20’LİK DİŞ NEDEN GEÇ ÇIKAR?

Her ne kadar adı 20’lik diş olsa da, 20 yaşında çıkacak diye kesin bir sonuç yoktur. Bazen 17 yaşında çıkan bu diş, bazen ise 30 yaşına kadar bile çıkmayabilmektedir. Her insan için sorun olan bu diş, neden olduğu ağrılar yüzünden insanların gündelik hayatını bile etkileyebilmektedir. Dişlerin çıkmasında belli bir sıralama olduğu için en son olarak 20’lik dişler çıkar. Dişlerin çıkış sıralamasını aşağıda bulunan listeden görebilirsiniz.

  • Süt dişleri
  • Ön dişler
  • Köpek dişleri
  • Azı dişler
  • 20’lik dişler

20’lik dişler en arka tarafta yer almaktadır. İnsanın dişleri çıkarken bununla birlikte çene gelişir ve boyutları büyümeye başlar. Boyutlar en büyük haline ulaştığında ise 20’lik dişler için yer açılır ve bu dişler çıkar. 20’lik diş kendisine tam olarak yer açılmadan önce ağrı yapabilir ama çıkamaz.

Diş ağrısı çekenler buraya! 20’lik diş ağrısını ortadan kaldırıyor: Diş ağrısı nasıl geçer? - Resim : 3

20’LİK DİŞİN ÇIKTIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Çenenin her iki tarafında da bulunan üçer tane azı diş vardır. Bunlardan sonra gelen veya gelecek olan dişler 20’lik dişlerdir. 20’lik dişler toplamda 4 tane olarak çıkmalıdır. Bu dişler çıkmaya başladığında genelde çenede ağrı oluşturur. Bu ağrının derecesi dayanılmaz olacağı gibi daha düşük de olabilmektedir.

20’lik dişin ağrı yaptığını düşünüldüğünde uzman bir diş hekimine görünmekte fayda vardır. Diş hekimi tarafından gerçekleştirilen muayene sayesinde, diş kendiliğinden mi çıkacak? Yoksa ameliyatla alınması mı gerek? Soruları gibi konular tespit edilecektir. Bundan sonra ise muayeneden sonra diş doktoru kişiye özel olarak bir tedavi metodu belirleyecektir.

Diş ağrısı çekenler buraya! 20’lik diş ağrısını ortadan kaldırıyor: Diş ağrısı nasıl geçer? - Resim : 4

Etiketler diş ağrısı
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin