Dilan Yeşilgöz’ün parti liderliği kesinleşti. Türkiye'de doğan Yeşilgöz Hollanda’nın ilk kadın başbakanı olabilir

Hollanda'da Dilan Yeşilgöz'ün parti liderliği resmi olarak açıklandı; böylece ülkenin ilk kadın başbakanı olma şansı elde edebilir. Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı olan Dilan Yeşilgöz, iktidar ortağı Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin lideri olarak belirlendi ve 22 Kasım'da gerçekleşecek erken genel seçimde liderlik pozisyonunda yer alacak.

Google Haberlere Abone ol
Dilan Yeşilgöz’ün parti liderliği kesinleşti. Türkiye'de doğan Yeşilgöz Hollanda’nın ilk kadın başbakanı olabilir

Seçimleri kazanması durumunda Ankara doğumlu Yeşilgöz’ün, Hollanda’nın ilk kadın başbakanı olmasının yolu da açılmış oldu.

Ülkenin en büyük partisi liberal sağ eğilimli VVD’de, Genel Başkan ve Başbakan Mark Rutte, iltica planı krizi nedeniyle hükümetin düşmesinin ardından siyaseti bırakma kararı almıştı.
VVD yetkili kurulları ile örgütler, Rutte’nin yerine oy birliği ile Yeşilgöz’ü aday gösterdi.

BBC'deki habere göre parti içinden farklı isimlerin de adaylık sinyali vermesi üzerine, yönetim tarafından 13 Ağustos’a kadar süre tanındı.
Ancak Pazar geceyarısına kadar VVD Genel Başkanlığı için herhangi bir başvuru olmadı. Böylece tek aday olan Dilan Yeşilgöz’ün liderliği kesinleşmiş oldu.
Yeşilgöz, VVD liderliğinin kesinleşmesini, "büyük bir onur" olarak değerlendirdi.

Büyük bir enerjiyle çalışmaya başlayacağını ve yapacak çok şeyleri bulunduğunu vurgulayan Yeşilgöz, “Birlikte ve Hollanda için fikirlerimizle, bu seçimlerde en büyük parti olmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

Yeşilgöz, 22 Kasım Çarşamba yapılacak erken genel seçimde, VVD’nin Başbakan adayı olarak yarışacak.
VVD’nin seçimden birinci çıkması durumunda, 46 yaşındaki Ankara doğumlu politikacıya Hollanda’nın ilk kadın Başbakanı olma yolu açılacak.

Dilan Yeşilgöz kimdir?

Dilan Yeşilgöz, Türk kökenli bir anne ile Kürt kökenli bir babanın çocuğu olarak 1977 yılında Ankara’da dünyaya geldi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bünyesinde sendikacılık yapan babası Yücel Yeşilgöz, 12 Eylül askeri darbesi sonrası Hollanda’ya kaçarak sığınma talebinde bulundu.

Dilan Yeşilgöz de 1984 yılında annesi ve kız kardeşiyle birlikte önce tekneyle Yunanistan'ın Kos adasına, oradan da Hollanda’ya geldi.
Amsterdam Özgür Üniversitesi’nde sosyal bilimler eğitimi alan Yeşilgöz, sağlık sektörü yöneticisi Rene Zegerius ile evli.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin