CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kadın hakları konusunda daha fazla duyarlılık çağrısı yaptı. Erkek egemen kültür olmaması gerektiğini söyledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada kadınların maruz kaldığı haksızlıklara vurgu yaptı.

Google Haberlere Abone ol
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kadın hakları konusunda daha fazla duyarlılık çağrısı yaptı.  Erkek egemen kültür olmaması gerektiğini söyledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Kadın Kolları 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Programı ve Kadın Kolları 100 Bininci Yeni Üye Rozet Takma Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Duyarsızlığın haksızlığı besleğini söyleyen Kılıçdaroğlu, kadına şiddet konusunda duyarlılık çağrısı yaptı.

KADINA ŞİDDET MESAJI

Kılıçdaroğlu, "Yeri geldiğinde kadınlarla ilgili çok güzel sözler söylüyoruz. Yeri geldiğinde insan oğlu acımasız oluyor. Neden? Her birimizin tek tek sorumluluğu var. Şiddete uğrayan kadınlar sadece bir partinin üyeleri değil. Şiddetin hayatın her alanına sirayet ettiğini görüyoruz. Bu sorunla nasıl mücadele edilir?" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

Bir sorunla mücadele etmek için sorunun muhataplarıyla oturup konuşmak lazım. Kadına yönelik şiddetin bu kadar ağır boyutlara ulaşmasının bir sebebi var. Siz bu nedenleri ortadan kaldırabilirseniz en azından asgariye indirmiş olursunuz.

Az önce uyuşturucudan söz edildi. İstanbul Bağcılar'da uyuşturucu müptelası olan bir evladın annesinin kafasını keserek sokağa atması ne demektir? Türkiye'nin bu acıyı hissetmemesi mümkün mü? Nasıl oluyor da uyuşturucu baronları Türkiye'de at koşturabiliyorlar?

Anne-baba bana anlattılar. 'Akşam yatarken yatak odamızı kilitliyoruz evladımız uyuşturucu kullandığı için ne yapacağını bilmiyoruz' diye. Alkol bağımlığı, işsizlik şiddeti artıran sorunlardan bir tanesidir.

EŞİTLİK VURGUSU

Erkek egemen kültür olmaz. Kadın ve erkek elmanın yarısı gibidir, eşittir. Haklarının eşit olması lazım. Kadın iyi eğitilirse toplum eğitilmiş olur. Ailede eğitimin ilk basamağı annedir. Babamızla biz konuşamadık. Babamın hiçbir çocuğunu kucağına aldığını görmedim ama ben bütün evlatlarımı kucağıma aldım, sevdim. Önce annem yadırgadı. Babanın yanında neden kucağına alıyorsun diye. Bulunduğum coğrafyada kız çocukları okula gitmezdi. Büyük ablam hala hayatta ve okuma yazma bilmez ama ben kız evlatlarımı okuttum.

Çalışma hayatında da kadınların büyük zorluklarla karşılaştıklarını biliyorum. Erkeğe göre daha düşük veriyorlar. Bunun önüne geçmek lazım. Biz hayatın eşit olmasını istiyoruz. Ben çalışıyorsam eşim de istiyorsa çalışabilmeli. Evlatlar ikimizin de evlatları.

KADINA ŞİDDET DAVALARI

Kadına yönelik şiddetin giderek artması, iyi halle, kravat taktı diye cezasını düşürelim... Asla ve asla bu olmayacak. Cezasını çekecek kim olursa olsun.

Evladını yitiren bir annenin dramını kimse anlayamaz. Evlatla anne arasındaki bağın ne kadar güçlü olduğunu bir erkek anlayamaz. Siz anneye şiddeti uygularsanız olur mu? Kadına şiddeti uygularsanız olur mu? Sevgi, hoşgörü, acıları paylaşmak varken sadece kadına yönelik şiddet asla kabul edeceğimiz bir şey değil. İnancımız da böyledir.

Kadın kardeşlerim güvenlik güçlerinin yeterince kendileriyle ilgilenmediğini de söylediler. Buradan Türkiye'yi çekip çıkarmamız lazım. Beraber yaşamanın ne kadar güzel olduğunu bilmemiz lazım.

'DERİN YOKSULLUĞUN OLDUĞU YERDE ŞİDDET OLUR'

Kadın dayanışması yaptığınız taktirde bütün kapıların nasıl açıldığını göreceksiniz.

Büyük kentlerin varoşlarında öyle evlere gittim ki hüznü, acıyı, anneyi, evlatlarını orada görürsünüz. Birilerimizin bir eli yağda bir eli baldayken, birileri evlatlarına bir şey yediremiyorken memlekette huzuru sağlayamazsınız. Derin yoksulluğun olduğu yerde şiddet olur. Ekonomik kriz en çok kadınları vuruyor. Bir annenin evladının karnını doyuramaması ne demektir?

Her birimize görev düşüyor. Bize katılın diye bir cümlemiz var. Bütün bu sorunları çözmek istiyorsanız, hiçbir ayrım yapmadan kadına yönelik şiddetin önlenmesi alınmasını istiyorsanız bize katılacaksınız. Bu işin başka bir kuralı yoktur.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin