CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Amasra'da patlama yaşanan maden ocağında incelemede bulundu: Bu insanların can güvenliğini sağlamak, sosyal devlet dediğimiz devletin görevidir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin, "Bu insanların can güvenliğini sağlamak, sosyal devlet dediğimiz devletin görevidir." dedi.

Google Haberlere Abone ol
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Amasra'da patlama yaşanan maden ocağında incelemede bulundu: Bu insanların can güvenliğini sağlamak, sosyal devlet dediğimiz devletin görevidir

Beraberindeki heyetle Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağına gelerek incelemelerde bulunan Kılıçdaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamada hayatını kaybeden işçilerin ailelerine baş sağlığı diledi.

Bir cenaze törenine katıldıklarını aktaran Kılıçdaroğlu, "Hayatını kaybeden maden şehitlerimizin sayısı 41 oldu. Yahu arkadaşlar, gerçekten öfke doluyum. Gerçekten üzgünüm. Yahu biz 21. yüzyıldayız arkadaşlar, 21. yüzyılda... Bir yılbaşı gecesini, maden işçilerinin çalışma koşullarını öğrenmek için, görmek için yerin yüzlerce metre altında maden işçileriyle geçirdim. Alın teri döküyor bu insanlar. Bu insanların can güvenliğini sağlamak, sosyal devlet dediğimiz devletin görevidir. Ya 21. yüzyılda Soma'yı unutmadık, Ermenek'i unutmadık." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, 41 işçinin hayatını kaybettiğine işaret ederek, "Hangi çağda yaşıyoruz Allah aşkına? Yahu neden bu maden kazaları sadece Türkiye'de oluyor? Ya dünyanın başka bir ülkesinde maden çıkarılmıyor mu? Orada niye insanlar ölmüyor? Bizden daha fazla kömür çıkarıyorlar. 'Önlem alacağız.' diyorlar. Ya arkadaşlar, siz 20 yıldır neredesiniz? Nerede önlem alacaksınız? Bu ailelere kim hesap verecek? Hayat Türkiye'de bu kadar ucuz mu arkadaşlar ya? Emin olun, üzülüyorum ya. Yazıktır, günahtır ya." ifadelerini kullandı.

'NEDEN SADECE MADEN KAZALARI, KİTLE ÖLÜMLERİ TÜRKİYE'DE OLUYOR?'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, beraberindeki heyetle Amasra'da patlamanın yaşandığı maden ocağına gelerek, yetkililerden bilgi aldı. Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, "Öncelikle başsağlığı dileklerimi iletmek isterim tüm işçi kardeşlerime, hayatını kaybeden işçi kardeşlerimizin ailelerine. Az önce bir cenazedeydik, hayatını kaybeden maden şehidimizin sayısı 41 oldu. Ya arkadaşlar gerçekten öfke doluyum, gerçekten üzgünüm. Ya biz 21'inci yüzyıldayız arkadaşlar. 21'inci yüzyıl. Ben bir yılbaşı gecesini maden işçilerinin çalışma koşullarını öğrenmek için, görmek için yerin yüzlerce metre altında maden işçileriyle geçirdim. Alın teri döküyor bu insanlar, bu insanların can güvenliğini sağlamak sosyal devlet dediğiniz devletin görevidir. Ya 21'inci yüzyılda Soma'yı unutmadık, Ermenek'i unutmadık şimdi burada 41 kardeşimiz hayatını kaybediyor. Hangi çağda yaşıyoruz Allah aşkına? Neden sadece bu maden kazaları, kitle ölümleri sadece Türkiye'de oluyor. Dünyanın başka bir ülkesinde maden çıkarılmıyor mu? Orada neden insanları ölmüyor? Bizden daha fazla kömür çıkarıyorlar. Önlem alacağız diyorlar, arkadaşlar siz 20 yıldır neredesiniz? Nerede önlem alacaksınız? Bu ailelere kim hesap verecek? Hayat Türkiye'de bu kadar ucuz mu? Emin olun çok üzülüyorum. Yazıktır, günahtır" dedi.

'HERKESİN BAŞINI İKİ ELİNİN ARASINA ALIP BİR MUHASEBE YAPMA VAKTİ GELECEK'

Facianın yaşandığı maden ocağına gelen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise "Her şeyden önce hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Bugün hep beraber bu acıyı hissetmenin sorumluluğunu taşıyoruz. Öncelikle her türlü görüş ve ayrılığı bir tarafa bırakarak milletçe omuz omuza vermek durumundayız. Hepimiz üzülsek de en büyük acı ailelere, ocaklara düştü. Hepimizin ailelerin yanında olmamız devletin bütün kurumlarıyla ailelerin yanında olması psikolojik rehabilitasyondan bütün ihtiyaçlara kadar giderilmesi milletçe bu ailelere maden şehitlerimize bir borcumuzdur. Bu matem günleri geçtikten sonra başta sorumlular olmak üzere herkesin başını iki elinin arasına alıp bir muhasebe yapma vakti gelecek. Rasyonel şekilde hiçbir ön yargı taşımadan herkesin çok sayıda yaşadığımız geçmişteki maden facialarından ders alarak bugün Amasra'da yaşadıklarımızda göz önüne alarak kapsamlı bir değerlendirmeye ihtiyacımız var” diye konuştu.

CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU'NDAN MADEN OCAĞINDAKİ PATLAMADA YARALANAN İŞÇİYE ZİYARET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağındaki patlamadan yaralı kurtulan işçiyi hastanede ziyaret etti.

Bartın'da bir özel hastanede tedavi gören, evli ve bir çocuk babası Kemal Berberoğlu'na geçmiş olsun dileklerini ileten Kılıçdaroğlu, maden işçisinden patlama anında yaşadıklarını dinledi.

Berberoğlu, eksi 300 kotunda büyük bir patlama yaşandığını, kendisinin de bu patlamayla 20-25 metre savrulduğunu anlatarak, "Gaz maskesi sayesinde kurtuldum. 14 yıldır ilk kez kullandım." dedi.

Kılıçdaroğlu da Berberoğlu'na bir an önce sağlığına kavuşarak taburcu edilmesi temennisinde bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra bir süre sohbet ettiği hastane personeliyle fotoğraf çektirdi.

Ziyarette CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Altay ve Engin Özkoç, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da yer aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Amasra'da patlama yaşanan maden ocağında incelemede bulundu: Bu insanların can güvenliğini sağlamak, sosyal devlet dediğimiz devletin görevidir

KILIÇDAROĞLU VE OKTAY CENAZE TÖRENİNE KATILDI

Maden ocağındaki patlamada hayatını kaybeden Rıdvan Acet, son yolculuğuna uğurlandı

Cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağındaki patlamada yaşamını yitiren işçilerden Rıdvan Acet'in cenazesi toprağa verildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Acet'in Kazpınarı köyündeki evine gelerek yakınlarına taziyelerini iletti.

Evli ve iki çocuk babası Acet'in Türk bayrağına sarılı tabutu, helallik alınmasının ardından köy mezarlığına götürüldü.

Acet'in cenazesi, burada ikindi vakti kılınan namazın ardından köy mezarlığında defnedildi.

'Türkiye'nin yüreği yandı'

Cenaze töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, çok elim bir kaza yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

"Yüreğimiz yandı. Türkiye'nin yüreği yandı. Acımız çok taze. Allah, kaybettiğimiz tüm şehitlerimize rahmet eylesin. 41 kardeşimizi kaybettik. Allah, gani gani rahmet eylesin. Yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Biliyoruz; ateş düştüğü yeri yakıyor. Devlet olarak bugüne kadar nasıl olduysa bugün de aynı şekilde sonuna kadar bu kardeşlerimizin yakınlarının, eşlerinin, çocuklarının yanında olacağız. (Çocukları) Emrullah ve Ebru da burada, onlar artık bize emanettir. (Eşi) Meral kardeşimiz bize emanettir. Devlet olarak Biz gereğini yapacağız. Her birimiz de sonuna kadar çalışıyoruz. Allah rahmet eylesin, mekanlarını cennet eylesin."

Cenaze törenine, Acet'in yakınlarının yanı sıra CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP Grup başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA-DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin