Çeyrek altın ve gram altında bu tuzağa dikkat. Altın alacak olanlara acil tavsiyede bulunan İslam Memiş'ten vatandaşlara uyarı geldi. Altın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten vatandaşlara acil uyarı geldi. Özellikle yaz aylarına dikkat çeken Memiş, altın alacak olanlara hayati uyarı yaptı. Memiş, ayrıca gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altın alacak olanlara ise tavsiye geldi ve dikkat edilmesi istendi.

Google Haberlere Abone ol
Çeyrek altın ve gram altında bu tuzağa dikkat. Altın alacak olanlara acil tavsiyede bulunan İslam Memiş'ten vatandaşlara uyarı geldi. Altın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Altın ve Para Piyasaları Umanı İslam Memiş, altın alacak bireyler için değerli açıklamalarda bulundu.

BirBileneSorduk YouTube kanalına verdiği röportajda açıklamalarda bulunan İslam Memiş, altın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve altın alacak bireylerin karşı karşıya kalabilecekleri tehlikeleri açıkladı.

Özellikle gram ve çeyrek altın kısımlarında dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan İslam Memiş, emtia alımında dikkat edilmesi gereken konulara değindi.

Altın alırken nelere dikkat etmek gerek?

Altın alacak bireylere dikkat etmeleri gereken hususları açıklayan İslam Memiş, özellikle sahte altın konusunda insanları uyardı.

Dikkat edilmesi gereken sahte altında özellikle yaz aylarına dikkat çeken İslam Memiş, ”Teknoloji imkanlarının artması, sosyal medyada veya internette altın gümüş gibi emtiaların biraz daha rahatlıkla satılması, kalpazanların veya dolandırıcıların piyasalarda vatandaşı, tüketiciyi veya kuyumcu esnaflarını fazla dolandırmasına neden olduğunu gözlemliyoruz. Altın fiyatları çok yükseldiği zaman, altın fiyatları çok gerilediği zaman veya altın trafiği Türkiye’de çok yoğun trafikte olduğu zaman, yaz aylarında genellikle düğün sezonlarında bu tür hadiseler biraz da artmaya başladı. Özellikle yurt dışından dolandırıcıların getirmiş oldukları üretim makineleri ile birlikte bir emtiayı gerçek bir altından ayırt edemeyecek kadar kaliteli sahte takılar veya emtialar veya ziynet eşyaları ürettiğini gözlemliyoruz.” şeklinde açıklamalar yaptı.

Çeyrek altın ve gram altında bu tuzağa dikkat. Altın alacak olanlara acil tavsiyede bulunan İslam Memiş'ten vatandaşlara uyarı geldi. Altın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

İnternette indirimli altına dikkat

İnternet üzerinden altın alışverişi gerçekleştiren bireylerin daha çok karşı karşıya kaldığı bir tehlike olan indirimli altın alıverişi konusuna dikkat çeken İslam Memiş, bunun bir tuzak olduğunu dile getirdi. İslam Memiş bu durumu ”Özellikle yine sosyal medya veya internet sayfalarında indirim var, %50 kampanya var, şöyle var, yıl sonu indirimi var falan diye böyle çeşitli başlıklarla da tüketiciler bu tuzağa çekiliyor ve burada alışveriş yapması özellikle tavsiye ediliyor ve burada düşük ayarlı altın, sahte imitasyon takılar, altın görünümlü sahte imitasyon takılar gibi birçok dolandırıcılık hadiseleri meydana geliyor.” şeklinde açıkladı.

 

İslam Memiş bu sürecin işleyişini ise ”Cumhuriyet altını veya gram altın fotoğrafını internet sayfasını veya sosyal medya hesaplarına koyuyorlar. Diyorlar ki örnek veriyorum bugün gram altın TL fiyatı 1050 lira 1000 liradan fiyat koyuyor siz de 1050 lira olan gram altının fiyatını 1000 lira olarak görüyorsunuz yani ucuz altın bulduğunuzu zannediyorsunuz ve sipariş geçiyorsunuz. Elinize geldiği zaman da bunun aslında düşük ayarlı altın olduğunu siz gözle ayırt edemiyorsunuz, yani anlayamıyorsunuz. Bozmaya geldiğiniz zaman veya verdiğiniz kişi kuyumcuya bozmaya geldiği zaman onun düşük ayarlı veya sahte imitasyon takı olduğunu ifade ediyor, söylüyor. Ama iş işten geçmiş oluyor, yani insanlar dolandırıldığını daha sonradan anlıyor.” şeklinde anlattı.

Park ve bahçelerde dolandırıcılığa dikkat edilmeli

İslam Memiş daha çok kullanılan bir dolandırıcılık tuzağı olarak park ve hastane bahçelerinde insanların yanına giderek fiziki altın satma bahanesi ile dolandırıcılık yapan kişilerin de olduğunu söyledi.

İslam Memiş bu tuzağı ”Hastane bahçesinde oturuyorsunuz bir yakınınız var hemen panikle dolandırıcı geliyor diyor ki, yukarıda benim hastam var acil ameliyata girmesi gerekiyor işte cebimde Cumhuriyet var, çeyrek var veya bilezik var işte acil nakde ihtiyacım var buralarda kuyumcu yok bana bozar mısın, bana yardımcı olur musun? işte siz de hemen yardımcı olmaya, iyi niyet çerçevesinde yardımcı olmaya çalışıyorsunuz. Bir de fiyat teklif ediyorlar mesela gram altın 1050 lira al sana 900 liraya vereyim yeter ki işim görülsün mesela siz ucuza aldığınızı düşünüyorsunuz, böyle bir hamle yapıyorsunuz. Bunun iki türlü hadisesi oluyor iyi niyet karşılığında dolandırılanlar bir de kendini uyanık yerine koyanlar dolandırılanlar. İki türlü insan var çünkü. İyi niyet çerçevesinde yardımcı olmak isteyen de dolandırılıyor, böyle kurnazlık yapan yani düşük altın aldım nasıl olsa giderim birazdan bozarım 200 lira kar ederim düşüncesiyle bu hamleyi yapan insanlar da çok oluyor, sonuçta dolandırılıyor.” açıklamaları ile gün yüzüne çıkardı.

Altın alımı esnaftan yapılmalı

Yaptığı açıklamalar ile altın alırken dikkat edilmesi gereken bazı konulara değinen İslam Memiş, altın almak isteyen bireylerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğine dair de açıklamalarda bulundu.

Altın alırken nelere dikkat etmek gerekli sorusuna yanıt olarak İslam Memiş, ”Birincisi sosyal medya hesaplarından veya internetten alışveriş mümkünse yapmamak. Mümkünse fiziki olarak kuyumculardan alışveriş yapmak gerekiyor. Mümkün değilse çalışıyorsanız, vaktiniz yoksa, bir İnternet sayfasından mutlaka bir altın almanız gerekiyorsa, bu ihtiyacınızı görmeniz gerekiyorsa Türkiye’nin bilindik markaları var ve güvenilir internet siteleri var buralarda mutlaka alışveriş yapmanız gerekiyor ve bu tür işlemleri bu tarafta değerlendirmek gerekiyor. Dışarıda, hastane kapılarında, parklarda tanımadığınız insanlar tarafından kesinlikle altın işlemi alım veya satım noktasında bir işlem yapılmaması gerekiyor. Bu işler parklarda, hastane kapılarında olmaz. Bu işler esnaflarda olur.” şeklinde açıklamalarda bulundu

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin