Çay İçerken Yanında Su da İçin. Öğrenince Çok Şaşıracaksınız. Çayın Gizemi Çözüldü. Çok Fazla Çay Tüketenler Dikkat Uyarı Geldi. Günde Kaç Bardak Çay İçilmeli?

Türkiye'de en çok tüketilen içeceklerin başında gelen çayla ilgili araştırma bir gerçeği ortaya çıkardı. Günlük ortalama özellikle yazın 3-5 bardak çay tüketilirken, kışın bu rakam iki katına çıkabiliyor. Peki fazla çay tüketmenin bir zararı var mı? İşte bununla ilgili uyarı geldi ve gelen uyarıya ise gerçekten çok şaşıracaksınız... Çay içerken yanında mutlaka su için, nedeni ise..

Google Haberlere Abone ol
Çay İçerken Yanında Su da İçin. Öğrenince Çok Şaşıracaksınız. Çayın Gizemi Çözüldü. Çok Fazla Çay Tüketenler Dikkat Uyarı Geldi. Günde Kaç Bardak Çay İçilmeli?

Siyah çay, Türk kültüründe oldukça önemli bir yere sahip. Pek çoğumuz, çay içmeden kendimize gelemiyoruz. Peki her gün siyah çay içerseniz vücudunuzda neler değişir?

Siyah çay, Türk kültüründe oldukça önemli bir yere sahiptir. Kahvaltılardan misafirliklere hemen hemen her yerde çay demlenir ve afiyetle içilir. 

Biz kendisini siyah çay olarak tanısak da Çin’de kırmızı çay olarak anılır. Bunun nedeni ise tahmin edebileceğiniz üzere rengi! Siyah çayın tüketimiyle ilgili bilmeniz gerekenleri araştırdık. Eğer siz de çay içmeden güne başlayamayanlardansanız doğru yerdesiniz! İşte her gün siyah çay içtiğinizde vücudunuzda yaşanan değişimler…

Dünya nüfusunun yaklaşık %26’sının yüksek tansiyona sahip olduğunu tahmin edilmektedir. Düzenli olarak siyah çay içmek, kan basıncınızı dengeleyeceği için yüksek tansiyonla mücadele etmenize yardımcı olur.

Her üç yetişkinden biri, yüksek kolesterole sahiptir. Yapılan son araştırmalar, düzenli olarak siyah çayı tüketmenin kötü kolesterol seviyesini önemli düzeyde düşürebileceğini kanıtlıyor.

Çay, ağız ve diş sağlığınız için de faydalıdır. Çürüklere neden olan bakterileri temizleyerek sağlıklı dişlere kavuşmanızı sağlar. Tabii çayınızı şekersiz içmeniz gerektiğini unutmamalısınız!

Bir bardak su için

Yaklaşık 422 milyon insan, diyabet hastalığıyla mücadele etmektedir. Tip-2 diyabet hastaları, teşhis edilen tüm vakaların yüzde %90-95’ini oluşturur. Düzenli olarak siyah çayı tüketmek, kandaki şeker miktarını azaltacağı için diyabet hastalığına yakalanma riskinizi de azaltır.

Her gün fincan fincan siyah çay içmek, çeşitli yan etkilere yol açabilir. Baş ağrısı, migren ve hatta sinirlilik, yaygın görülen yan etkiler arasındadır. Tüm bunların ardında yatan şey ise yüksek miktarda kafeindir. Bunu önlemenin yolu da çay içerken yanında bir bardak su içmek.

Siyah çayın kafein içerdiğinden bahsetmiştik. Eğer gereğinden fazla siyah çay tüketirseniz uyku düzeniniz bozulabilir. Bu da beraberinde stres ve endişe getirebilir.

Çay İçerken Yanında Su da İçin. Öğrenince Çok Şaşıracaksınız. Çayın Gizemi Çözüldü. Çok Fazla Çay Tüketenler Dikkat Uyarı Geldi. Günde Kaç Bardak Çay İçilmeli?

Pandemi döneminde arttı

Dünyada kişi başı çay tüketimi ile ilk sırada yer alan Türkiye’de pandemi sürecinde çay tüketimi daha da arttı. Salgının ilk 3 aylık döneminde kuru çay tüketiminde yüzde 50 oranında artış gerçekleşti. Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, “Pandemide evde kaldıkça çay içiyoruz” dedi. Dünya Çay Komitesi’nin hazırladığı ‘Dünya Çay Raporu’ sonuçlarına göre, yılda kişi başı en çok çay tüketen ülkeler sıralamasında 3,5 kilogram ile Türkiye ilk sırada yer alıyor.

Ülkede corona virüsü salgınının yayılım gösterdiği aylarda getirilen sokağa çıkma yasağı sürecinde çay tüketimi daha da arttı. Salgının ilk 3 aylık döneminde kuru çay tüketiminde yüzde 50 oranında artış gerçekleşti. Corona virüsü tedbirleri kapsamında getirilen sokağa çıkma yasaklarında evde kalınan sürelerde tiryakilerin çay tüketiminin zirveye ulaştığı belirlendi.

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, pandemi sürecinde ülkede çay tüketiminin ciddi oranda arttığını söyledi. Salgın sürecinin ilk 3 ayında ortalama 20 bin ton civarında olan satışların 40 bin tona çıktığını ifade eden Alim, “Ekim- Kasım aylarında da çay satışlarımızda artış var.

Türkiye'de 1 yılda kaç bardak çay içiliyor?

Günlük ortalama kişi başı 3-5 bardak tükettiğimiz çay, kışın 10 bardağa çıkıyor. Özellikle demleme usulüyle yapılan çaylar daha lezzetli olduğu için onu tercih ediyoruz. Türk halkı yıllık kişi başı ortalama bin 300 bardak çay tüketiyor.

Uzmanlar günde en fazla 5 bardak çay içilmesini öneriyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin