Bülent Tekin'den Q, W, X değerlendirmesi: 'Daha önce kürtçe verilen isimlere açılan davaların da iptal edilmesi gerekiyor’

Bülent Telin demokratikleşme paketi ile Tekin q, w, x harflerinin kullanımının serbest bırakılmasını değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Bülent Tekin'den Q, W, X değerlendirmesi: 'Daha önce kürtçe verilen isimlere açılan davaların da iptal edilmesi gerekiyor’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketi içeriğinde yer alan Q, W, X harflerinin kullanılmasının önünde yasal engellerin kaldırılmasını değerlendiren Kürt yazar Bülent Tekin, uygulamayı önemli karşıladığını ifade ederek, geçmiş dönemlerde Kürtçe isimler verilmesi nedeniyle açılan davaların iptal edilmesi gerektiğini söyledi.



Bu harflerin serbest kullanılmasının anadilde eğitimle ilgili bir gelişme olarak değerlendiren Tekin, "Başbakan Erdoğan, açıkladığı demokratikleşme paketinde açıkladığı Q, W, X harflerinin serbestliği konusu önemsenecek bir gelişme. Ancak bu konunun Türk ve Kürtler tarafından aşıldığını düşünüyorum. Çünkü bütün lisan ve alfabeler evrenseldir. Hiçbir güç, hiçbir irade bir dil ve alfabeyi yasaklamaz. Evet bir dönem asimile edildi ve yasaklandı. Ama insanların zihinlerinde, evlerinde, kalplerinde yaşamın her alanında var olur. Bu nedenledir ki, bu harfler zaten Kürtler tarafından kullanılmaktaydı. Q, W, X harfleri kullanmak artık suç olmaktan çıktı. Fakat siz, nüfus dairesine gidip oğlunuzun adın ‘Welat’ ismini bırakamayacaksınız ancak ‘Velat’ ismini bırakabilirsiniz.



Türkiye’de reklam panolarında, televizyonlarda, Q,W, X içerikli yazıların yazıldığını görmekteyiz. Bunun en büyük örneğini Diyarbakır’da görebiliriz. İngilizce serbest olan bu harflerin, Kürtçe yazılması yasaklanması gülünç bir durumdu zaten. Başbakan, bu serbestiyi getirmesi insani ve demokrasi açısından doğru bir davranıştır. Daha önce Kürtçe verilen isimlere açılan davaların da iptal edilmesi gerekiyor. Örneğin, Diyarbakır’da açılan Cegerxwin Kültür Merkezi’ni Valilik tarafından ismiyle ilgili dava açılmıştı. Bu gibi davaların iptal edilmesi gerekiyor. Bu üç harfin kullanımı doğal bir durumdur. Bu üç harfin Türkçe alfabesine girmesine gerek yok. Siz, bir harfi veya bir kelimeyi reddetseniz, o dilin halkını da reddetmiş oluyorsunuz. Bu uygulanıyorsa, o ülkenin demokrasisinden söz etmek mümkün değildir. Bu üç harfin serbestliği anadilde eğitimle ilgilendirmek gerekiyor. Bu harflerin serbest olması İngilizce veya Fransızca için değil, Kürtçe için serbestleştirmek amaçlanıyor” dedi. (İHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin