Bugün 19 Eylül Gaziler Günü... Mustafa Kemal Atatürk'e neden gazi unvanı verildi?

19 Eylül 1921 tarihinden beri her 19 Eylül Gaziler Günü olarak kutlanmakta. Bu günün ardından Mustafa Kemal Atatürk'e gazi unvanı verimesi yatıyor. Peki neden Atatürk'e gazi unvanı verildi?

Google Haberlere Abone ol
Bugün 19 Eylül Gaziler Günü... Mustafa Kemal Atatürk'e neden gazi unvanı verildi?

Mustafa Kemal 16 ocak 1912'de Derne Muharebesi'nde İtalyan uçaklarının bombalaması sonucu gözünden yaralanmış, gözünde kalıcı görme kaybı oluşması nedeniyle "gazi" olmuştur. Kendisi Çanakkale'de de bir toptan çıkan şarapnel nedeniyle göğsünden yaralanmış ve yine "gazi" olmuştur.

Peki burada "unvan" olarak verilen gazilik nedir?

Burada unvan olarak verilen gazilik, savaşta alınan yara ile elde edilen bir gazilik değildir. Tarihte milleti için büyük kahramanlıklar gösteren, unutulmaz başarılara imza atan kişilere "gazi" unvanı verilmiştir. Örneğin; Osman Gazi, Ertuğrul Gazi, Orhan Gazi...

Mustafa Kemal Atatürk de Sakarya Savaşı'nı kazanarak, 13 Eylül 1683'te Viyana'da başlayan Türk geri çekilişini durdurmuştur. Bu savaştan sonra Türkler taarruz eden taraf olmuştur. Yani Atatürk, savaşta yaralandığı için değil, Türklerin makus talihini değiştirdiği için kendisine gazi unvanı verilmiştir.

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e TBMM'nin 19 Eylül 1921 günü mareşallik rütbesi ve gazilik unvanının verilmesi nedeniyle bugün gaziler günü olarak kutlanmaktadır.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin