Bu fiyatlardan altın alınır mı? Gram altın ne kadar olacak? Uzman isimlerden altın alalım mı altın satalım mı sorusunu cevapladı

Altın fiyatları son bir aydır rekor üstüne rekor kırıyor ve uzmanlardan da bununla ilgili peş peşe açıklama geliyor. Peki altında fırsatı kaçıranlar altın alabilir mi? Altın alım zamanı mı? İşte uzmanlar bu soruları cevap verdi ve gram altın için rakam açıkladılar.

Google Haberlere Abone ol
Bu fiyatlardan altın alınır mı? Gram altın ne kadar olacak? Uzman isimlerden altın alalım mı altın satalım mı sorusunu cevapladı

Altının ons fiyatı, geçtiğimiz 10 ayın 5'ini değer kazancıyla 5'ini de değer kaybıyla tamamlarken; kasım ayında negatif tarafta ilerliyor. Yatırımcıların 'güvenli liman' arayışında ilk koştuğu enstrümanlardan olan sarı maden, yılbaşından bu yana baktığımızda dünkü kapanış fiyatına göre, yatırımcısına yüzde 8 kazandırdı. Ons altının 2023 yılı dip seviyesi 1804 dolar; zirve seviyesi aynı zamanda da tarihi rekoru olan 2078 dolar. Altın, tarihi zirvesini 4 Mayıs 2023’te gördü.

İşte ekonomim.com'daki o haber

PEKİ ALTIN ALINIR MI?

Gram ve ons altında geri çekilmeler alım fırsatı
Doç.Dr Filiz Eryılmaz - ALB Yatırım Başekonomisti

Ons altın artan hazine getirilerinin ve güçlü doların zorlu direncine meydan okuyarak neredeyse yarım yüzyılın en iyi ekim ayını yaşadı ve yüzde 11,7'lik yükselişle 1978'den bu yana en güçlü ekim ayını gördü. Sarı metaldeki ekimdeki bu güçlü yükselişin en önemli sebebi İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim’de başlayan savaş oldu.

Bu hafta başı itibariyle hem yatırımcılardaki jeopolitik risk fiyatlamasına dair kaygının azalması hem de Fed üyelerinden gelen şahin söylemlerin etkisiyle ons altın baskı altına girerek 1960 dolar seciyesine kadar geriledi. Yakın vadede ek faiz artışına ilişkin Fed belirsizliği devam etmesi, faiz getirisi olmayan sarı metalde baskı oluşturmaya devam edecektir. Bu süreçte savaşa dair olumlu haber akışları da altında ek baskı oluşturarak ek düzeltmeye de sebep olabilir. Sarı metal için ilk kritik destek 1960. Bu seviye üzerinde tutunduğu sürece yükseliş isteğinde olacaktır. Bu seviye altında da 200 günlük ortalama bölgesi 1932 kısa vade için çok güçlü destek. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması altında sarı metalde daha güçlü düzeltmeyi gündeme getirebilir.

Bu bağlamda altında gerçek yükseliş ivmesinin, Fed’in faiz artışının durduğu ve faiz indirimlerinin konuşulmaya başladığı 2024 yılının ikinci çeyreği itibariyle gündeme gelmesini bekliyorum. Altın fiyatlarında kısa vadede savaşa dair haber akışları kötüleşmediği sürece geri çekilmelerin ve baskının devam etmesi beklense de, orta ve uzun vadeli düşünen yatırımcılar açısından geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Hem gram altın hem de ons altında düşüşlerde farklı seviyelerden alım yapılması orta ve uzun vadede yatırımcılar için doğru bir hamle olabilir.

Altın ılımlı bir hızla yeniden yükselişe geçecebilir
Eral Karayazıcı - Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü

Altın ekim ayı içinde yükselen jeopolitik risklerle 1810 – 2009 dolar koşusuna imza atarak yüzde 11 değer artışı kaydetmişti. Ancak 2009 dolar zirvesinden rotayı aşağı çevirdi. İsrail’in Gazze saldırısının içine farklı ülkeleri de alacak büyük bir savaşa dönüşmesi ihtimali azalınca ve Ukrayna’da barış senaryosu masaya gelince, altın bu primin dörtte birini geri vererek 1956 dolara geriledi.

Olağan şartlarda uzun vadeli tahvil faizleri ile ters yönde hareket eden altın, bu ay tahvil faizleri 30 baz puan aşağı gelmesine rağmen ekimde kaydettiği primin etkisiyle bu cepheye duyarsız kaldı.

Kısa vadede 1930-1945 dolar bandına kadar gerileme ihtimali olan altının, bir süre sonra olağan fiyatlama geleneğine dönerek tahvil cephesine duyarlı hale geleceği görüşündeyim. Tahvil cephesinde ise, kasım ayının kalıcı bir rota değişikliğine sahne olduğunu önümüzdeki aylarda tahvil faizlerinde düşüşün süreceğini düşünüyorum.

Bu nedenle altının bir süre sonra dengeleneceğini ve sonrasında ılımlı bir hızla yeniden yükselişe geçeceğini tahmin ediyorum.

Gram altında 2000 TL yıl sonu hedefi
Serdar Pazı – Ekonomist

Yakın zamanda jeopolitik riskler ile artış kaydeden altın fiyatlarında kritik 2000 dolar/ons eşiğinin kalıcı olarak geçilememesi ve başta gümüş olmak üzere diğer değerli metallerde de kayıplar yaşanması düşündürücü. Geri çekilmenin kâr satışı olarak kalması adına 1950 dolar/ons desteği önemli. Gram/TL bazında ise, dolar kurunda ılımlı yükseliş trendinin devam etmesi ile beraber yeni zirveler görülme ihtimali artıyor. 2000 gram/TL bazında yıl sonuna doğru hedef konumunda.

Altında teknik göstergeler sat konumunda değil
Seda Yalçınkaya Özer - İntegral Yatırım Araştırma Müdürü

Artan jeopolitik tansiyon ons altının güvenli liman özelliğini ortaya çıkartsa da son günlerde tansiyonda yaşanan zayıflama ile altın fiyatları 1960 dolar üzerinde tutunma çabası içine girdi. Teknik göstergelerde zayıflarken, henüz altında teknik göstergeler sat konumuna geçmedi.

Basit bir ifadeyle 22 günlük ortalama olan 1955 seviyesi üzerindeki seyirlerin korunmaya devam edilmesi halinde, ons altının 1955 yakınlarından tepki göstermesini bekleriz. Buna karşın satışların 1955 üzerinde karşılanmakta zorlanılması halinde ise, 1920 seviyesine kadar gerileme potansiyeli bulunuyor. Bunu iki konu önemli ölçüde belirler. Bir tanesi şüphesiz ki jeopolitik riskler. Bir diğeri ise Fed’in faiz patikası. Fed yıl sonuna kadar bir faiz artırımını masada bırakmıştı ancak anlaşılan o ki açık bırakılan bu kapı 2024 yılında kullanılmak üzere rezerve edilmiş olunabilir.

Piyasa aralık ayı Fed toplantısından faizlerde değişikliğe gitmesini beklemiyor. Buna karşın enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskler henüz bitmiş değil. Piyasa dinamiklerindeki sıkılaşmanın Fed’in elini rahatlattığı aşikar. Buna karşın bir faiz artırımı belirsizliğinin dolar endeksini güçlü kıldığını söylemek mümkün. Son gelişmelerde 105 bandına gerileyen dolar endeksi (DXY) tekrar toparlanma eğilimi içinde. Dolayıyla kısa vadede endeksin 107 seviyesine yükselmesi, altının 1920 seviyesine doğru güç kaybetmesine olanak sağlayabilir.

Gram altın yatırımcıları endişelenmesin
Murat Özsoy - Biz Finansal Danışmanlık Kurucusu

Ons altın özellikle bu hafta başından itibaren sergilediği sert düşüş hareketi ile kritik destek seviyesi olarak izlediğim 1958 dolar seviyesine yakın yerlerde seyrediyor. Önümüzdeki günlerde bu seviyenin altına sarkmalar görsek de yıl sonuna doğru süreçte bu düşüşlerin çok kalıcı olacağını sanmıyorum. Yine de kötüsüne hazır olmak açısından bakacak olursak, ons altının 1958 dolar aşağısına hatta 1930 dolar seviyelerine inmesi durumlarında dahi gram altın yatırımcılarının endişe etmelerine gerek olmadığını düşünüyorum.

Bunun nedeni, dolar/TL tarafındaki yükseliş trendinde bir bozulma beklemiyor olmamdan kaynaklanıyor. Kurda günlük ufak çaplı yatay hareketler olsa da bunlar aylık bazda düşünüldüğünde dolar/TL kurunu 30TL seviyesine çıkartacak görülüyor. Dolayısıyla gram altın yatırımcıları için de bugünden yıl sonuna doğru olan süreçte 1800TL’nin altında bir fiyatlama senaryosu da gündemden çıkmış oluyor.

Gram altında 1800 TL altındaki fiyatlamalar fırsat
Volkan Dükkancık - Alnus Yatırım Araştırma Direktörü

Jeopolitik riskler ve Fed’in para politikası adımları altında fiyat hareketlerini belirleyen en önemli faktörler olarak öne çıkıyor. Ekim ayında Ortadoğu'daki savaş tehdidiyle birlikte artan jeopolitik riskler, ons altın fiyatlarını 2000 dolar seviyesine doğru taşıdı. Bu haftayla birlikte, ortamı rahatlatacak insani yardıma izin verilmesi amacıyla taktiksel ateşkes olabileceğine dair beklentilerle, altın fiyatlarında kâr satışlarını görsek de Fed’in faiz artırım döngüsünde sona yaklaştığı beklentileri kâr satışlarını sınırlıyor.

Son 3 gündür yaşanan geri çekilmeye karşın altın fiyatlarında hala yükseliş potansiyelinin korunduğunu düşünüyoruz. Fed’e yönelik olası faiz indirimi beklentisi ve jeopolitik risklerin varlığı ile ons altının 2000 dolar civarında seyrini sürdürmesini, dolarTL kurundaki kademeli yükseliş beklentisini de dikkate aldığımda gram altında 1800 TL altındaki fiyatlamaların orta vadede fırsat oluşturmaya devam ettiği kanısındayız.

Altında yeni rekorlar gelir mi?
Kudret Ayyıldır - GCM Yatırım Araştırma Müdürü

Altın, Fed sebebiyle olumsuz bir profil çizerken, 7 Ekim tarihinde Ortadoğu’da başlayan jeopolitik risk teması sürecin terse dönmesini sağladı. Ons altın mevcut risklerden en pozitif şekilde yararlanan varlıkların başında yer alırken, gerçekleştirdiği yükselişini 2010 dolar seviyesine taşıdı. Gram altın ise, ons altındaki yükselişleri fırsata çeviren ve 1830 TL’ye ulaşan bir performans sergiledi. Her ne kadar piyasalar jeopolitik risk temasına yönelik normalleşme ile altın fiyatlarında realizasyon sürecini izliyor olsa da, hem uluslararası arenada hem de iç tarafta altına yönelik pozitif beklenti devam etmektedir.

Fed’in son gelen göstergeler ve konuşmalar ışığında ek faiz artırmadan sabit faiz ile sürece devam edeceğine yönelik beklenti, geleceğe yönelik olası faiz indiriminin daha erkene çekilmesine yönelik psikoloji ve ons altının son 10 yılın son dönemini seven istatistiki görünümü, altın cephesindeki iyimser fiyat beklentimizi korumamızı sağlamaktadır.

Ons Altın cephesinde 50 günlük ortalama 1920 dolar, gram altında ise, 55 günlük ortalama 1705 TL önemli bir destek olmakla birlikte, son süreçte test ettikleri zirve seviyelerine ilgili referans göstergeler üzerinde kaldığı müddetçe yeniden ulaşabilir. ‘Altın için yeni rekor seviyeler uzun vadeli görünümde izlenir mi’ hususunda ise, 2000 dolar seviyesi üzerinde aylık kapanış yapamayan ons altın, bu düşüncenin değişmesi durumunda yatırımcıların sarı madende iyimser beklentilerini daha da güçlendirebileceğini söyleyebiliriz.

Gram altında kademeli yükseliş sürebilir
Vahap Taştan - Yatırım Finansman Menkul Değerler Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Bölümü Yönetmeni

Yükselen jeopolitik riskler ve tahvil piyasasında azalan gerilimle 2000 doları test eden ons altın, kazançlarının bir kısmını geri verme eğiliminde. Fed beklentilerinin dengeli olduğunu görmekteyiz; fakat reel faizler hala yüksek. Bu da jeopolitik risklerde olası bir gerilemede altında kâr satışı olabileceğini gösteriyor. Ons altında kısa vadede 1950 dolara doğru bir çözülme olasılığını görmekteyiz. Yine yakın dönemde altın – faiz ilişkisi işlemeyebilir ve hem faizlerde hem de altında gerileme görebiliriz. Şimdilik 1900-1930 bölgesinin aşağısında bir altın beklentimiz yok.

Gram altın tarafında ise, 1770 bölgesini kuvvetli destek olarak görmekteyiz. Bir senaryo analizi yapacak olursak; ons altındaki sert satışta dahi, 1770 TL altını orta vade için çok olası görmüyoruz. Kısa vadede gram altında yatay bant takip etsek de kademeli olarak yukarı eğilim sürebilir.

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin