Belçikalı turistler Antalya'da gözaltına alındı. Taş topladıkları için tarihi eser kaçakçılığı ile itham ediliyorlardı. Serbest bırakıldılar

Belçika'dan tatil için Antalya'ya giden bir çift, evlerindeki akvaryuma koymak amacıyla topladıkları üç parça taşı yüzünden tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alındı. Turistler adli kontrol şartıyla adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol
Belçikalı turistler Antalya'da gözaltına alındı. Taş topladıkları için tarihi eser kaçakçılığı ile itham ediliyorlardı. Serbest bırakıldılar

Belçika medyasına göre, Kim ve Warre adlı çift Cuma günü tatillerini tamamlayarak ülkelerine dönmek için Antalya Havalimanı’na gitti. Kendilerine ait tek valizi kontrol cihazına bırakıp arama noktasından geçti. Bu sırada güvenlik görevlileri, valizde bir sorun olduğunu belirterek çifti ayrı bir köşeye aldı.

BBC'deki habere göre görevliler, valizdeki üç taş parçasını çıkararak polise haber verdi. Belçika uçağına binmelerine izin verilmeyen Kim ve Warre adlı çift, havaalanındaki bir polis hücresine kondu.
Tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle mahkemeye çıkarılan Belçikalı çift, Pazar günü yurt dışına çıkış yasağı koşuluyla serbest bırakıldı.

Taşlar Antalya Müzesi uzmanları tarafından incelenene kadar Belçikalı çiftin Türkiye’den ayrılmasına izin verilmeyecek.
Bilet rezervasyonuna göre valizin sahibi görünen Kim adlı Belçikalı kadın, her Pazartesi karakola giderek imza verecek.

Yaşadıkları aynı bölgeden bir kişinin daha 2014 yılında aynı gerekçeyle Türkiye’den sekiz hafta ayrılmasına izin verilmediğini öğrenen Belçikalı çift, Antalya’da bir daire kiraladı.
Taşların tarihi eser niteliği taşımadığını savunan Warre, bunları Manavgat ilçesine yaptıkları günübirlik gezi sırasında topladıklarını söyledi.

Tatile gittikleri her yerden, evlerindeki akvaryuma koymak için taş topladıklarını belirten Warre, şunları anlattı:

"Taşları boş bir arazide buldum. Biri el büyüklüğünde ve kum rengindeydi. Üzerine birisi bir çiçek deseni oymuştu. Diğer ikisi üçgen şeklindeydi, kumsalda düzinelercesini bulabileceğiniz türden. Kesinlikle bir tapınağın sütunu falan değildi. Evde akvaryumuma koymak için onları yanıma aldım".

Kim adlı Belçikalı kadın da, "Parmak izi vermek zorunda kaldım, sabıka kaydı için fotoğraf çektiler ve sanki bir suçluymuşum gibi kelepçeli insanların arasında polis minibüsüne bindirdiler" dedi.

Açıklama  geldi

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Belçika uyruklu iki turistin tarihi eser kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla havalimanında yakalanmasına ilişkin açıklamada bulundu.

Müdürlüğün yazılı açıklamasında, 16 Eylül Cumartesi akşamı havalimanı ekipleri tarafından gerçekleştirilen güvenlik taraması sırasında, söz konusu turistlerin beraberindeki eşyalar arasında tespit edilen üç mermer parçanın, emniyet görevlilerince Antalya Müzesi'ne getirildiği ve Müze Nöbetçi Amiri tarafından incelemeye alındığı aktarıldı.

Açıklamada, "Yapılan inceleme sonucunda, üzerinde 2 adet stilize rozet bulunan parçanın mimari süsleme parçası, iki adet mermerin ise zemin kaplama parçası olduğu tespit edilmiş; söz konusu parçaların, nitelikleri itibarıyla 2863 sayılı yasa kapsamına girmesi dolayısıyla yurt dışına çıkarılmalarının yasak olduğuna dair ön rapor tanzim edilmiştir. İlk soruşturmanın ardından ilgili şahıslar, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış olup soruşturmaya titizlikle devam edilmektedir." ifadesine yer verildi.​​​​​​​

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler turist taş Belçikalı
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin