BBC Studios'dan rekor kazanç

BBC’nin en büyük ticari yan kuruluşu olan BBC Studios, 2019-2020 dönemine ait mali sonuçlarını açıkladı. BBC Studios’un bu dönemde satışları yüzde 17, karı yüzde 14 ve BBC içerik yatırımı yüzde 19 arttı.

Google Haberlere Abone ol
BBC Studios'dan rekor kazanç

BBC’nin en büyük ticari yan kuruluşu olan BBC Studios, 2019-2020 dönemine ait mali sonuçlarını açıkladı. Son derece başarılı bir yıl geçiren BBC Studios’un bu dönemde satışları yüzde 17, karı (EBITDA) yüzde 14 ve BBC içerik yatırımı His Dark Materials ve Dracula gibi başlıklar için yüzde 19 arttı. İşletme ayrıca içerik satışlarında yüzde 21’lik artışla en iyi yılını yaşadı. BBC'nin getirileri bir önceki yıla göre yüzde 14 artarken, temettü oranı yüzde 8 artarak 71 milyon sterlin oldu. Kreatif performansta da kayda değer bir yıl geçiren şirket, 2019-2020 döneminde toplam 73 ödüle ve 202 ödül adaylığına layık görüldü. Buna ek olarak BBC ve üçüncü taraflardan gelen 77 yeni komisyonla da İngiltere'nin 2019'da en çok komisyon alan yeni içerik yaratıcısı oldu.

ZDF, HBO Maxve Yandex ile imzalanan yeni uzun vadeli ortaklıklar ile de içerik satışları için bugüne kadarki en iyi yılı kaydeden BBC Studios’un geçici CEO’su Tom Fussell 2019-2020 yılı verilerini şu sözlerle değerlendirdi “Bu yıl olağanüstü bir yıl oldu. BBC Studios ekibinin hem mükemmel içerik hem de rekor kıran ticari kazanımları ile ilerici bir kültür sunmak için birlikte çalışmasından gurur duyuyoruz. Yıl sonundan bu yana, içinde faaliyet gösterdiğimiz ortam önemli ölçüde değişti ancak 2019-20'deki performansımız, bize mevcut zorlu zamanların üstesinden gelmek için güçlü bir pozisyon sağladı. İş gücümüzü korumak ve desteklemek için çok çalıştık ve son birkaç aydır “EastEnders”, “Top Gear”, “Dragon's Den” ve yeni David Attenborough yapımı doğa tarihi programı “The Green Planet” ve bağımsız ortağımız Lookout Point tarafından yapılan “Suitable Boy” gibi programların yayını ile birlikte üretime geri döndüğünü gördük. İzleyici davranışındaki değişiklikleri anlamalarına ve bunlara göre tepki vermelerine yardımcı olmak için büyük müşterilerimizle el ele çalışıyoruz ve hem yatırımı hem de maliyetleri dikkatli bir şekilde takip edeceğiz. En iyi ve cesur İngiliz yaratıcılığına odaklanmanın bize yol göstereceğinden eminim.”

En iyi mali performansa yakın bakış

2019-2020, BBC Studios için şimdiye kadarki en iyi mali yıl oldu. Satışlar 1.388 milyon £ ile rekor bir artışla yüzde 17 artarken, EBITDA yüzde 14 artışla 181 milyon £ olarak gerçekleşti. BBC'nin geri dönüşleri, yıllık yüzde 14 artışla 276 milyon £'luk bir rekor kırdı. BBC Studios'un 2017 son çeyreğinde gerçekleşen BBC Studios BBC Worldwide birleşmesi sonrası iki yıldaki toplam katkısı 500 milyon £'un üzerine çıktı. İşletme, hem içerik satışlarındaki yüzde 21 oranındaki artışla hem de BBC’ye ait haklara yapılan içerik yatırımındaki yüzde 19’luk artışla 187,5 milyon £'luk gelmiş geçmiş en yüksek seviyeleri gördü.

BBC Studios, yaratıcı liderliğini artırmada ve 2017’nin son çeyreğinde gerçekleşen BBC Studios ile BBC Worldwide birleşmesinin arından yeni bir ortak kültür oluşturmada önemli ilerleme kaydetti. Doğal tarihin simgesi “Dynasties”, “Louis Theroux'un “Altered States” programı, komedi hiti “This Country, Later with Jools Holland”ın da aralarında bulunduğu pek çok nitelikli yapımla 202 adaylık geldi, 70’ten fazla da ödül kazanıldı; “EastEnders” Pink News Drama Ödülü kazandı ve “The Left Behind” da BAFTA ödülüne layık görüldü.

2020-21 öngörüsü

İleriye baktığımızda, her ne kadar Covid 19 salgını faaliyetlerini etkilemiş ve bu yıl BBC'nin getirilerini etkileyecek olsa da BBC Studios, yukarıda belirtildiği gibi önceki yıl performansını ve iş modelini yansıtan nispeten güçlü bir finansal pozisyonda bulunuyor. BBC Studios krize yanıt verirken tüm çalışanların, ailelerinin ve daha geniş yaratıcılık endüstrisinin sağlığını birinci önceliği haline getirdi. Refahı sürdürmenin proaktif yolları da dahil olmak üzere, işte ve evde çalışanlara kapsamlı destek sağladı.

BBC Studios ayrıca, yapım sektörünün can damarı olan yaratıcılık endüstrisinin serbest çalışanlarını desteklemek için, The Film and TV Charity’ye yapılan 700.000 £’luk BBC bağışına 500.000 £ katkıda bulundu.

Etiketler bbc studios bbc yandex
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin