Bayburt Grup'a verilen devasa ihalelerle ilgili skandal. Azerbaycan'da yapmadığı işleri Türkiye'de ihale almak için referans göstermiş. 'İş Bitirme Belgesi' sahte çıktı

Medyatava bu hafta içinde gündeme getirdiği Bayburt Grup dosyasına devam ediyor. Şirkete davetiye usulü verilen 50 milyar dolarlık ihalelerden sonra yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Şirket, Türkiye'de aldığı devasa ihaleler için Azerbaycan'da yaptığı işleri referans olarak göstermişti. Ancak şirketin o ülkede yaptığı tek bir yatırım yok ve 'iş bitirme belgesi'de sahte.. Peki bu şirketi kim koruyor?

Google Haberlere Abone ol
Medyatava Özel Bayburt Grup'a verilen devasa ihalelerle ilgili skandal. Azerbaycan'da yapmadığı işleri Türkiye'de ihale almak için referans göstermiş. 'İş Bitirme Belgesi' sahte çıktı

Türkiye'nin ekonomi gündemi son 5 yılda özellikle devletten büyük ihaleler alen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun '5'li Çete' tabiriyle lanse etiği 5 firmaya kilitlendi ancak devletten büyük ihaleler alarak devasa zenginliğe ulaşan başka şirketler de bulunuyor.

Bunlar arasında en büyük şirketlerden biri de başında da 'Kör' lakabıyla bilinen Abdurrahman Şentürk'ün sahip olduğu Bayburt Grup var.

Medyatava geçtiğimiz günlerde bu şirketi gündeme getirmiş ve aldığı büyük ihalelerle ilgili bir haber hazırlamıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sürekli olarak 5 firmanın ismini vermesi ve diğer şirketleri gündeme getirmemesiyle ilgili bir haber hazırlayan Medyatava, bu şirketlerden olan Bayburt Grup'un şimdiye kadar Türkiye'de 120'ye yakın projede yer aldığını ve bu projelerin toplam tutarının da 50 milyar dolar olduğunu aktarmıştı.

Haberde ayrıca Kemal Kılıçdaroğlu'na bu konuda bilgi verilmediğini ve CHP liderinin bu şirketi bu yüzden gündeme getirmediği, bunun sorumlusu olarak da Bayburt Grup'la yakın ilişkisi olan CHP Genel Başkanı Başdanışmanı Tuncay Özkan gösterilmişti. 

AK Parti döneminde büyük işler alan ve özelilkle Binali Yıldırım'ın Başbakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı döneminde büyük projelerde imzası olan Bayburt Grup, 2016 yılında da gündeme gelmişti.

Şirket, Kamu İhale Kurumu'ndan iş alırken Türkiye dışında yaptığı işleri referans olarak gösteriyor. Bu ülkelerden biri de kardeş ülke Azerbaycan.

Olmayan havalimanını açtı

Şirket, Kamu İhale Kurumu'ndan 21B usulü adrese teslim ihale yöntemiyle metrodan, karayollarına, havalimanlarından denizlimanlarına kadar milyar dolarlık işler aldı.

Ve bu projeleri alırken de Azerbaycan'da yaptığı işleri 'iş bitirme belgesi' olarak gösterdi. Şirketin gösterdiği referenslar içerisinde örnek olarak “Dübendi Havalimanı yapımı işine ilişkin olarak 16.03.2011 tarih ve A6/01-061 sayılı iş bitirme belgesi" var.

Ancak bu şirketle ilgili asıl kıyametin burada kopması gerekiyor. Çünkü şirketin 'iş bitirme belgesi' olarak sunduğu ve bu referans sayesinde Türkiye'de milyar dolarlık adrese teslim ihale almasını sağlayan iş ortada yok!

Bayburt Grup'un resmi belgelerde yaptığını gösterdiği “Dübendi Havalimanı” adında Azerbaycan'da havalimanı bulunmadığı ortaya çıkarken, Dübendi'nin de Hazar kıyısında küçük bir ilçe olduğu ve burada da havalimanı olmadığı belirlendi.

Yani şirket devletten milyar dolarlık iş almaya çalışırken, referans olarak da yapmadığı işleri gösteriyor!

Tek örnek bu mu hayır?

Medyatava'nın ulaştığı kaynaklar şirketin Azebarycan'da olmayan işleri yapmış gibi gösterdiği ve Kamu İhale Kurumu'na 'İş Bitirme Belgesi' olarak sunduğu belgenin de sahte olduğu bilgisini verdi.

Kaynak, şirketin Azerbaycan'da havalimanı, metro, baraj, köprü ve otoyol yapımı gibi işleri yaptığına dair sunulan belgelerini gerçek olmadığını açıkladı.

 

Şirketin web sitesindeki Azerbaycan işleri 

Öte yandan Abdurrahman Şentür'ün sahibi olduğu Bayburt Grup, kendi web sayfasından 2019'da yaptığı bir duyuruda Azerbaycan'da aldığı yol işini duyurmuştu. 

Yapılan duyuruda "Azerbaycan’ın büyük yol projelerinden biri olan Gence-Qazak-Gürcistan ipek yolunun yeniden inşası ve 4 şeride genişletilmesi için yapılan ihalede, projenin ilk kısmını Grup şirketlerimizden Özgün Yapı AŞ kazanmıştır. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) kredisi ile yapılacak olan 120 milyon dolar değerindeki projenin sözleşmesi 20 Kasım 2018 tarihinde Özgün Yapı AŞ ve Azerbaycan Karayolları (Azeravtoyol) arasında imzalandı" ifadeleri kullanıyor ve işin 2021 yılında bitirileceğini belirtiyor.

Fakat şirketin tamamlanmış işler bölümüne bakıldığında bu işin bitirildiği gözükmüyor.

Şirket ayrıca 2021 yılında yaptığı açıklama "Bayburt Grup şirketlerinden Agrobay Seracılık, kardeş ülke Azerbaycan’da 15 milyon dolarlık yeni yatırımı için ilk imzayı attı. Azer Şeker firması ile ortak gerçekleştirilecek proje ile bin hektar alanda pivot sulama sistemleri ile tarım, besi çiftliği ile de hayvancılık yapılacak" duyurusunda bulunmuştu.

Ancak bu da şirketin tamamlanan ya da devam eden projeleri içerisinde yer almıyor.

BU ŞİRKETİ KİM KORUYOR? SAVCILIĞIN HAREKETE GEÇMESİ İÇİN ÇAĞRI

Medyatava'nın ulaştığı tüm bilgilere göre Bayburt Grup'un Azerbaycan'da yaptığı bütün işler sahte. Şirket, ülkede havalimanları, demiryolları, barajlar, otoyollar ve köprüler inşa ettiğini söylüyor ancak şirketin ne Türkiye'deki web sitesinde ne de Azerice hazırladığı sitede bu işlerden bahsedilmiyor.

Hatta Azerice hazırlanmış web sitesinde Azerbaycan'daki işler değil, Türkiye'deki tamamlanmış ve devam eden projeler gözüküyor.

İşte Medyatava'nın geçitğimiz günlerde dosyasını açtığı başında Bayburtlu olan Abdurrahman Şentürk'ün bulunduğu Bayburt Grup dosyasında 50 milyar dolarlık iş skandalından sonra şimdi de sahtecilik olayı çok konuşulacak.

Şirketin, Türkiye'de Kamu İhale Kurumu'ndan ihale almak için sunduğu 'İş Bitirme Belgesi'nin altının boş olduğu ve Azerbaycan'da aslında yaptığını iddida ettiği işlerin hiç birinin gerçekleşmediği ortaya çıktı.

Medyatava bu şirketi kimlerin koruduğunu ve şirket ile ilgili neden işlem yapılmadığını soruyor ve hem Kamu İhale Kurumu'ndan, hem Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan Bayburt Grup ile ilgili açıklama bekliyor, savcılığı da Bayburt Grup ile ilgili gerekli işlemlerin başlatılması için göreve çağırıyor.

 

İşte şirketin kendi web sitesinde aldıkları devasa ihaleler

DEVAM EDEN İHALELER / KARAYOLU-KÖPRÜ VE TÜNEL İŞLERİ

Trabzon-Aşkale köprü ve tünel işi

İzmit-Kandıra yol yapım işi

ViranŞehir-Kızıltepe yol yapım işi

Kütahya-Simav yol yapım işi

Kızılkaya-Antalya devlet yolu yapım işi

Antalya kuzey çevre yolu yapım işi

DEVAM EDEN İHALELER/METRO İŞLERİ

Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı metro ihalesi

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro ihale işi

Kartal-Kaynarca metro yapım işi

Dudullu-Bostancı mektro yapım işi

DEVAM EDEN İHALELER/HAVALİMANI İŞLERİ

Çukurova Bölgesel Havalimanı Altyapı Tesisleri Yapım İşi.

DEVAM EDEN İHALELER/DEMİRYOLU İŞLERİ

Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi Banaz-Eşme Kesimi

Türkiye-Gürcistan (Kars-Tiflis) Demiryolu Alt ve Üst Yapı İkmal İnşaatı Yapım İşi.

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi, Doğançay Ripajı İlk Kısım Ali Fuat Paşa-Doğançay Arası

DEVAM EDEN İHALELER/SULAMA, LİMAN VE BARAJ İŞLERİ

Filyos Limanı İnşaatı Yapım İşi.

TAMAMLANAN PROJELER

Kütahya-Bozüyük Devlet Yolu

 Bursa-İnegöl-Bozüyük Yolu 

Ayvacık-Edremit- Havran Devlet Yolu

Kütahya-Afyon Devlet Yolu (Gediz Ayr. – 3. Bölge Hududu)

 Çankırı-Ankara Yolu 

Kastamonu-Araç Yolu

Alaplı – Yığılca Yolu

Selim- Kars-Susuz (Kars Şehir Geçişi Yolları Dahil) Yolunda Toprak İşleri, 

Samsun Şehir Geçişi Ve Samsun – Azot Ayr. – Ünye Yolları

Kaynak: Medyatava Özel
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin