Bakan Bilgin'den çok konuşulacak maden faciası açıklaması: 2015'te bu madeni biz kapatmışız! Her yıl da ceza kesmişiz kim yeniden açtı sorusu basit

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Amasra'daki maden faciası ile ilgili çok kritik açıklamalarda bulundu. Bilgin, "2015'te bu madeni biz kapatmışız! Her yıl da ceza kesmişiz kim yeniden açtı sorusu basit" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Bilgin'den çok konuşulacak maden faciası açıklaması: 2015'te bu madeni biz kapatmışız! Her yıl da ceza kesmişiz kim yeniden açtı sorusu basit

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçelerini görüşmek üzere toplandı. Bakan Vedat Bilgin, komisyonda bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe sunumunu yaptı. 

Bilgin sunumda Amasra'daki maden kazasına ilişkin çok kritik açıklamalarda bulundu. Bakanlığın söz konusu madeni 2015 yılında kapatttığını vurgulayan Bakan Bilgin, facianın göz göre göre geldiği madeni yargının yeniden açtığını iddia etti. Bilgin, "Sadece madeni işletmeye açmamışlar, madeni kapatan müfettişlere de tazminat davası açmışlar. Dava devam ediyor. Biz bu madenin sorunlu olduğunu bütün raporlarımızla ortaya koymuşuz" ifadelerini kullandı. 

2015'TE BU MADENİ KAPATMIŞIZ

Amasra'daki maden kazasına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sorumluluğunun, müfettişler üzerinden tespitler yapmak ve rapor hazırlamak olduğunu anlatan Bilgin, "Müfettişler 3 şarttan bu madenleri kapatma yetkisine sahipler. 2015'te bu madeni kapatmışız. Her yıl da bu madene ceza kesmişiz. 'Kim yeniden açtı?' sorusu basit. Bunu yargıya götürmüş maden işletmesi. Yargı kararıyla açılmış. Daha farklı bir şey yapılmış. Bunun da bilinmesini isterim. Sadece madeni işletmeye açmamışlar, madeni kapatan müfettişlere de tazminat davası açmışlar. Dava devam ediyor. Biz bu madenin sorunlu olduğunu bütün raporlarımızla ortaya koymuşuz; ama o gün için bütün değerler, sürekli olarak madende şu saatte patlamıyor da bu saatte patlıyorsa orada bir değer değişmesi var. O değer değişmesiyle ilgili de bizim müfettişlerimizin tespitleri var. Ama her şeyden önce de MAPEG denilen Enerji Bakanlığı bünyesindeki yapının da bu işletmelerin ruhsatlandırılması ve işletilmesine onay verdiğinin de bilinmesini isterim" dedi.

BAKAN DÖNMEZ 'KAPATILAN' MADENİ ZİYARET ETMİŞTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez 20 Ekim'de madeni ziyaret etmiş, Twitter hesabından paylaşım yapmıştı. Dönmez paylaşımda "Ülkemizin ilk maden teşkilatlarından Amasra TTK'yı ziyaret ettik. Türkiye'de madenciliğin başladığı, geliştiği, büyüdüğü yerlerdeyiz. Madenlerimizi çıkaracak, işleyecek ve ekonomimize kazandırmaya devam edeceğiz" demişti.

Dönmez'in işçilere yaptığı konuşmada "Bir kere şunu ilk baştan söyleyeyim. Önce güvenlik. Sizin canınızın güvenliği biz şu tesisin tamamına değişmez. Onun için de ilk talimatımız yöneticileri atadığımızda genel müdürümüz de burada. Bir işçimizin kılına, tırnağına zarar gelmesin" ifadeleri dikkat çekmişti.

 

Ülkemizin ilk maden teşkilatlarından Amasra TTK'yı ziyaret ettik.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin