Bakan Bilgin açıkladı, EYT'lilerde panik başladı. 1999 öncesi işe giren vatandaşların SGK kayıtları kayıp mı EYT'liler ne yapmalı SGK kayıtlarına nasıl ulaşılır?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in Meclis kürsüsünde yaptığı EYT açıklaması sonrası milyonlarca EYT'linin kafasında soru işareti oluştu. EYT'den yararlanmak ve EYT kapsamına girebilmek için 8 Eylül 1999 öncesinde işe girmiş olmak şart. Ancak Bakan Bilgin'in "Bu dönemde ne yazık ki dijital kayıt sistemi yok" açıklaması kafaları karıştırdı. Eylül 1999 öncesi işe girenlerin SGK bilgileri kayıp mı? Eylül 1999 öncesi çalıştığı iş yerinin kayıtlarını bulamayan vatandaşlar ne yapacak?

Google Haberlere Abone ol
Bakan Bilgin açıkladı, EYT'lilerde panik başladı. 1999 öncesi işe giren vatandaşların SGK kayıtları kayıp mı EYT'liler ne yapmalı SGK kayıtlarına nasıl ulaşılır?

TBMM'de yapılan bütçe görüşmelerinde kürsüye gelerek Türkiye'deki çalışanların sorunları hakkında açıklamalar yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in sözleri Türkiye'nin gündemine oturdu.

Özellikle yıllardır emekli olmayı bekleyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurları Bakan Bilgin'in SGK kayıtları ile ilgili sözleri sonrası vatandaşlar panikle hem e-devlet üzerinden bilgilerini kontrol etmeye başladı hem de SGK müdürlüklerine giderek prim kayıtlarını gözden geçirdi.

 

YAŞ ŞARTI VE PRİM GÜNLERİ

EYT düzenlemesinde çalışmalar devam ederken basına yansıyan yaş sınırı iddialarının yanı sıra prim gün şartı değişiklikleri iddialarının üzerine "SGK verileri kayıp mı?" sorusu da gündeme düştü. 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yapılan yasa çalışmasında bakanlığın yoğun mesaisi sürerken düzenlemede yaş şartınını kaldıran ve Eylül 1999 düzenlemesi öncesi hakları sigortalıya iade edecek bir formül üzerinde yoğunlaşıldığı konuşuluyor. Çalışmalar hızla devam ederken Bakan Bilgin'in açıklaması sonrası bir çok EYT'linin SGK kayıtlarının kayıp olduğu iddiası gündeme bomba gibi düştü.  

 

1999 ÖNCESİ DİJİTAL KAYIT YOK

Bakan Vedat Bilgin TBMM'de şu açıklamayı yapmıştı: TBMM'de yaptığı açıklamalarda SGK kayıtlarına da değinen Bakan Bilgin, şu ifadeleri kullandı. "EYT, 99 8 Eylül öncesi işe girenleri kapsıyor. Bu dönemde ne yazık ki dijital kayıt sistemi yok. Biz bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz. Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman, gerçek boyutları ortaya çıktığı zaman bunu paylaşacağız. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bugün yaş şartı olmasaydı, Haziran ayına göre kaç kişi emekli olabilirdi? Bir milyon 500 bin-600 bin. Bütün verileri alıp gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım" 

Bakan Bilgin'in bu açıklamaları sonrası birçok vatandaş SGK müdürlüklerine giderek veya e-Devlet üzerinden SGK kayıtlarını incelemeye başladı. Herhangi bir noksanlık görenler ise ne yapacağı konusunda bilgi almaya çalışıyor.

SGK verileri ile ilgili Bakan Bilgin'in net bir açıklama yapması bekleniyor. Bilgin düzenlemenin bu ay içerisinde Meclis Başkanlığı'na sunulacağını açıkladı. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin