Avrupa'nın en uzun çalışma süresi Türkiye'de: Batı ülkelerinde çalışma süreleri kısaltılırken 2022 verilerine göre Avrupa'da en uzun çalışma saati Türkiye'de çıktı

AB İstatistik Ofisi tarafından açıklanan 2022 verilerine göre haftalık çalışılan saat açısından en uzun çalışma süresi Türkiye'de çıktı. 42.9 saatle en uzun süre rekoru Türkiye'de, ikinci sırada 42.8 saat ile Karadağ, 42.3 saat ile Sırbistan geliyor. Almanya'da çalışanlar ise Türkiye'dekilerden haftada 8 saat 20 dakika daha az çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'nın en uzun çalışma süresi Türkiye'de: Batı ülkelerinde çalışma süreleri kısaltılırken 2022 verilerine göre Avrupa'da en uzun çalışma saati Türkiye'de çıktı

Çoğu Avrupa ülkesi çalışma saatlerini daha aza çekmeye çalışırken Avrupa Birliği İstatistik Ofisi 2022 verilerine göre ülkelerdeki çalışma saatlerini sıraladı. 

Independent Türkçe’den Canan Duman'ın aktardığı bilgilere göre Türkiye AB İstatistik Ofisi 2022 verilerine göre haftada 42.9 saat çalışma süresiyle birinci oldu. AB İstatistik Ofisi’nin 2022 yılı verilerine göre çalışılan saat açısından (haftalık) Türkiye ortalama 42,9 ile en uzun çalışma süresine sahip ülkedir. AB ülkelerinde bu süre haftalık ortalama 36,4 saattir. Türkiye’nin en güncel verisi 2020 yılına ait olduğu için 42,9 saat ile 35 ülke içinde ilk sıradadır. Türkiye’de istihdamdakilerin yüzde 28,1’i uzun çalışma saatlerine sahiptir. Bu oran AB genelinde yüzde 7,4’tür.

ALMANYA'DA 8 SAAT 20 DAKİKA DAHA KISA

Türkiye’yi Karadağ (42,8 saat), Sırbistan (42,3 saat), Yunanistan (39,7 saat) ve Romanya (39,7 saat) takip etmektedir. Hollanda 32,4 saat ile haftalık çalışma saatinin en düşük olduğu ülkedir. Hollandalılar iş ve özel hayatlarını ayrı tutmayı severler ve genellikle iş kanunları ve yönetmelikleri ile iyi korunurlar.

İspanya 36,5; İngiltere 36,4; Fransa 36,2; Almanya 34,6 ve Norveç ise 34,1 saat çalışmaktadır. Almanya’da haftalık ortalama çalışma saati Türkiye’den 8 saat 20 dakika daha azdır. AB ortalaması da Türkiye’den 6,5 saat daha düşüktür. Belçika gibi bazı Avrupa ülkelerinde, yasal çalışma haftası 38 saatle sınırlanmış olsa da, işçilere fazla mesai için uygun ücret verildiği sürece şirketlerin kendi özel gereksinimleri doğrultusunda çalışma saatlerini değiştirmelerine izin verilir.

ILO'YA GÖRE ÇALIŞMA SAATİ MAKSİMUM KAÇTIR?

Pek çok ülkenin haftalık maksimum çalışma saatleri için evrensel bir ulusal sınırı yoktur. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) çalışma süresine ilişkin uluslararası çalışma standartları 1919'dan beri yürürlüktedir ve çalışma haftası için maksimum eşik 48 saat olarak belirlemiştir. 

ÇALIŞMA SÜRESİ NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Ülkelere göre ortalama çalışma saatlerinin belirlenmesinde sosyo-ekonomik, tarihi ve kültürel faktörler önemli rol oynar. İşsizlik, artan enflasyon ve yavaşlayan ekonomik büyüme ile ilgili uzun süredir devam eden korkular da insanların haftada daha uzun saatler çalışması anlamına gelir.

ASYA VE AVRUPA'NIN FARKI NE?  

Asya ülkeleri uzun saatler çalışır.  Hindistan, Hong Kong, Malezya, Singapur, Japonya, Tayland en çok çalışılan Asya ülkeleri arasındadır. Hindistan gibi birçok ülkede yasal olarak garanti edilen asgari yıllık izin miktarı yoktur; bu, işgücündeki kişilerin ortalama yıllık çalışma saatlerini etkileyen bir faktördür. Uzun çalışma haftalarına sahip ülkeler, daha az işçi güvenliği korumasına ve azaltılmış olanaklara sahiptir. Bu ülkeler genellikle çalışkan ülkeler olarak sıralanır ama daha az mutlu olunan ülke eğilimi olma gösterirler.

Avrupa'da durum biraz farklıdır. Çünkü Avrupa’nın büyük ve en güçlü ekonomisine sahip olan ülkeleri gelişmiş ve oldukça sanayileşmiş bir ekonomiye sahip olduklarından gelirlerini artırmak için daha uzun saatler çalışmak konusunda aynı çaresizliği hissetmezler. Örneğin daha kısa çalışma saatlerine rağmen Alman işçiler, Fransa hatta Finlandiya'daki işçilerin önünde, dünyanın en üretken işçileri arasındadır. Daha az saat çalışmak, bir ülkenin daha az üretken hale geldiği anlamına gelmez. Öyle olsaydı çalışılan saat sayısının en fazla olduğu ülkelerden biri olan Hindistan, üretkenlik düzeyinin en düşük değil en yüksek olduğu ülkelerden biri olmayı başarırdı. Bu nedenle zirvede kalmayı planlayan ülkeler, çalışma saatlerinin sayısından çok üretkenliği artırmaya odaklanmalıdır.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin