Avrupa'dan Rusya'ya büyük şok! Rusya-Ukrayna savaşında yeni kararlar. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio açıkladı: Rusya, Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkarıldı

Rusya-Ukrayna savaşı 2. günündeyken, Rus askeri güçleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'i kuşattı. Avrupa, İngiltere ve ABD'nin yaptırım kararlarına yenileri eklendi. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Avrupa Konseyi'nden uzaklaştırıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'dan Rusya'ya büyük şok! Rusya-Ukrayna savaşında yeni kararlar. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio açıkladı: Rusya, Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkarıldı

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio yaptığı açıklamada, “İtalya’nın başkanlığını yürüttüğü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Rusya Federasyonu’nu üyelikten çıkarma kararı aldı” dedi.

Maio “İtalya, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı uluslararası hukukun ciddi bir ihlalini oluşturan kabul edilemez askeri saldırganlığı ışığında bunu gerekli bir önlem olarak görüyor” dedi.

Oylamada 47 Avrupa Konseyi üyesinden 42’si, Rusya’nın üyeliğinin askıya olunması yönünde olumlu oy verdi. Rusya ve Ermenistan’ın aleyhte oy kullandığı, Sırbistan ve Azerbaycan’ın da oylamaya katılmadığı öğrenildi.

KAVALA OYLAMASINDA RUSYA ÇEKİMSER KALMIŞTI

Türkiye ile ilgili, iş insanı Osman Kavala’nın, AİHM kararına karşın serbest bırakılmaması nedeniyle Konsey’de, aralık ayında yapılan ve Türkiye ile ilgili ihlal sürecinin başlatılmasına dair oylamada da benzer şekilde Rusya, Türkiye lehine çekimser oy kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu akşam, NTV canlı yayınında şu açıklamayı yaptı:

“Tüm platformlarda biz kendi açıklamalarımızı da yapıyoruz. Ve bu örgütlerin aldığı kararlarda da… Değişik kararlar alındı. Tabii bazılarında çekimser kaldık. İşin doğrusu, diyalogun kopmasını istemiyoruz, Strazburg’ta alınan kararda Türkiye çekimser oy kullandı. Ne olursa olsun, biz her şartta diyalogtan yanayız.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin