Asgari ücrete muhalefetten tepki yağıyor! Kılıçdaroğlu: 'Biri' istedi diye ne asgari ücretlinin istediği oldu, ne de esnafın vergi yükü azaldı!

Asgari ücret rakamları açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 için asgari ücretin 8.500 lira olacağını açıklamasının ardından muhalefetten ilk tepkiler gelmeye başladı. Kemal Kılıçdaroğlu asgari ücret rakamlarını değerlendirdi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak da rakamlar için açıklama yaptı. Asgari ücret için HDP, Saadet Partisi, DEVA Partisi, CHP ve TDP'den isimler değerlendirmelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücrete muhalefetten tepki yağıyor! Kılıçdaroğlu: 'Biri' istedi diye ne asgari ücretlinin istediği oldu, ne de esnafın vergi yükü azaldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti açıkladı. Net asgari ücret 2023 yılında 8 bin 500 lira olarak belirlendi.

Açıklanan rakamlara muhalefetten ilk tepki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Kılıçdaroğlu sosyal medyadan yaptığı paylaşımla asgari ücretin açıklanan rakamına tepki gösterdi. Ne esnafın ne de çalışanın hakkının verildiğini söyledi.

"ENFLASYONUNUN BİLE 5 PUAN ALTINDA ZAM"

Kılıçdaroğlu, "Saray, TÜİK’in sahte gıda enflasyonunun bile 5 puan altında zam açıklayarak, bu ülkenin 33 milyon vatandaşını soydu. Ne asgari ücretlinin hak ettiği oldu ne de küçük esnafın vergi yükü düşürüldü. Yine “biri istedi” diye, öyle oldu.

Asıl mesele, asgari ücrete tenezzül etmeyen bir Türkiye’yi yaratabilmektir. O da endüstriyel dönüşümle olur. Sadece Sarayı yolcu etmeyeceğiz, yoksuldan alıp zengine verdikleri bu düzeni de tarihe gömeceğiz." ifadelerini kullandı.

CHP SÖZCÜSÜ FAİK ÖZTRAK: KÜFE EDEBİYATINI BIRAKSINLAR

CHP Sözcüsü Faik Öztrak sosyal medyadan tepkisini "İbretlik "masada emekçi olmadan" asgari ücret belirleme. Milletin sırtında küfe olup sarayın beslemeleriyle o küfeye doluşanlar, "küfe" edebiyatını bıraksın. Sebebi oldukları enflasyon tsunamisiyle belini kırdıkları emekçinin, sabit gelirlinin haline baksın.Yüzde 9 faiz, nassın gereğidir. Saray aldığı kararla öyle diyor." sözleriyle gösterdi. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel,  "Yine işçinin hak ettiğini cebinden çalma var. Şimdi bu rakamı iyi bir rakammış gibi pazarlamak için hazırlıkları var. Bu rakam iyi bir rakam değil. Geçen seneden bu seneye TÜİK'in yaptığı hesabın çok üzerinde bir gerçek enflasyon var sahada. Bu zam geçen seneki tahribatı mı telafi ediyor, gelecek seneki enflasyondan mı koruyor?" değerlendirmesinde bulundu.

HDP'Lİ OLUÇ "BU ASGARİ ÜCRET EN GEÇ 4 AY İÇİNDE ERİYECEKTİR" 

HDP'li Oluç, "İşçi, emekçi, dar gelirli, ücretli ve asgari ücretle çalışan vatandaşlarımız enflasyona ezdirilmiş oldu. Temel ihtiyaç mallarına 2022 yılında yapılan zamlara bakıldığında bunu görüyoruz. TÜİK verilerine göre karabiber yüzde 259, elma yüzde 257, tereyağı yüzde 150, makarna yüzde 126, ekmek ve tahıllar yüzde 100 oranında zam görmüş. Asgari ücretle çalışanlara 'zam müjdesi veriyoruz' diyorlar ve yüzde 54,66 açıklıyorlar. Böyle bir müjde olabilir mi?" dedi. 

TDP BAŞKANI  MUSTAFA SARIGÜL OLUMLU DEĞERLENDİRDİ

Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, "Bugünkü şartlar ve koşullarda, ülkemizin koşullarına baktığımız zaman asgari ücreti ilk etapta olumlu olarak değerlendiriyoruz." Her dört ayda bir enflasyon durumuna göre asgari ücret sabitlenmeli ve siyasetin malzemesi olmaktan çıkarılmalıdır." dedi.

KARAMOLLAOĞLU ASGARİ DEĞİL, “İNSANCA YAŞAM ÜCRETİ” DEDİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Bir kez daha “dağ fare doğurdu!” Sırtlarındaki küfede milyarca doları taşıyorlar ama emekçinin alın terinin hakkını taşıyamıyorlar! Bu iktidar, bu anlayış ve bu zihniyet değişmeden sonuç değişmeyecek! Asgari değil, “İnsanca Yaşam Ücreti” için geri sayım başlamıştır…"

 DEVA PARTİSİ GENEL BAŞKANI BABACAN: MİLYONLARI YOKSUL YAPTINIZ

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Asgari ücretle milyonlarca insanı yoksullukla karşı karşıya bıraktınız. Cumhurbaşkanı Erdoğan milyonlarca insanı küfe olarak değerlendirmesi çok yanlış. Asıl küfe sizsiniz bu millete. Erken seçim yapın bırakın o zaman küfe olarak görüyorsanız. Gerçek enflasyon rakamlarının bu ülkede yüzde 200'e ulaştığını herkes biliyor. Asgari ücret asgari düzeyde değil. Bu ülkede ortalama bir maaş olmuş durumda." dedi. 

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta,  "Ocak ayında açlık sınırı, benim hesabıma göre, bu varsayımla 8 bin 707 lira olacak. İşçi asgari ücreti ocak sonunda 8 bin 500 lira olarak alacak. İlk alınan ayda bile asgari ücret, açlık sınırının altında kalacak. Kimse bu asgari ücrete 'İyi bir asgari ücret' filan demesin." diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, "Net 8 bin 506 lira olarak belirlenen asgari ücret açıklamasına gelen ilk tepkilerden işçi ve işveren tarafında bu rakamın makul karşılandığını ve memnuniyet oluştuğunu görmekteyiz." diye konuştu.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin