Asgari ücret zammında kritik gün. Milyonlarca kişinin beklediği görüşmeler başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantı için bir araya geldi. Toplantıdan ilk rakam açıklandı

Bugün bütün gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2023 asgari ücret zammını konuşacağı toplantıya çevrildi. İlk toplantı için taraflar bir araya geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı öncesinde Türk-İş başkanı Ergün Atalay, "Komisyon bugün asgari ücreti 5 bin 500 lira üzerinden konuşmayacak. 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak, onun üzerine nereye çıkabiliyorsak." ifadesini kullandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da yaptıkları beklenti anketini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücret zammında kritik gün. Milyonlarca kişinin beklediği görüşmeler başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantı için bir araya geldi. Toplantıdan ilk rakam açıklandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında toplanan komisyonda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yaptı.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıda, işçi ve işveren tarafı ekonomik veriler doğrultusunda görüş ve taleplerini dile getirdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısı sona erdi.

Toplantıdan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; 2023 Yılında Geçerli Olacak Asgari Ücreti Belirleme Çalışmaları Kapsamında başlatılan araştırma sonuçları açıklandı.

Açıklamada, ''İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu'' denildi. Açıklamada iş verenlerin 7 bin, asgari ücretlilerin 7 bin 630, kamuoyu beklentisinin de 7 bin 845 olduğu belirtildi.

Toplantıda ayrıca işçi ve işveren tarafı ekonomik veriler doğrultusunda görüş ve taleplerini dile getirdi. Komisyon, ikinci toplantısını 14 Aralık'ta yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapacak.

 Türk-İş Başkanı toplantı öncesinde açıklama yaptı rakamı duyurdu

Öte yandan Türk-İş Başkanı Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı öncesi, Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Atalay, asgari ücretle ilgili herkesin rakam açıkladığını belirterek, "Bizim açıkladığımız rakam 7 bin 785 lira. Bu ne? Bir bekar işçinin yaşam maliyeti, açlık sınırı. Burada eğitim var, ulaşım var, gıda var. Bu veriler bizim elimizde. 40 senedir uzman arkadaşlarımız bu rakamı söylüyor. Biz de 'Türk-iş'in açlık rakamı, yoksulluk rakamı bu' diyoruz. Yoksulluk rakamı ne? 10 bin 170 lira bekar işçinin yoksulluk rakamı. Rakam söylemek kolay. Vergiyi konuşmak lazım. Vergi toplumun tamamını ilgilendiriyor. 20 sene önce vergi asgari ücretin 20 katıydı, şimdi 5 katı bile değil. Vergiyle ilgili ülkeyi yönetenlerin bir düzenleme yapması gerekiyor" diye konuştu.  

Emeğin, işçinin sıkıntı içinde olduğunu söyleyen Türk-İş Başkanı Atalay, "Veremeyeceğim bir hesap dün de yoktu bugün de yok. Komisyon bugün asgari ücreti 5 bin 500 lira üzerinden konuşmayacak. 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak, onun üzerine nereye çıkabiliyorsak. Toplumun büyük kesimini memnun edecek, komisyonu memnun edecek, başkanları memnun edecek, benim razı geleceğim bir rakam olursa altına imza atarız." dedi.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari ücret net 5 bin 500 lira

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Asgari ücret zammında kritik gün. Milyonlarca kişinin beklediği görüşmeler başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantı için bir araya geldi. Toplantıdan ilk rakam açıklandı - Resim : 2

KİM NE İSTİYOR?

BİLGİN: ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞAN ORANI YÜZDE 37

Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, TİSK 28. Olağan Genel Kurulu'nda asgari ücret ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, asgari ücretli çalışan oranının yüzde 37 düzeyinde olduğunu belirterek, "Biz asgari ücreti artırdığımız zaman, reel ücretler de yeniden ayarlanıyor. Dolayısıyla ortalamayı yukarıya doğru taşıyan bir asgari ücret politikasını izlediğimizi belirtmek isterim" dedi.

PEKİ TARAFLAR NE İSTİYOR?

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay TRT ekranlarında katıldığı programda kırmızı çizgimiz diyerek bekledikleri en düşük rakamı açıkladı. Atalay, asgari ücretin en düşük 7 bin 785 lira olması gerektiğini söyledi. "TÜRK-İŞ bugüne kadar ne söylediyse ona yakın, ona uygun asgari ücret ve sözleşme imzalamıştır. Açlık sınırı olan 7 bin 785 lira bizim elimizdeki veri. Bu rakam bizim araştırmamızın sonucu. Bu konuyu en iyi bilen kurumların başında TÜRK-İŞ var. Çünkü 40 senedir biz o masadayız, bu görüşmeleri biz yapıyoruz. Kamuoyunun kafasına yatmayan, uygun olmayan, asgari ücretlinin memnun olmadığı hiçbir şeyin altına imza atmadık, yine aynısını noksansız yaparız."

DİSK DE BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, konfederasyonun Beşiktaş'taki genel merkezinde DİSK-AR tarafından hazırlanan bilgileri gazetecilerle paylaştı. Asgari ücretin ortalama ücret olduğu gerçeğinin unutulmamasını isteyen Çerkezoğlu, "Gerek yüksek enflasyon, gerek yoksulluk sınırı, gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında asgari ücret en az net 13 bin 200 lira olmalıdır" dedi.

İŞVEREN SENDİKASI DENGE İSTİYOR

Asgari ücretin belirlenmesi sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, son iki asgari ücretin belirlenmesinde devlet, işçi ve işveren taraflarının ortaya koyduğu üçlü mutabakatı önemsediğini vurgulayarak, bu ortak mutabakatın devam etmesi gerektiğini ifade etti.

İşverenler olarak, bu mutabakatın sağlanması için ellerini taşın altına koymaya devam edeceklerine dikkati çeken Akkol, "İşverenlerimizin razı olduğu, işçi tarafının memnun olduğu aynı zamanda da işletmelerimizi koruyan dengeli, istikrarlı bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız." ifadelerini kullandı.

KULİSLERE GÖRE YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin Ocak ayında maaşlara enflasyon farklı olarak yansıtılması planlanıyor. Kasım ayı enflasyonu 84,39 olarak açıklandı. Vatandaşların asgari ücrete yeni zam beklentisi arttı. Kulislerde tüketici fiyatlarındaki artış nedeniyle asgari ücrete yüzde 50'lerin üzerinde zam beklentisi hakim.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin