Asgari ücret için nefesler tutuldu. Komisyon çalışmaları salı günü başlıyor

Asgari ücrette ara zam için komisyon çalışmaları salı günü başlıyor. Kamuoyu beklentisi, halen net 8 bin 506 olan asgari ücretin 11 bin ile 12 bin lira arasında belirleneceği yönünde. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu başkanı Burak Akkol, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ile görüştükten sonra hedeflerinin bayram sürecine girmeden asgari ücretin belirlenmesi olduğunu ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücret için nefesler tutuldu. Komisyon çalışmaları salı günü başlıyor

Asgari ücrette ara zam için komisyon çalışmaları salı günü başlıyor. Kamuoyu beklentisi, halen net 8 bin 506 olan asgari ücretin 11 bin ile 12 bin lira arasında bir yerde belirleneceği yönünde.

Bu beklentilerin temelini ise eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamaları oluşturuyor.

Bilgin mayıs ayında “Aşağı yukarı 500 Dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır” demişti. 

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yönetim kurulu başkanı Burak Akkol, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ile görüştükten sonra açıklamalarda bulundu. Herhangi bir rakam konuşmadıklarını belirten Akkol, "Brüt asgari ücretin yüzde 6'sının devamını arzu ediyoruz." dedi. Ayrıca hedeflerinin bayram sürecine girmeden asgari ücretin belirlenmesi olduğunu ifade etti.

'Enflasyon düşüş trendinde'

Çalışma Bakanı Işıkhan’ı ziyareti sonrası açıklamlarda bulunan Akkol, şu ifadelere yer verdi:

“Komisyon kurları da dikkate alıyor alım gücünü de dikate alıyor. Bu yüzden fazla parametre değerlendiriliyor. İyi niyet var, enflasyon düşüş trendinde.

Buna rağmen ara dönem artış yapılmasında mutabıkız. Önemli olan istihdamı aksatmayacak dengeli, çalışanın da işverenin de isteğini dikkate alan bir artış. Türkiye’deyiz TL konuşacağız.

İşveren desteğinin artırılarak devam etmesi konusunu sayın bakanımıza ilettik. İşverenin üstündeki yükün azaltılması için bu desteğin artılmaısnın önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Müzakareler başlıyor

Yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç yarın saat 14.00'teki ilk toplantıyla başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen TİSK heyeti katılacak.

Toplantıda, TÜRK-İŞ heyetine Pevrul Kavlak, TİSK heyetine ise Akansel Koç başkanlık edecek.

Basına kapalı yapılması beklenen toplantıda, taraflar görüşlerini dile getirecek ve güncel ekonomik verileri görüşecek.

İşte asgari ücret rakamları

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin