Asgari ücret açıklandı ünlü ekonomistten 2023 değerlendirmesi geldi: Enflasyon hedefi çok zor asgari ücrette yeniden ayarlamaya gidillebilir

Ekonomist ve Finans Uzmanı Murat Özsoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için flaş değerlendirmeler geldi. Özsoy, 2023 yılı için konulan yüzde 22.3 enflasyon oranı hedefinin çok iddialı ve zor olduğunu vurguladı, asgari ücrette yeniden ayarlamaya gidilebileceğini söyledi. Özsoy, "Asgari ücretin işverene maliyeti eğer fiyatlara yansıtılırsa enflasyon hedefine ulaşmak çok zor olur" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücret açıklandı ünlü ekonomistten 2023 değerlendirmesi geldi: Enflasyon hedefi çok zor asgari ücrette yeniden ayarlamaya gidillebilir

Asgari ücrete dair görüşmelerin ilki 7 Aralık'ta, ikincisi 14 Aralık'ta son ve üçüncü toplantı ise 20 Aralık'ta toplanmıştı. İlk üç toplantıda işveren temsilcisi TİSK ile işçi temsilcisi Türk-İş arasında uzlaşma çıkmadı. Türk-İş masadan kalktı. Beştepe'de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ve TİSK temsilcisi Özgür Burak Akkol arasındaki görüşme sonrasında asgari ücret yüzde 54.54 artışla 8 bin 506 lira olarak belirlendi.

Finans uzmanı ve ekonomist Murat Özsoy, açıklanan asgari ücret ve 2023 yılı için hedefe konulan 22.3 enflasyon oranı hakkında flaş açıklamalarda bulundu.

 

HEDEFİN ÇOK ÜZERİNDE ZAM YAPILDI 

TCMB’nin Ekim ayında açıkladığı 2023 yılı tahmini olan yüzde 22,3 enflasyon oranının oldukça üzerinde bir asgari ücret zammı yapıldığını belirten Özsoy, “2023 yılında uygulanacak asgari ücretin 8 bin 506,8 TL olarak açıklanması ile şu anda uygulanmakta olan 5 bin 500 TL’ye göre yüzde 55, 2021 Ocak ayına göre de yüzde 100 oranında bir artış yapılmış oldu” dedi.

Özsoy, 2023 yılı tahmini olan yüzde 22,3 enflasyon oranı tutturulmasının çok iddialı ve zor bir hedef olduğuna dikkat çekti.  Asgari ücretli ile işveren kesimi arasında da farklı bakış açıları olduğunu açıklayan Özsoy şu değerlendirmede bulundu: 

 

MALİYET YANSITILIRSA...

“Asgari ücretli enflasyondan ziyade gerçek hayatta çok hızla eriyen alım gücünün telafi edilmesi açısından durumu ele alırken, işveren kesimi de 2023 yılı bütçelerini yaparken masraf ve gider yönetimi odaklı bakarak aşırı yükselen maliyetlerini düşürmek çabası içerisinde. Dolayısıyla her iki tarafın bu sene için ortak bir zeminde buluşabilmesi gerçekten çok zor zordu. 8 bin 506 TL olan asgari ücretin işverene olan 11 bin 759,4 TL maliyeti eğer önümüzdeki günlerde fiyatlara yansıtılırsa 2023 yılı enflasyon hedefinin gerçekleşmesi bu açıdan da zora girebilir” dedi. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin