SONDAKİKA Asgari Ücret açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışanlara müjdeyi verdi. 2023 asgari ücret ne kadar oldu 2023 işsizlik maaşı ne kadar oldu 2023 yaşlılık maaşı ne kadar oldu? İşte asgari ücret

Cumhurbaşkanı Erdoğan milyonlarca çalışanın beklediği haberi Beştepe'de canlı yayında verdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3 toplantıda 2023 yılında uygulanacak asgari ücret konusunda anlaşma sağlayamamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'den vatandaşlara müjdeyi verdi, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti açıkladı. Peki 2023 yılında uygulanacak asgari ücret ne kadar oldu?

Google Haberlere Abone ol
SONDAKİKA Asgari Ücret açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışanlara müjdeyi verdi. 2023 asgari ücret ne kadar oldu 2023 işsizlik maaşı ne kadar oldu 2023 yaşlılık maaşı ne kadar oldu? İşte asgari ücret

Türkiye'de milyonlarca çalışanın beklediği kritik açıklama bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı. 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan 3 toplantı sonrası kesinleşmemişti. 

Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre 2023 yılında Türkiye'de uygulanacak asgari ücret net 8 500 lira lira oldu.

2023 yılı asgari ücret rakamı beklenirken bazı vatandaşlar ise işsizlik maaşı, yaşlılık maaşı ve dul ve yetim aylıkları gibi ödemelerin belirlenmesini bekliyordu. Milyonlarca vatandaş işsizlik maaşı ne kadar, yaşlılık ödeneği ne oldu, dul ve yetim aylığı ne kadar oldu sorularına yanıt aradı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti açıkladı.

"ENFLASYONU YÜZDE 20'Lİ RAKAMLARA İNDİRMEYE KARARLIYIZ"

Ülkemizde 2002 yılında 184 lira olan bizim dönemimizde nominal olarak 30 kat reel olarak yüzde 142 artmıştır. Tüm gelirlerin asgari ücret kadar kısmını muafiyet kısmına dahil etmiştik. Yıl içinde enflasyondaki artış asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarmaya yöneltti. Sırtımızda bu devletin küfesi var. Yıl içinde asgari ücrette ortalama yüzde 80 kümülatif yüzde 95 artış sağladık. Sırtında küfe olmayanlar atıyorlar. Çünkü bir sıkıntısı yok. 85 milyon nüfusu olan ülkemiz bu yıl 1 milyonun üzerinde artış daha söz konusu nüfus olarak. 86 milyonu aşması mümkün. Bu ayla birlikte enflasyonun hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz. Yıl ortasında yüzde 30'lu yıl sonu yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyız.

"ASGARİ ÜCRET 2023 YILINDA 8 BİN 500 LİRA"

Erdoğan, "Biz milletimizle birlikte varız. Milletimiz için varız. Milletimizle birlikte var olmayı sürdüreceğiz. Diğer tüm hususlar gibi asgari ücretle ilgili adımları da bu hissiyatla atıyoruz. Şimdi sizlerle önümüzdeki yılın asgari ücretini paylaşmak istiyorum. Gerek bakanımıza gerek TİSK Başkanımıza şahsım ve milletim adına kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. Net asgari ücret 2023 yılında inşallah 8 bin 500 lira olarak aramızda mutabık kaldık" diye konuştu.

Erdoğan, "Bu asgari ücretin işverene olduğu gibi bize de yansıması olacak. Böylece asgari ücrette geçtiğimiz yılın ocak ayına göre yüzde 94, temmuz ayına göre yüzde 50 oranında artış sağlanmıştır" dedi.

"ARA DÜZENLEMEDEN DE KAÇINMAYIZ" MESAJI 

Asgari ücreti belirlerken geçmiş kayıpları telafi edecek hem de enflasyon öngörümüzü gözettik. Ara düzenlemeden de kaçınmayız. Net asgari ücret 2023 yılında 8 bin 500 lira olarak mutabık kaldık. Ocak ayına göre yüzde 94, temmuza göre yüzde 54,5 artış olacak." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın canlı yayında yaptığı açıklamaya göre yaşlılık aylığı, dul ve yetim aylıkları ile işsizlik maaşı da belirlenmiş oldu.

SONDAKİKA Asgari Ücret açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışanlara müjdeyi verdi. 2023 asgari ücret ne kadar oldu 2023 işsizlik maaşı ne kadar oldu 2023 yaşlılık maaşı ne kadar oldu? İşte asgari ücret

YAŞLILIK AYLIĞI NE KADAR OLDU?

Yaşlılık aylığı Temmuz ayında yapılan zamla 65 ay aylığı 1684 liraya yükselmişti. 2023 yılında 2 bin 610 liraya çıkarıldı.  

Temmuz ayında belirlenen yeni asgari ücretle birlikte asker maaşı 4 bin 750 lira, 15 Temmuz Gazileri 3 bin 868 ile 5 bin 487 lira arasında, Kıbrıs gazisi maaşları 750 lira, Kore gazi maaşları 750 lira, 6. derece doğu gazi maaşı da 3 bin 750 lira olarak ödeniyordu. 2023 yılında asker maaşı 7 bin 362 lira, 15 temmuz gazileri en az 5 bin 995 lira,  Kore ve Kıbrıs gazileri 1162 lira, 6. derece doğu gazi maaşı da 5 bin 812 lira oldu. 

2023 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?

Temmuz ayında belirlenen Yeni asgari ücretle beraber geçerli olan işsizlik ödenekleri 1 Temmuz-31 Aralık döneminde verilecek işsizlik ödenekleri, bu dönemde geçerli olan brüt 6 bin 471 TL üzerinden hesaplanmıştı. Buna göre asgari ücret üzerinden çalışmış olanlara bu dönemde aylık bin 981,41 TL yerine 2 bin 568 TL ödeniyordu. Yüksek ücretle çalışmış olup işsiz kalanlar için ise işsizlik maaşının tavanı aylık 3 bin 972,82 TL’den 5 bin 137,51 TL’ye yükseltilmişti.

2023 yılında uygulanacak işsizlik maaşı, asgari ücret üzerinden çalışanlara 3 bin 980 lira, yüksek ücretle çalışanlara ise 7 bin 962 lira ödenecek.

ASGARİ ÜCRETTE NET RAKAM NE? 

Net ücret: 8 bin 506,80 TL

Brüt ücret: 10 bin 8 TL

Ocak ayına göre artış: Yüzde 100

Temmuz ayına göre artış: Yüzde 54,66

Yıllık ortalama artış: Yüzde 74,43

İŞVERENİN MALİYETİ NE KADAR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücretin detaylarıyla ilgili bilgileri paylaştı.

Buna göre, brüt 10 bin 8 lira olan asgari ücretin 8 bin 506 lira 80 kuruşunu net asgari ücret, 1401 lira 12 kuruşunu SGK Primi ve 100 lira 8 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu.

Yeni asgari ücretin işverene aylık maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş oldu. Bu rakamın 10 bin 8 lirası brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşu SGK Primi (işveren payı), 200 lira 16 kuruşu işveren işsizlik sigorta primi kalemlerinden oluştu.

Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin üzerindeki ücretlerin, yeni asgari ücretin belirlenmesiyle yeniden ayarlandığına işaret etti.

"Bu rakam, bütün çalışanları, sadece asgari ücretle çalışanları değil onun üzerindeki çalışanları da emekçileri de refahtan pay alacakları yeni bir ücret skalasına ulaştıracaktır. Bu, Türkiye'nin büyürken emekçilerini düşünen, sosyal devlet anlayışına yakışan bir tutumdur. Bu yaklaşım, toplumun emekçileriyle işverenleriyle bütünleşerek onların üretim sürecine, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına daha verimli şekilde katılmalarını sağlayacaktır." dedi.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol'da açıklanan rakamlarla ilgili konuştu:

 "Bugün açıklanan ücreti düşük bulanlar olacaktır, yüksek bulanlar olacaktır, dengeli ve makul bulanlar olacaktır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi asgari ücret bir taban ücrettir. Makul olması gerekir, hedefimiz hep beraber ortalama ücretin artırılması olmalıdır. Bu nedenle belirlenen rakamın üzerine çıkma imkanı olan işletmelerimize de ilave atılabilecek adımları da atma çağrısında da her zaman bulunuyoruz" dedi.

SONDAKİKA Asgari Ücret açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışanlara müjdeyi verdi. 2023 asgari ücret ne kadar oldu 2023 işsizlik maaşı ne kadar oldu 2023 yaşlılık maaşı ne kadar oldu? İşte asgari ücret - Resim : 2

PEKİ TARAFLAR NE İSTİYORDU?

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret komisyonunun üçüncü toplantısının sona ermesi sonrası açıklamalarda bulundu. Atalay, daha önceki açıklamalarında resmi bir teklif sunmadıklarını anlatmış ve kasım ayı açlık sınırı verisi olan 7 bin 785 TL’yi baz aldıklarına dikkat çekmişti.

Atalay'ın 'kırmızı çizgimiz' dediği rakamlar tepki çekmişti. 3. toplantı sonrası yeni bir açıklama yapan Atalay 9 bin lira rakamını açıkladı. Atalay, "Teklifimizi bakan beye ve komisyona ilettik. Bizim resmi teklifimiz 9 bin TL” dedi.

ERDOĞAN'DAN 9 BİN ÇIKIŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Atalay'ın resmi teklifimiz dediği 9 bin liraya tepki gösterdi. Grup toplantısında konuşan Erdoğan şunları söyledi: ""Bakanımla, İşveren Sendikası Başkanıyla otururuz, konuşuruz, değerlendirmemizi yaparız. İnşallah hayırlı bir adım atarız, neticeye varırız. Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor ama bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe. Bunların hepsini düşüneceğiz; eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan bütün altyapı üstyapı sorunlarına kadar bunlar bir şeyle yapılacak değil mi? Tabii sırtında küfe olmayanlar bol bol atıp tutuyor."

İŞVEREN: 9 BİN 500 LİRA ÖDERİZ AMA...

TOBB Türkiye Hizmetler Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, asgari ücretin 9 bin TL olabilmesinin ancak işverene sağlanacak vergi kolaylığı ile mümkün olabileceğini ifade etti.

Asgari ücretin üzerindeki vergi yükünün tamamen kaldırılması gerektiğini söyleyen Bozdağ, "Bugün ödediğimiz asgari ücretin yüzde 50-55 civarı muhtasar vergisi, sosyal güvenlik kurumu prim ödemesi gibi ödemeler. Bunlar da 5 bin liralık ek bir yük oluşturuyor. Bu yükü işverenin üzerinden kaldırırsanız değil 9 bin, 9 bin 500 TL de öderiz” ifadelerini kullandı.  

DESTİCİ ERDOĞAN'DAN ÖNCE AÇIKLADI

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, asgari ücrete ilişkin "Hem iş dünyamızı hem de işçi kardeşlerimizi düşünerek makul olan tespit ve tekliflerde bulunduk. Biz, yüzde 50 civarında bir teklifi önerdik. İnşallah yarın yüzde 50'lik bir artışla bu ilan edilecektir diye ümit ediyorum. 8 bin liranın üzerinde bir rakam olduğunu tahmin ediyorum" dedi. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin