Aralık sonunda ve ocak başında doların ne kadar olacağını açıkladı. Dolar 17.75 ile rekor kırdı, Euro 20 TL'ye dayandı. Ünlü ekonomist Selçuk Geçer dolar ve euro korunun 31 Aralık'ta ve Ocak 2022 yılında ne olacağını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cuma günü yaptığı faiz açıklaması sonrasında piyasalar 20 Aralık Pazartesi gününe sancılı başladı. Dolar 17.75 ile rekor kırdı, Euro ise 20 liraya dayandı. Merkez Bankası'nın piyasalara müdahale edip etmeyeceği merak konusu olurken, ünlü ekonomist Selçuk Geçer'de dolar ile ilgili korkutan bir tahmin geldi. Selçuk Geçer yıl sonunda doları kurunun nereye varacağını açıkladı. Geçer'in asıl korkutucu tahmini ise dolar kurunun ocak ayında ne olacağıydı...

Google Haberlere Abone ol
Aralık sonunda ve ocak başında doların ne kadar olacağını açıkladı. Dolar 17.75 ile rekor kırdı, Euro 20 TL'ye dayandı. Ünlü ekonomist Selçuk Geçer dolar ve euro korunun 31 Aralık'ta ve Ocak 2022 yılında ne olacağını açıkladı

Yeni ekonomi politikası sonucu Merkez Bankası faiz indirme kararı aldı. Ve faizler şu anda yüzde 14 seviyesine kadar geldi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada yeni ekonomi politikasının sürdürüleecği açıklanırken, beklenti de ocak ayında yeni bir faiz indiriminin yapılmayacağı yönünde.

Ancak yükselen enflasyon ve dolar-euro kurunda oluşan sert hareketler sonucu piyasa yangın yeri. Akaryakıt fiyatlarından mutfak ürünlerine her şeye hergün zam üstüne zam geliyor.

Bununla ilgili iş dünyası da kaygılı. İstanbul Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile son olarak TÜSİAD açıklaması rahatsızlığın göstergesi.

Bir açıklama da MÜSİAD'dan geldi destek verildi

TÜSİAD, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısından sonra hükümete evrensel iktisat kurallarına dönelmeli uyarısında bulundu. Erdoğan '2021 İlim Yayma Ödülleri' töreninde TÜSİAD'a sert çıkmıştı. Erdoğan'ın açıklamasından sonra MÜSİAD'dan da açıklama geldi. MÜSİAD'dan yapılan açıklamada, "Son dönemde makroekonomik temellere dayanma suni bir güvensizlik ortamı oluşturulmaya çalışılmaktadır." denildi.

 

İŞ DÜNYASI DA RAHATSIZ

İş dünyası da acil önlem alınmasını istiyor.

İş dünyasını bu talebine ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den cevap geldi. Bahçeli, TÜİSAD'a tepki gösterdi ve yeni ekonomi politikası için, "TÜSİAD ve işbirlikçi siyasetçiler karşı çıksa da yeni ekonomi programı başarılı olacaktır. TÜSİAD'ın sorunlu açıklaması, Kılıçdaroğlu'nun TÜSİAD'la paslaşması, erken seçim dayatması, fiyat ve döviz kuru artışının siyasileştirilip istismar hattının kurulması kararlılıkla mücadele edilmesi gereken ve sessiz kalınmasının fahiş sonuçlara neden olacağı menfur bir durumdur. Ayrıca hayatları boyunca hep eleştiren, kara çalmaktan başka bir şey bilmeyen, ama var olan sorunlara karşı da sadra şifa tek bir çözüm getiremeyen müflis sol ve Marxsist iktisatçılar ahlaksızca felaket tamtamları çalmaktadır.  Eşzamanlı olarak CHP Genel Başkanı ellerini ovuşturmaktadır, dili zehirli, siyaseti de zillettir." dedi.

Aralık sonunda ve ocak başında doların ne kadar olacağını açıkladı. Dolar 17.75 ile rekor kırdı, Euro 20 TL'ye dayandı. Ünlü ekonomist Selçuk Geçer dolar ve euro korunun 31 Aralık'ta ve Ocak 2022 yılında ne olacağını açıkladı - Resim : 2

SELÇUK GEÇER'DEN DOLAR TAHMİNİ 50 LİRA

Gazeteci Ali Tarakçı'nın YouTube programına konuk olan Selçuk Geçer ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

"31 Aralık'a doğru ben doların 20 liranın üzerine gittiğini düşünüyorum" tespitinde bulunan Selçuk Geçer, "Merkez Bankası faizi yüzde 14'e çekti. Sabit tuttu diyelim. Enflasyon yukarıya doğru gitmeye devam ediyor. Senin negatif faiz ortamın da yükselmeye devam edecek. Merkez Bankası faizleri sabut tutsa da ekstra bir faiz indirimi gibi algılanacak piyasa tarafından. Şöyle somut bir örnek vereyim. Diyelim ki bugün yüzde 14 faiz. TÜİK'in ocak ayında açıkladığı enfllasyon yüzde 21.30. Aradaki fark 7.5 puana denk geliyor. Bunun üzerine CDS'si 500 puan koyacaksın." dedi.

 

"Yarın Aralık ayı enflasyonu açıklanacak. Ocak ayının 3'ünde..." diye konuşmasına devam eden Geçer'e, Ali Tarakçı, "aralık ayı enflasyonunun en az 10 puan fazla açıklanacağı iddia ediliyor" değerlendirmesi yapınca Selçuk Geçer'in tespiti şöyle oldu:

Öyle bir şey olursa, yani yüzde 30'un üzerinde yani yüzde 32'lik bir enflasyona denk gelir. Ocakta öyle bir enflasyon oranı açıklanırsa geçmiş olsun. Ben yüzde 24-25 açıklanacak diye düşünüyorum. Yüzde 30 ile yüzde 35 arasında bir enflasyon açıklanırsa bu şu demek aradaki makas neredeyse 20 puana denk gelecek. 20 puanlık negatif ortamda doları bir anda 50 liranın üstüne atar. Bu devalüasyon sebebidir. Artık mantıktan çıktı iş. Şu anda 7 puanlık makas açıklığı var. TÜİK böyle bir durum açıklarsa bir anda ocak ayında insanlar dönüp Merkez Bankası'na bakacak. Merkez Bankası acilen faizleri artırmadığı zaman mecburen döviz yükselecek. Yerlinin dövize kaçışı hızlanacak, yabancı talep edecek, açığı olan firmalar döviz almak için uğraşacak. Bütün bunlar bir araya geldiği zaman kıt kaynak, çok talep hepsini bir araya getir. Dövizde fırllama görürsün. 20 konuşurken 30-35'i konuşursun, 30-35'i konuşurken bir bakarsın 45-50'yi konuşuyorsun.

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin