FLAŞ! En düşük emekli maaşı 4500 lira olacak. Asgari ücret müjdesinden sonra emeklilere de ocak ayında rekor zam verilecek. Veysel Ulusoy ne kadar zam geleceğini açıkladı

Asgari ücretliye yüzde 50'in üzerinde zam yapıldı ve yeni asgari ücret 4253 lira oldu. Peki emekli vatandaşlar ne kadar zam alacak? Şu ana kadar açıklanan 5 aylık enflasyon ve ocakta açıklanacak olan aralık enflasyonu ile birlikte emekliler en az yüzde 15 zam alacak. Ancak yükseler kur kaynaklı Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve peş peşe gelen zamlar sonucu emeklilerin de alım gücü düştü ve onlar da asgari ücret gibi yüksek bir zam beklentisi içinde. Peki ne kadar zam gelecek emekli maaşlarına?

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! En düşük emekli maaşı 4500 lira olacak. Asgari ücret müjdesinden sonra emeklilere de ocak ayında rekor zam verilecek. Veysel Ulusoy ne kadar zam geleceğini açıkladı

6 milyonun üzerinde çalışan yani asgari ücretli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı rakamlarla yeni yıldan itibaren 4253 lira maaş alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı bu rakam yüzde 50'in üzerinde.

Gözler şimdi emekli maaşlarının ne kadar olacağında.

Emekliler enflasyon oranı kapsamında temmuz ayında 8.45 oranında zam aldı. Emekliler bundan sonraki 6 ay için emekli zammı alacaklar. Temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı. Bu ayların ortalama enflasyon oranı 10.48 oldu. Yani emekliler şu anda 10.48 oranında zammı şimdiden garantiledi. Aralık ayı enflasyonun belli olmasıyla birlikte emekli vatandaşlara en az yüzde 15 gözüktü bile. Ekonomistlerin beklentisi aralık ayı enflasyonun çok yüksek çıkacağı yönünde.

Gözler şimdi asgari ücrete verilen zammın benzerinin emekliye yansıyıp yansımayacağında. Emekliler enflasyon oranında yani en az yüzde 15 zam alacak, ancak döviz kurunun yükselmesiyle birlikte bütün ürünlerine gelen zamlar sonrası enflasyon da yükseldi.

FLAŞ! En düşük emekli maaşı 4500 lira olacak. Asgari ücret müjdesinden sonra emeklilere de ocak ayında rekor zam verilecek. Veysel Ulusoy ne kadar zam geleceğini açıkladı

Asgari ücretliler gibi memur ve emekliler de yüksek enflasyon farkının ödenmesini ve buna uygun yeni bir zam oranının belirlenmesini istiyor. Çeşitli kaynaklardan gelen açıklamala bakılırsa emeklilere en az yüzde 30 ya da 40 oranında zam verilmesi.

 

VEDAT BİLGİN DE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de bu konuyla ilgili açıklama yapmıştı.

Asgari ücret zammının ardından merak edilen emekli maaşı ve memur maaşlarına yapılacak zamlarla ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bilgin, emekli maaşlarının en alt kademesinden başlanarak bir düzenleme içine alınacağını belirtirken, memur maaşları için de enflasyon oranının üstünde bir düzenlemeye işaret etti. 

Emekli maaşlarında tüm grupların değerlendirmeye alınacağını belirten Bakan Bilgin, "Bütün emekli grupları içine alan bir düzenleme yapacağız. Ekonomideki dalgalanmaları onları biraz önce bahsettiğim sosyal transferi onlar için de ele alacağız. Memurları söylemem lazım. Biz Memur Sendikalarımız görüşmeler yaptık. Sonra sözleşmeyi yaptık bir konfederasyonumuzla orada vardığımız bir mutabakat var. Birkaç husus var o da şudur: Eğer enflasyon bizim sözleşmemizde belirlediğimiz ücretin üzerine çıkarsa biz farkı vereceğiz. Bu farkı aynı zamanda bir sosyal transfer olacak düzeyde de gerçekleştireceğiz" demişti.

Memur maaşları için ise enflasyonun üzerinde bir zam öngördüklerini ifade eden Bilgin, "Enflasyon diyelim ki yarım puan aştı sosyal refah olarak bunu değerlendireceğiz. Emeklilerimizin en alt düzeydeki emekli maaşında daha yukarılara gidecek şekilde kademeli bir şekilde ele alacağız. Çalışan memurlarımızın enflasyonun üzerinde bir sosyal transfer gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

 

EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Emeklilerle ilgili kabineden gelen sinyaller ve ekonomistlerin ortak beklentisi emekliye en az yüzde 30'un üzerinde zam yapılacağı yönünde.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Veysel Ulusoy, sosyal medya üzerinden daha önce yaptığı açıklamada asgari ücret rakamının açıklamasından sonra "Sıra emeklilere %50-55 zamda.." diye bir paylaşım yapmıştı.

FLAŞ! En düşük emekli maaşı 4500 lira olacak. Asgari ücret müjdesinden sonra emeklilere de ocak ayında rekor zam verilecek. Veysel Ulusoy ne kadar zam geleceğini açıkladı - Resim : 4

Veysel Ulusoy, 18 Aralık'ta yaptığı bir paylaşımda ise "En düşük emekli maaşı net 4500 lira olmalı, olacak." ididasında bulundu.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin