"Anadolu Ajansı, genel müdürüne satıldı" iddiasına ajanstan jet yanıt!

Cumhuriyet Gazetesi'nden Işık Kansu bugünkü yazısında ilginç bir gelişmeyi kaleme aldı, ajanstan yanıt gecikmedi.

Google Haberlere Abone ol
"Anadolu Ajansı, genel müdürüne satıldı" iddiasına ajanstan jet yanıt!

Kansu, Anadolu Ajansı'nın yüzde 25'inin 12 bin 825 lira karşılığında kurumun Genel Müdürü Kemal Öztürk'e satıldığını yazdı. Anadolu Ajansı ise konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak iddialara yanıt verdi.



İşte, Anadolu Ajansı'nın kamuoyuna açıklaması:



Bazı gazete ve internet medyasındaki haberlerde Anadolu Ajansı hisse durumuyla ilgili gerçeği yansıtmayan bilgiler yer aldığından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.



Anadolu Ajansı AŞ hisseleri 1920 yılından beri karmaşık ve dağınık halde bulunmaktadır. Şirketin çoğunluk hissesi yüzde 47,75 ile Hazine Müsteşarlığı'na aittir. Yüzde 10 hisse sahibi bilinirken, hisselerin yüzde 42,25'nin kimde olduğu belli değildir. Hissedarların bulunması için son 40 yıldır yapılan tüm çalışmalar sonuçsuz kalmıştır. Hissedarların önemli bir kısmının bilinmemesi bazen Ajansı'n olağan genel kurulunu toplayamama riskini doğmuştur.



Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesi nedeniyle şirkette sermaye miktarının 50 bin Türk Lirasına çıkartılması zorunlu hale gelmiştir. Kurulduğu günden itibaren hisselerinin yüzde ellisinden fazlası doğrudan devlette ait olmamasına özen gösterildiğinden sermaye artırımında hisseler Hazine Müsteşarlığı tarafından alınmamıştır.



Arttırılan hisseler Anadolu Ajansı A.Ş tüzel kişiliği üzerine alınmak istenmiş ancak kanunen bu mümkün olmamıştır. Bunun üzerine arttırılan hisseler Genel Müdürlük makamı üzerine alınmış ancak hisselerin üzerindeki tüm kullanma, oy ve kar payı hakları, her türlü idari ve mali haklar, Hazine Müsteşarlığı'na devredilmiştir. Ayrıca hisselerin her Genel Müdür değişiminde yeni Genel Müdürlük makamına devredilmesi taahhüt altına alınmıştır. Anadolu Ajansı'nın 93 yıldır devam eden hisse sorununun kökten çözümü için kanuni düzenleme gerekmektedir ve bu konuda çalışmalar yapılmaktadır.



Haberlerde bahsedildiği gibi hisselerin bir şahsa devredilmesi ya da "AA, Genel Müdüre satıldı" gibi iddialar doğruyu yansıtmamaktadır. Konu kanuni zorunluluğun yerine getirilmesi ve hukuki bir belirsizliğin ortadan kaldırılmasından ibarettir. Yapılan tüm işlemler ve düzenlemeler kanunlara uygun bir şekilde ve ilgili taraflarla istişareler edilerek gerçekleştirilmiştir. Her türlü bilgi kirliliğinin önüne geçmek amacıyla kamuoyuna saygıyla duyurulur.





Anadolu Ajansı, genel müdürüne mi satıldı?


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin