Amberin Zaman, Cemil Bayık röportajını neden geç yayınladı? Bayık, ne söyledi?

Taraf yazarı Amberin Zaman'ın, Cemil Bayık'la yaptığı röportajı geç yayınlaması dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Amberin Zaman, Cemil Bayık röportajını neden geç yayınladı? Bayık, ne söyledi?

Taraf gazetesi yazarı Amberin Zaman, PKK'nın tepe isimlerinden olan Cemil Bayık'la önemli konuların konuşulduğu bir röportaj yaptı.



Amberin Zaman'ın, Al Monitor için yaptığı üç saatlik Cemil Bayık röportajı, dikkat çeken bir habercilik örneği sergiledi. Fakat dikkat çeken konu, Cemil Bayık ile yaptığı röportajın çok çarpıcı bilgiler içermesine rağmen Amberin Zaman'ın haberi bekletmesiydi. PKK'nin tepe isminin "savaşı başlatabiliriz" sözlerine rağmen, Amberin Zaman'ın röportajı yayınlamaması kafaları karıştırdı.



Amberin Zaman, söyleşiyi bekletme nedenini bugün yayınladığı röportajın giriş bölümünde açıkladı.



Zaman açıklamasında; "Bir gazeteci için kritik bir haberi ilk aktaran olmak en çok arzuladığı şeylerden biridir. Hepimizin kabaca PKK liderliği olarak tanımladığımız KCK Yürütme Konseyi 24 Eylül’de son derece önemli bir açıklama yaptı.



Aynı sözleri 21 Eylül günü bizzat PKK’nin sahadaki bir numaralı komutanı Cemil Bayık’tan Kandil dağlarında küçük bir çadırda üç saat boyunca yaptığımız söyleşi esnasında duydum. Bayık aynen şu sözleri sarf etti: “Savaşı Eylül sonunda başlatabiliriz. Savaş başlatma yetkisi bizdedir.” Ya Öcalan? “Aramızda iş bölümü var, önderliğimiz barış yapma yetkisine sahip,” yanıtında bulundu Bayık. Duyduklarıma inanamamıştım. “Emin misiniz?” diye defalarca sorup durdum. Zira Türkiye’yi ve iktidarı derinden etkileyecek yeni bir durum söz konusuydu. “Evet” cevabını veren Bayık “zaten bu yönde açıklama yapacağız” dedi.



Mülakatı yayınlamadan KCK’nin açıklamasını beklemeye karar verdim. Çünkü Türkiye’deki mevcut baskıcı iklimde böylesi bir haberin ilk aktarıcısı olmak savaşı ben çıkartıyormuş, körüklüyormuşum şeklinde lanse edilecekti" ifadelerini kullandı ve röportajında dikkat çeken bilgiler aktardı.





İşte, Amberin Zaman'ın o röportajı:

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin