43 işçi hayatını kaybetmişti. Maden faciası davası üçüncü gününde. Başmühendis Tural ve müessese müdür yardımcısı Atmaca savunma yaptı

Bartın'da yaşanan maden faciasına ilişkin 23 sanığın yargılandığı dava, 3'üncü günde sürüyor. Bugünkü duruşmada, başmühendis Mehmet Tural ve müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca savunma yaptı.

Google Haberlere Abone ol
43 işçi hayatını kaybetmişti. Maden faciası davası üçüncü gününde. Başmühendis Tural ve  müessese müdür yardımcısı Atmaca savunma yaptı

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde geçen yıl 14 Ekim'de, 43 işçinin hayatını kaybettiği, 10 işçinin de yaralandığı patlama sonrası yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Amasra Müessese müdürü Cihat Özdemir, müdür yardımcısı Salih Atmaca, işletme müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim başmühendisi Volkan Soylu, başmühendis Mehmet Tural, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklandı, 15 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Faciaya ilişkin savcılığın hazırladığı 195 sayfalık iddianame, Bartın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

HER MADENCİ İÇİN 25 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

116 müştekinin yer aldığı iddianamede, tutuklu Amasra Müessese müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim başmühendisi Volkan Soylu ve başmühendis Mehmet Tural hakkında, yaşamını yitiren her madenci için 'Olası kast ile öldürme' suçundan 25 yıla kadar hapis istendi.

Yöneticiler hakkında ayrıca, 'Olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama' suçundan da ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 4 yıla kadar hapis talep edildi. Diğer 4'ü tutuklu, 19 kişi için de 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi talep edildi.

BAŞMÜHENDİS VE MÜDÜR YARDIMCISI İFADE VERDİ

Tutuklu sanık eski Üretim Başmühendisi Mehmet Tural ifade verdi. Mehmet Tural, olay günü kendisinin de gazdan etkilenerek hastanelik olduğunu belirtip, "Olay günü ocağa erken inmeyi düşünüyordum. O gün Enerji Bakanlığı’ndan gelen 2 mühendisle metan drenajı konusunda yapılacak çalışmalarla ilgilendim. Ocakta herhangi bir olumsuzluk görmedim. Diğer arkadaşlara sorduğumda herhangi bir olumsuz durum olmadığını söylediler. Sadece eksi 350 kotunda pervanelerinin bileziklerinde sorun olduğunu ve bu sorunu çözeceklerini söylediler. Görevimi tamamlayıp, mesaimi bitirip eve gittim. Patlama olayını evimde öğrendim. Hemen geldim, ilk ocağa inenlerden biri de benim. Sonrasında gazdan etkilenmem nedeniyle hastaneye kaldırıldım. Tedavimden sonra iş yerime geri geldim. Bilirkişinin üzerime atılı suçlamalarından hiçbirini kabul etmiyorum. Kimse ikinci patlamanın olduğunu duymadığını söylüyor. İlk patlamadan sonra kömür tozu patlaması olduğunu düşünmüyorum. Vantüpler (Havalandırma), patlamadan sonra alevleri taşımış olabilir. İşçi kıyafetleri inceleme için TÜBİTAK'a gönderilmiş ama bence vantüplerin de gönderilmesi gerekiyordu" dedi. 

‘İKİNCİ BİR PATLAMA OLDUĞUNU GÖSTEREN EMARE YOK’

Sanık Tural, savunmasının sonunda 2022 yılında özel bir denetim firması ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın patlamadan 10 gün önceki denetimlerinde, havalandırma, tozla mücadele, iş güvenliği eğitimleri konusunda hiçbir kusur bulunmadığını söyledi. Tural ayrıca, "Olay günü vardiya mühendisi beni aradı, 'iki yerde elektrik arızası var' dedi. İkinci bir patlamanın olduğunu gösteren bir emare yok. Bu yer altındaki araştırmalardan sonra belli olur" ifadelerini kullandı.

Sanık Mehmet Tural'a taş tozu uygulamasıyla ilgili soruya, "Taş tozu uygulamasının planlaması olmaz. Yönetmelik gereği üretilen kömüre göre taş tozu serilir. Taş tozunun hangi bölümde, ne kadar uygulanacağını iş güvenliği belirler" cevabını verdi.

Müşteki avukatlardan birinin “Üretim baskısı var mıydı, hafta sonu çalışma oluyor muydu?” sorusuna Tural, "Üretim baskısı yoktu. Hafta sonu emniyet nezaretçileri çalışırdı, taş tozu uygulaması yapılırdı. Hafta sonu üretim olmazdı" dedi. 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin