Osman Kavala hakkında flaş karar! Birleştirilen Gezi ve Çarşı Davaları kapsamında 4 yıl 3 aydır tutuklu yargılanan Kavala hakkında mahkeme tutukluluğa devam kararı aldı

4 yıl 3 aydır tutuklu olan iş insanı Osman Kavala'nın yargılanmasına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.. Birleştirilen Gezi ve Çarşı davası kapsamında yargılanan Kavala duruşmaya katılmadı. Mahkeme tutukluluğuna devam kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
Osman Kavala hakkında flaş karar! Birleştirilen Gezi ve Çarşı Davaları kapsamında 4 yıl 3 aydır tutuklu yargılanan Kavala hakkında mahkeme tutukluluğa devam kararı aldı

Yargıtay'ın bozduğu Çarşı Davası ile İstinaf Mahkemesi'nce bozulan Gezi Ana Davası'nın birleştirilmesinin ardından Osman Kavala, Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora'nın da arasında bulunduğu toplam 52 sanıklı davanın üçüncü duruşması başladı. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirme sonrasında görülen üçüncü duruşma büyük duruşma salonunda yapıldı. Duruşmaya tutuksuz sanıklar Can Atalay, Ayşe Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala ise duruşmaya katılmadı.  

Duruşmada CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile Osman Kavala'nın eşi Ayşe Buğra izleyici olarak yer aldı. Ayrıca Fransa, İtalya ve Belçika Başkonsolosu, Avrupa Birliği Elçi müsteşarı ABD ve Norveç konsolosluk temsilcilikleri, Hollanda'dan bir milletvekili ve İsveç Konsolosu da duruşmayı takip etti.  Duruşma sanık savunmalarıyla devam edildi.

Savunmalar sonrası savcı, Kavala'nın tutukluluğunun devamını istedi.

Savcının talebi sonrası kararını açıklayan mahkeme, Osman Kavala'nın tutukluluk halinin oy çokluğuyla devamına karar verdi.

AVRUPA KONSEYİ 19 OCAK'TA KARAR VERECEK

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’ye, AİHM’in (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) Kavala kararını uygulaması için 19 Ocak'a kadar süre vermişti. 

Birleştirilen Gezi Parkı ve Çarşı davalarında hükümeti devirmeye teşebbüs, casusluk ve örgüt yöneticiliği iddiasıyla yargılanan Osman Kavala’nın içine düştüğü "yargı sarmalı" 18 Ekim 2017’de gözaltına alınmasıyla başladı. 1 Kasım 2017’de İstanbul’da tutuklanan Kavala, Gezi parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi üzerinden "hükümeti devirmeye teşebbüs" iddiasıyla suçlandı. Tutuklama kararında 15 Temmuz’un delili olarak Henri Barkey ile "irtibat" iddiası gösterildi.

15 Temmuz'dan tahliye
Ancak savcılık, soruşturma devam ederken 11 Ekim 2019’da 15 Temmuz darbe girişimi suçlamasından resen tahliye kararı verdi. AİHM, Gezi davasının sona yaklaştığı bir dönemde 10 Aralık 2019’da Kavala’nın tutukluluğunu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı buldu. Ancak mahkeme bu kararı uygulamadı.

Gezi'den sonra çifte tutuklama
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Şubat 2020 tarihinde Gezi davasında tüm suçlardan beraat kararı verdi. Cezaevinden tahliye edilen Kavala, ring aracının içerisindeyken gözaltına alındı ve daha önce tahliye edildiği 15 Temmuz darbe girişiminden yeniden tutuklandı.

Kavala, cezaevindeyken 9 Mart 2020’de bu kez casusluk iddiasıyla tutuklandı. Bu kararın ardından savcılık, 20 Mart 2020’de Kavala’nın darbe suçundan tahliyesini istedi. Hâkimlik, aynı gün tahliye kararı verdi.

Kavala soruşturması sürecinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olan İrfan Fidan önce Yargıtay Üyesi, ardından ise Anayasa Mahkemesi üyesi oldu. Casusluk iddianamesini hazırlayan başsavcı vekili Hasan Yılmaz ise Adalet Bakan Yardımcılığına getirildi.

Henri Barkey
Kavala hakkında casusluk suçundan hazırlanan iddianamede delil olarak yine Henri Barkey ile içeriği belli olmayan üç görüşme, aynı bölgeden telefon sinyali verme ve Beyoğlu’nda bir restoranda konuşma iddiası oldu. Anayasa Mahkemesi ise Kavala’nın yaptığı iki ayrı başvuruda hak ihlali olmadığı yönünde karar verdi.

Beraatle sonuçlanan Gezi ve Çarşı davalarında verilen bozma kararının ardından her iki dava, Kavala’nın tutuklu olduğu casusluk davasıyla birleştirildi.

Osman Kavala’nın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına bugün devam edilecek. Kavala, protesto amacıyla duruşmalara katılmıyor.

Avrupa Konseyi'nin icra organı olan Bakanlar Komitesi, Aralık ayı başında Osman Kavala hakkındaki AİHM kararına uymadığı gerekçesiyle Türkiye'ye karşı "ihlal prosedürü" başlatacağı yönünde bir ara karar almıştı. Karar kapsamında Komite, Türkiye’ye AİHM’in Kavala kararını nasıl uygulayacağını belirtmesi için 19 Ocak'a kadar süre vermişti.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin