2023 Ocak ayında asgari ücrete gelecek zam oranını açıkladı. Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz'dan asgari ücretlileri sevindirecek açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün "Kadın Kolları Kuruluşundan Bugüne MYK ve İl Başkanları ile Toplantı" programına katıldı ve tüm çalışanlara yönelik ocak ayında büyük zam müjdesi verdi. Yapılacak olan zamla ilgili bir açıklama geldi ve asgari ücretlilere yüzde 80 zam yapılacağı yönünde bir bilgi verildi.

Google Haberlere Abone ol
2023 Ocak ayında asgari ücrete gelecek zam oranını açıkladı. Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz'dan asgari ücretlileri sevindirecek açıklama

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Altındağ Kültür Sarayı'nda "Kadın Kolları Kuruluşundan Bugüne MYK ve İl Başkanları ile Toplantı" programına katıldı ve burada çok önemli açıklamalarda bulundu.

Milyonlarca çalışan ocak ayında yapılacak olan zam miktarını merak ederken, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da bununla ilgili bir açıklama geldi.

Erdoğan, ocak ayında yükk zam müjdesi verdi ve "İnşallah önümüzdeki dönemi, aile merkezli sosyal yapının güçlendirilmesi dönemi haline hep beraber getireceğiz. Yaklaşık 2,5 milyon haneye ulaşacak programla, 1 yıl boyunca geniş bir yelpazede insanlarımıza destek olmayı hedefliyoruz.Tüm kesimlerin gelirlerini yılbaşında ciddi şekilde tekrar yükselterek, enflasyonun yol açtığı refah kaybını aşama aşama gidermekte kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz da Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili bugün bir yazı kaleme aldı ve yüzde 80 zam sinyali verdi.

Oğuz'a göre asgari ücretli için yüzde 80'in üzerined bir zam gelmesinin sürpriz olmadığı belirtildi. Yüszde 80 zam yapıldığı takdirde asgari ücret rakamı en az 10 bin liraya çıkacak.

İşte Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz'un "Faiz tek haneye iner de enflasyon 5 yıl direnir" başlıklı yazısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan enflasyon için tarih vererek şubat ayını işaret ediyor; “hiç arzu etmediğimiz seviyelere çıkan enflasyon meselesini de inşallah önümüzdeki şubat ayından itibaren önce makul düzeylere indireceğiz, sonra da olması gerektiği gibi tek haneli rakamlara düşüreceğiz.” Elbette hepimizin isteği enflasyonun tek haneli rakamlara gelmesidir. Peki, enflasyon için makul seviye olarak işaret edilen rakamlar nelerdir ve faiz ne zaman tek haneli rakamlara inecek? Kaldı ki enflasyonu indirsek bile hayat pahalılığı, tırmandığı yerden inebilecek mi?

2023 Ocak ayında asgari ücrete gelecek zam oranını açıkladı. Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz'dan asgari ücretlileri sevindirecek açıklama

MAKUL SEVİYE NE OLA Kİ?

Enflasyonda baz etkisi ile bir gerileme yaşanacağını zaten biliyoruz. Bu makul bir seviye olur mu? Yüzde 80 düzeyinde olan enflasyonun %60’lara gelmesi makul seviye kabul edilecektir. “Faizi indirdik enflasyonu da indiriyoruz” ifadeleri gündemimize girecek ve başarı söylemlerini duyacağız. Peki, gerçekte ne olacak? Alım gücüne yansıyacak mı?                   

İKİ SORU İKİ CEVAP

Enflasyonda önümüzdeki yıl dramatik düşüşler yaşanır mı?

Seçim ekonomisinin yaşandığı bir ortamda, asgari ücret zammı gündemde iken bunun yaşanması zor. Kaldı ki ücret-fiyat helezonu bir kez harekete geçince etiketler, talep enflasyonu yüzünden çıldıracaktır. Asgari ücrete gelen zamlardan sonra fiyat ayarlamalarını hatırlayın; kiradan sebzeye dek…

 

Enflasyon ne zaman tek haneye iner?              

Enflasyon indirilir de hayat pahalılığı; 5 yıldan önce tek haneye inmez. Enflasyon indirilir; baz etkisi ile enflasyon iner, sepet değiştirerek enflasyon iner. Ancak hayat uzun yıllar pahalı kalır. Bir de yapısal reformlarla enflasyon iner. Beklenen ve istenen budur. Zira böylesi iniş refah demektir. Hayat pahalılığının düşmesi demektir.

NOT
ASGARİ ÜCRETE EN AZ %80 ZAM GELECEK

Seçim ekonomisi sürecinde asgari ücrete %80 ve üzeri oranda zam gelmesi sürpriz olmaz. Zira hükümetin önünde bir sandık var ve ücretlerdeki erozyonun toplumda yarattığı olumsuzluklar ortada… Bu ölçüt, sadece asgari ücret için değil, tabanfiyat, katsayı, kamu işçileri toplu sözleşme zammı, emekli maaşları, öğrenci kredileri ve benzeri tüm sosyal alanlarda geçerli olabilecek. Hal böyle iken üretim yaya kalacak fakat para yağmuru sebebiyle enfl asyon vites büyütecek. Kısaca asgari ücretten girecek ve enfl asyondan çıkacağız seçim ekonomisinde… Sonuç mu; elbette seçimin ardından zam fırtınası…

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin