10 kez kızartma yapabileceğiniz yağ ürettiler. Türkiye'de bir ilk. Ayçiçeği yağı üretiminde yeni dönem başladı içine biberiyeden elde edilen özüt konulmaya başlandı

Ayçiçek yağ üretiminde yeni dönem... Yağ içine biberiye konulmaya başlandı, etkisi ise şu sözlerle açıklandı: Bu özüt 3 kere kızartılabilen bir yağı, 9-10 sefere kadar tekrar kızartmayı sağlayan bir özüt. Kanserojen etkileri de azaltıyor.

Google Haberlere Abone ol
10 kez kızartma yapabileceğiniz yağ ürettiler. Türkiye'de bir ilk. Ayçiçeği yağı üretiminde yeni dönem başladı içine biberiyeden elde edilen özüt konulmaya başlandı

Kocaeli'de çiftçilere verilen mazot kartı dağıtım töreninde biberiyenin ayçiçeği yağında koruyucu olarak kullanılması projesi de tanıtıldı. Türkiye'de bir ilk olan çalışmada, biberiyeden elde edilen özütle ayçiçeği yağındaki kanserojen etkiler azaltıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından tarıma yönelik başlatılan destek çerçevesinde çiftçilere törenle mazot kartı verildi. Kocaeli Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende, 2022 yılında Büyükşehir Belediyesi ile Trakya Birlik arasında imzalanan protokol çerçevesinde, biberiyenin ayçiçeği yağında koruyucu olarak kullanılması için başlatılan çalışma da tanıtıldı.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Törende konuşan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, "Trakya Birlik ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin iş birliği ile geliştirilen ve Türkiye'de bir ilk olan biberiye ekstraktlı ayçiçeği yağı Trakya Birlik ürün gamına eklenmiştir, profesyonel mutfak tüketicilerinin tercihine sunulmuştur. Bu proje sayesinde bölgedeki üreticilerimizin artı kazancı olmuş, tüketicilerimiz ise sağlık anlamında ürün kazanmıştır" diye konuştu.

Kırbiç, projede emeği geçen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'a teşekkürlerini sundu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, geleceğe yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, hayata geçirdikleri projelerin birbirleriyle bağlantılı olduğunu aktardı.

Geçmişte yapılan çalışmaların üzerine koyarak, üretmeye devam ettiklerini kaydeden Büyükakın, ilim ve irfan ile hareket ettiklerinin altını çizdi.

Büyükakın, "Pandemi oluyor, işler zora giriyor. 'Arkadaş ben belediye başkanıyım, köprü ve yol yapacağım, park yapacağım bana ne bu işlerden' demiyorum. 'Gerekirse yolu bırakırım, pandemide bu toplumun ayakta kalması için imkanları seferber ederim' diyorum. Pandemi var, sıkıntı var, ekonomik kriz var, hammadde girdilerinde sıkıntı var. Bu topraklar ekilemezse, ekilemeyen topraklar gelecekte risk demek. 'Bir ülkenin milli güvenlik sıkıntısı, riski her neyse gıda riski de aynısıdır' diyen kafamız var. Bizim böyle bir yaklaşımımız var. Sayın Cumhurbaşkanımız bize böyle anlatıyor. Bunların topyekun bir mesele olduğunu anlatıyor" ifadelerini kullandı.

AYÇİÇEK YAĞI İÇİNE BİBERİYE ÖZÜTÜ KONULDU

Biberiyenin ayçiçeği yağında koruyucu olarak kullanılması konusuna da değinen Başkan Büyükakın, "Tarihte biberiye koruyucu olarak kullanıldı. Hala Anadolu topraklarında kullanılıyor. Biberiye kullanıyorlar bir ürünü muhafaza etmek için. Biz o akılla Trakya Birlik ile beraber çalıştık. Üniversiteden akademisyenler çalıştı. Bunun içindeki özütü aldık. Bir tarafta ilim var, bilim var. Öbür tarafta da eşyaya, tohuma, ekine zarar vermek istemeyen bir akıl var. Biz yeryüzünde medeniyet inşa ederken, gönülleri yıkmamayı, insan sağlığını bozmamayı da esas alan medeniyetin evlatlarıyız" şeklinde konuştu.

"Çiçek yağının bizi çok fazla kızartma yaptığımızda kanser eden kısmını da kontrol ediyor"
Tahir Büyükakın, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu özüt 3 kere kızartılabilen bir yağı, 9-10 sefere kadar tekrar kızartmayı sağlayan bir özüt. Kanserojen etkileri de azaltıyor. Antioksidan içerik. Çiçek yağının bizi çok fazla kızartma yaptığımızda kanser eden kısmını da kontrol altına alan bir özellik. Böylelikle neyi elde etmiş oluyoruz? Bilgi ve hikmet bir araya geliyor. Biz o medeniyetin sonuçlarını inşa etmiş oluyoruz. Mesela bunu satın alma garantisiyle ektiriyoruz. Alın terinin karşılığını veriyoruz."

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin