Türkiye Montrö'yü hassasiyetle uyguluyor! MSB: Bahse konu tarafsız pozisyonumuzu zedeleyecek iddiaları kesinlikle reddetmekteyiz

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, İngiltere’nin Ukrayna’ya göndermek istediği mayın avlama gemilerinin İstanbul Boğazı’ndan geçişine izin verildiğine dair iddiaları yalanlayarak, "Türkiye, 1936 yılından itibaren sözleşmeyi hassasiyetle uyguluyor" ifadeleri kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Montrö'yü hassasiyetle uyguluyor! MSB: Bahse konu tarafsız pozisyonumuzu zedeleyecek iddiaları kesinlikle reddetmekteyiz

“Türkiye’nin, Birleşik Krallık tarafından Ukrayna’ya gönderilen mayın avlama gemilerinin boğaz geçişine izin vererek Montrö’ye aykırı davrandığı iddiası kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır” diyen kaynaklar şunları söyledi:

“Türkiye savaşın başından beri yaşanan durumu savaş olarak nitelendiren ve fiili tedbir alan ilk ülkedir. Bu doğrultuda Türkiye, 1936 yılından itibaren hassasiyetle uyguladığı Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca Boğazlardan savaşan tarafların geçişini durdurmuştur. Bu kapsamda savaşın başından beri Boğazlardan savaşan tarafların bayraklarını taşıyan bir savaş gemisinin geçişine müsaade edilmemiştir. Aynı zamanda Türkiye savaşın başından itibaren tarafsız pozisyonunu muhafaza etmiştir. Bahse konu tarafsız pozisyonumuzu zedeleyecek iddiaları kesinlikle reddetmekteyiz.

"Montrö Sözleşmesi ile kurulan statükonun korunması gerektiğine inanıyoruz"

Huzur denizi olarak anılan Karadeniz’de başından beri kıyıdaş ülkelerin barış, diyalog, huzur ve refah içinde yaşamasından yana olduğumuzu dile getiriyor, mevcut güvenlik dengesinin ‘bölgesel sahiplik ilkesi’ çerçevesinde sürdürülmesi ve şu ana kadar tarafsız, adil ve itidalli şekilde uyguladığımız Montrö Sözleşmesi ile kurulan statükonun korunması gerektiğine inanıyoruz.

Bu kapsamda, bölgesel sahiplik ilkesi çerçevesinde; Mayın Avlama gemilerimizin MCM BLACKSEA şemsiyesi altında bir an önce seyir ve eğitimler yapmaya başlamasını sağlamak maksadıyla 10-11 Ocak 2024 tarihininde İstanbul’da bizim ev sahipliğimizde Romanya ve Bulgaristan tarafılarının katılımlarıyla MCM BLACK SEA imza töreni gerçekleştirilecektir."

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin