Türkiye, F-16 filosunu güncelleyecek. Modernizasyon için ABD'li şirketle anlaşma imzalandı

Türkiye, F-16 savaş uçaklarının filosunu ABD merkezli büyük savunma şirketi Northrop Grumman'ın en son elektronik harp sistemleri ile güncelleyecek. Northrop Grumman'ın Navigasyon Başkan Yardımcısı James Conroy, Türkiye'ye 150'ten fazla sistem sağlanacağını duyurdu.    

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, F-16 filosunu güncelleyecek. Modernizasyon için ABD'li şirketle anlaşma imzalandı

Türkiye, savaş uçağı filosunu yenilemek için art arda hamleler yapıyor. İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmesinin ardından, ABD yönetimininn 40 adet yeni nesil F-16 Blok 70 uçağı satışı ve modernizasyon kitlerinin satışına onay vermesinin ardından, bir açıklama da ABD'li savunma şirketinden geldi.

EN BÜYÜK YURTDIŞI SATIŞI OLACAK

Yıllık 30 milyar dolarlık geliri ile savunma devleri arasından yer alan ve Fotuna 500'de dünyanın en değerli şirketleri arasında gösterilen Northrop Grumman Başkan Yardımcısı James Conroy, Türkiye'nin F-16'larını en yeni elektronik harp sistemi olan AN/ALQ-257 Entegre Viper Elektronik Harp Sistemi (IVEWS) ile modernize edeceklerini açıkladı. Conroy, söz konusu modernizasyonun, şirketleri için en büyük yurtdışı askeri satış olduğunu da aktardı. Conroy, "Türkiye'ye yeni F-16'ları ve mevcut F-16'ları için 150'den fazla elektronik harp sistemi teslim edeceğiz" dedi.

ABD ORDUSU DA AYNI SİSTEMİ KULLANIYOR

AN/ALQ-257 Entegre Viper Elektronik Harp Sistemi veya IVEWS olarak adlandırılan sistem, F-16’nın modern radyo frekanslarını kullanarak tehditlere karşı koymasına ve daha gelişmiş sensörler ile silahları bulup imha etmesine olanak sağlıyor.

ABD Hava Kuvvetleri, 2019’da F-16’nın yeni elektronik harp sistemi için bir tasarım prototipi oluşturmaya başlamak üzere Northrop Grumman’ı seçmişti. Ocak 2021’de Hava Kuvvetleri, projeyi tek yüklenici olarak bitirmek için Northrop’a başvurdu. Northrop, IVEWS’yi geliştirme testleri ve tam donanım kalifikasyonuna hazırlamak için Mayıs 2022’de Hava Kuvvetleri’yle sözleşme imzaladı. Şirket sistemi 2023 Nisan ayında test ederek ABD'den onay aldı.

Kaynak: A.A
Etiketler türkiye ABD uçak f-16
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin