İstanbul’da trafik ve taksi sorununun çözümü... Murat Kurum Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum'da metro hedefini açıkladı

Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programında İstanbul'un trafik ve taksi sorunuyla ilgili hayata geçireceği çözüm yollarını anlattı. Kurum, metro çalışmaları konusundaki hedefini de açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul’da trafik ve taksi sorununun çözümü... Murat Kurum Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum'da metro hedefini açıkladı

Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, tv100'de ekrana gelen Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programında sorularını yanıtladı. Kurum'un açıklamaları Show Radyo ve Radyo Viva ortak yayını ile dinleyiciyle buluştu.

Murat Kurum'un açıklamalarından satır başları:

“METRO UZUNLUĞUNU İKİ YILDA İKİ KATINA ÇIKARACAĞIZ”

Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi 213 milyar lira, İETT 29 milyar lira, İSKİ 51 milyar lira ve iştirakleri de 221 milyar lira olmak üzere 515 milyar lira konsolide bütçesi var. öz geliri genel gelirinin yüzde 30’uydu. İstanbul’un konsolide bütçesi 515 milyar lira. Bu paranın yüzde 90'ının devletten alıyor. 2019'da belediyeyi bıraktığımızda özgelir, genel gelirin yüzde 30'uydu. Özgelirimizi arttırmak durumundayız. Bütçemizi iki katına çıkaracağız. Kaynakları etkili kullanacağız. Net 0 emisyon hedefi koyduk. Metro uzunluğunu iki yılda iki katına çıkaracağız. Elinde yetki var, planlama gücünüz var, 30 şirketiniz var. İspark zarar ediyor, diğer yerler zarar ediyor. Konulara odaklanırsanız çözersiniz. Yeterki arzunuz isteğiniz olsun. Şehrin içindeki ağır vasıtayı kuzeye alsanız trafik rahatlar. Oraya gidip lojistik üstler kuracaksınız. Otogarları kuzeye taşıtacaksınız. Bu trafiği rahatlatır. Buna engel yok. İBB yapsın. Bunlar böyle bir şey yaptı da engel mi oldular. Ortalama insan ömrünün 3,5 yılı trafikte geliyor. Biz 2019’da 46 dakikada bırakmışız ortalama ulaşım süresini şu an 64 dakikaya çıkmış. Amacımız İstanbul'da 64 dakika olan ortalama yolculuk süresini 39 dakikaya düşürmek ve trafiği sorun olmaktan çıkarmak. 10 yılın sonunda metro ağımız 1004 km metro ağımız olacak, 250 bin tane otopark yapacağız. Silivri'ye metrobüsü götüreceğiz. Şehri çeperleri ile birlikte zenginleştireceğiz. Bu hizmetleri yaptığınızda ulaşım çile olmaktan çıkacak. Toplu ulaşım kullanma oranı yüzde 27, bunu yüzde 48'e çıkarmak istiyoruz. Yapılan inşaatlara hafriyat dökerek bunu yapamazsınız. Bakış açımızla bunu sorun olmaktan çıkaracağız.

 “ÖNÜNE GELEN TAKSİCİLİK YAPMAYACAK”

UKOME taksi plakasını vermiyor diye bir konu yok. Büyükşehir Belediyesi “Ben taksicilik yapacağım” diyor. Kendim hat koyacağım ve bu hatlarda Büyükşehir Belediyesi olarak bu taksileri ben işleteceğim diye başvuruyor. Şu an nasıl artmış o zaman? 5 binden 2 bin küsur tane vermişiz neden artmış o zaman? Biz İstanbul’daki taksi sorununa ilişkin tek merkezden işi yürüteceğiz. Önüne gelen taksicilik yapmayacak.

"TAKSİCİLERE EĞİTİM, ÖDÜL-CEZA UYGULAMALARINI GETİRECEĞİZ"

Taksicilere eğitim, denetim, ödül ve ceza uygulamalarını getireceğiz. Masada oturup konuşacağım. Ben her esnafımla oturup konuşacağım. Kimseyle düşmanlık yapmayacağım. Takcili olacak arkadaşımız o eğitimi alacak, yeri gelecek yabancı dil bilecek. Şuan taksi sayısının bir sorun olup olmadığını göreceğiz. Biz belediye olarak taksicilik yapamayız. Bunu ihale ile vereceğiz eksik varsa. Eğitim, ödül ve ceza uygulamalarını getireceğiz. Bu iş ne taksicinin ne de belediyenin tekelinde.

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin