Genel seçimlerde 'sıfır' çekmişlerdi. Araştırma şirketleri tekrar sahneye çıktı. Duyurdukları sonuçlar tepkilerin odağında

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaptıkları tahminlerle büyük bir yanılgıya düşen ve eleştirilerin odağı haline gelen anket şirketleri bu kez de yerel seçimlerde ortaya çıktı. Şirketlerin kamuoyuna duyurdukları sonuçlar tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol
Genel seçimlerde 'sıfır' çekmişlerdi. Araştırma şirketleri tekrar sahneye çıktı. Duyurdukları sonuçlar tepkilerin odağında

Geçtiğimiz yıl Türkiye 14 ve 28 Mayıs'ta 2 kritik seçim için sandık başına gitti. Birinci tur seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.9; Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.5; Oğan yüzde 5.2 oranında oy aldı. Anket şirketleri ise seçim sonuçlarında büyük bir yanılgıya düştü.

İki seçimde de sonuçları doğru tahmin edemeyen anket şirketleri pazar günü gerçekleşmesi beklenen yerel seçimler öncesi yine ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerde manipülatif seçim sonuçlarıyla gündeme gelen araştırma şirketleri tekrar gündemde.

31 Mart Yerel seçimlerinde CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye adayı Ekrem İmamoğlu’nu Cumhur İttifakı'nın adayı Murat Kurum'un oldukça önünde gösteren şirketlerin bu verileri tekrar tartışmalara neden oldu.

Aralarında SONAR, Avrasya Araştırma, Metropol, Aksoy araştırma, ASAL, KONDA ve Gezici'nin de olduğu şirketlerin İmamoğlu'nu Kurum'un yüzde 6-10 önünde olduğunu göstermeleri tartışmaları beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde sonuçları bilemeyen bu anket şirketlerine olan güvensizlik o seçimlerden hemen sonra zirveye çıktı. Yerel seçimler için yapılan bu anketler de birçok kesimden tepki aldı. Anketlerin objektif olmadığı yönünde sosyal medyada tepki üstüne tepki geldi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin