Erzincan'daki altın madeni faciasında son durum. Toprak altındaki 9 işçi için seferberlik. Asker arama-kurtarma çalışmasına katıldı. UMKE, AFAD, bakanlıklar teyakkuzda... 4 savcı görevlendirildi

Anagold Madencilik tarafından işletilen Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde toprak kayması faciası yaşandı. 9 işçi toprak altında kaldı. İşçiler için seferberlik ilan edildi. Birçok ilden takviye ekip gönderildi. UMKE, AFAD, bakanlıklar teyakkuza geçti. Askerimiz arama-kurtarma çalışmalarına katıldı. Olayla ilgili 4 savcı görevlendirildi.

Google Haberlere Abone ol
Erzincan'daki altın madeni faciasında son durum. Toprak altındaki 9 işçi için seferberlik. Asker arama-kurtarma çalışmasına katıldı. UMKE, AFAD, bakanlıklar teyakkuzda... 4 savcı görevlendirildi

Erzincan İliç'te bulunan Çöpler Altın Madeni'nde toprak kayması meydana geldi. Anagold Madencilik ve SSR Mining şirketlerinin faaliyet yürüttüğü maden sahasında resmen kıyamet koptu. Tonlarca toprak su gibi aktı. 9 işçi toprak altında kaldı. İşçiler için ilk dakikalardan itibaren seferberlik ilan edildi.

Memleketi Erzincan’da bulunan eski Başbakanlardan Binali Yıldırım’da bölgeye giderek yapılan çalışmaları yerinde inceledi, yetkililerden bilgi aldı, son bilgileri aktardı. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Yıldırım, toprak kayması sonucu 9 kişinin toprak altında kaldığı yönünde bilgiler olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

'BÖLGE KONTROL ALTINDA, ŞARTLAR BİZDEN YANA DEĞİL'

"Toprak altında 9 işçinin kaldığı değerlendiriyor. Bölge tamamen kontrol altına alındı. Termal cihazlarla aramalar yapılıyor. Bölge tamamen ışıklandırıldı. Toprak altında kalanlara ulaşmak için gereken her şey yapılıyor. Toprak kaymadan önce çalışanlar bölgeden uzaklaştırılmış. Yoksa milyon küpe varan kayan kültenin her yerinde takdir edersiniz aramak hem zaman kaybıdır hem de sonuç olarak çok kolay değildir. Bunlar yapıldıktan sonra noktasal bir şekilde madencilerimize, çalışanlarımıza erişmek için Valimin koordinesinde AFAD ekipleri, UMKE ekipleri diğer bakanlık görevlileri burada. Bakanlarımızda bölge gelecek. Zamanla adeta yarışılarak olağanüstü bir gayret göstermekle beraber olayın büyüklüğü dikkate alındığımızda şartların bizden yana olmadığını da söylemekte fayda var.”

Erzincan'daki altın madeni faciasında son durum. Toprak altındaki 9 işçi için seferberlik. Asker arama-kurtarma çalışmasına katıldı. UMKE, AFAD, bakanlıklar teyakkuzda... 4 savcı görevlendirildi - Resim : 2

'MİLYON METREKÜP MERTEBESİNDE TOPRAK HAREKETİNDEN BAHSEDİYORUZ'

Binali Yıldırım, Fırat Nehrine siyanür sızması iddialarına ilişkin, "Kimyasal ayrı bir yerde tutuluyor. Orada heyelan veya hareket yok. Kayan yer açık kazının yapıldığı yerden çıkarılan ve madenin ayrıştıktan sonra yığılan toprak kayıyor. Bu toprakta ola ki zehirleyici bir madde olabilir diye ummadığı düşünülüyor ama binde bir ihtimalde olsa buna karşılık arkadaşlar tedbir alıyor. Bu yönde herhangi bir olumsuz yok verilen bilgi bu yönde. 300 dönümlük bir alan bir iki kepçe ile girilip alınacak bir durum değil. Milyon metreküp mertebesinde bir toprak hareketinden bahsediyoruz. Sabırla yoğun bir çalıma yapılması gerekiyor. Arkadaşlarda elde olan bütün imkanları sonuna kadar kullanarak biran önce çalışanlara ulaşmanın gayreti içindeler” diye konuştu.

Erzincan'daki altın madeni faciasında son durum. Toprak altındaki 9 işçi için seferberlik. Asker arama-kurtarma çalışmasına katıldı. UMKE, AFAD, bakanlıklar teyakkuzda... 4 savcı görevlendirildi - Resim : 3

​'SON TEKNOLOJİK SİLAHLAR KULLANILIYOR'

Öte yandan bölgede arama faaliyetlerine katılan Aşkale Çimento Arama Kurtarma Ekip sorumlusu Arif Arifoğulları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Arifoğulları, “iki bölgede kayma meydana gelmiş. Göçük altında 9 kişinin kaldığı tahmin ediliyor. Kademeli olarak arama çalışmaları devam ediyor. Olası bir göçme tehlikesine karşı güvenlik tedbirleri alınarak kademeli kurtarma çalışması devam ediyor. Bölgedeki çalışmalara detektör burunlu köpekler, ısı yalıtımlı cihazlar olarak son teknolojik cihazlar kullanılıyor” dedi.

TRABZON, ELAZIĞ VE SİVAS BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİMİZDEN ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARINA DESTEK'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında meydana gelen toprak kayması ile ilgili bölgeye araç-gereç ve personel desteği sağlandığı belirtildi. Açıklamada, "Erzincan'da maden ocağında meydana gelen toprak kayma hadisesi tüm ülkemizi olduğu gibi bizleri de derinden üzmüştür. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak; olayın yaşandığı ilk andan itibaren Sayın Bakanımızın talimatıyla Trabzon, Elazığ ve Sivas Bölge Müdürlüklerimizden arama-kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla olay yerine araç ve personel desteği sağlanmıştır. Ekiplerimiz, işçilerimizin kurtarılması için tüm imkanları ile sahada çalışmalarını sürdürmektedir. Temennimiz, can kaybı yaşanmadan işçilerimizin kurtarılması ve sağlıklı bir şekilde ailelerine kavuşturulması. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Rabbim her türlü kaza ve afetten milletimizi korusun." ifadelerine yer verildi.

ASKERLER, ARAMA- KURTARMA ÇALIŞMASINA KATILDI

Milli Savunma Bakanlığı'nca (MSB) yapılan yazılı açıklamada, 3'üncü Ordu Komutanlığı'na bağlı ekiplerin, Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında meydana gelen toprak kayması alanında arama- kurtarma çalışmalarına destek sağladığı belirtildi. MSB'nin yaptığı açıklamanın devamında, "Erzincan Valiliği'nin talebi üzerine; 3'üncü Ordu İstihkâm Savaş Taburu, devletimizin ilgili kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak haber alınamayan işçi kardeşlerimizi kurtarma çalışmaları yürütüyor" denildi.

Erzincan'daki altın madeni faciasında son durum. Toprak altındaki 9 işçi için seferberlik. Asker arama-kurtarma çalışmasına katıldı. UMKE, AFAD, bakanlıklar teyakkuzda... 4 savcı görevlendirildi - Resim : 4

'UMKE EKİBİ SAYISI 3'E ÇIKARILDI'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen altın madeni sahasındaki toprak kaymasına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erzincan İliç'te maden ocağında yaşanan toprak kayması sebebiyle toprak altında kalan 9 kişi için olay yerine görevlendirilen ambulans sayısı 10'a, UMKE ekibi sayısı 3'e çıkarıldı. Tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi kuruldu, 2 Acil Müdahale Aracı görevlendirildi" dedi.

Erzincan'daki altın madeni faciasında son durum. Toprak altındaki 9 işçi için seferberlik. Asker arama-kurtarma çalışmasına katıldı. UMKE, AFAD, bakanlıklar teyakkuzda... 4 savcı görevlendirildi - Resim : 5

Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Tunceli Valiliğine bağlı AFAD, Jandarma Arama Kurtarma Timi, Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK Timi), Jandarma Özel Harekat (JÖH Timi) Gönüllü MEB AKUB ve MUDAK üyesi personelinden oluşan ekipler, AFAD, İl Özel İdare ve İl Jandarma Komutanlığına ait tüm arama kurtarma araçlarıyla olay yerine sevk edildi. Ekiplerin bölgeye sevki, Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu tarafından koordine edildi.

Erzincan'daki altın madeni faciasında son durum. Toprak altındaki 9 işçi için seferberlik. Asker arama-kurtarma çalışmasına katıldı. UMKE, AFAD, bakanlıklar teyakkuzda... 4 savcı görevlendirildi - Resim : 6

4 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili 4 savcının görevlendirildiğini belirterek şunları aktardı:

"Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum."

Erzincan'daki altın madeni faciasında son durum. Toprak altındaki 9 işçi için seferberlik. Asker arama-kurtarma çalışmasına katıldı. UMKE, AFAD, bakanlıklar teyakkuzda... 4 savcı görevlendirildi - Resim : 7

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise "Kazayı araştırmak üzere Bakanlığımıza bağlı 3 Başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirilmiş olup gerekli incelemeler yapılacaktır" açıklamasında bulundu. 

 

 

Kaynak: DHA-İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin